Ölands södra udde

 
Vårt besök från Malmö ville gärna åka en tur till Öland och se fyren Långe Jan på Ölands södra udde. Öland är ca 14 mil lång och från brofästet på ölandssidan är det drygt 6 mil ner till södra udden.
Naturen på Öland är väldigt skiftande från bördig åkermark till lövskog och sen ett stort öppet kargt alvar. På vår väg söderut på ön såg vi alla dessa skiftningarna i naturen.
I Ottenby på södra udden finns en välkänd fågelstation då många olika fågelartar häckar där. Kossor och får går fritt omkring på strandängarna. Även sälar syns i vattenbrynet.
 
Fyren Långe Jan. 197 trappsteg är det upp till utkiksplatån högst upp. Några i sällskapet gick upp dit. Vi höll oss kvar på marknivån.
 
 
 
Här vilade jag rumpan sittandes på en stor pippifågel utanför Naturum - där var en fågelutställning bl a.
 
 
 
Bosse med sin syster Carina och hunden Alma. Strandängar i bakgrunden där kossor betade och där sälarna låg i vattenbrynet i solgasset.
 
 
 
Denna fågelstaty fanns utanför restaurangbyggnaden. Var så mycket folk som ville fika/äta lunch så vi avstod att köa här.
Fågelskådare med sina kikare såg man överallt - jag såg inte en enda levande fågel. Men är inte intresserad heller.
 
 
 
En bild tagen från bilen när vi lämnade Ottenby och fyren. Öppet och kargt. Var ett soldis denna dag men fläktade så skönt här på södra udden.
 
 
 
Vi körde sen till Färjestaden där vi åt lunch på Ölandschoklad. Ja inte choklad till lunch för dom serverar sallader och smörgåsar bl a. Utöver sina egengjorda praliner och glass.
 
 
 
Vi satt på uteserveringen under segeldukstaket och de flesta i vårt gäng åt en sallad. Jag valde Bondsallad - så himla fräsch och god.
 
 
Efter ett antal timmar iväg så var min energi tömd i botten. Det blev att åka hem och vila. Både jag och sambon somnade och sov nästan 2 tim. Malmögänget styrde kosan hem till Skåne igen. Alltid lika kul att träffas!!!
 
Här i Kalmar är det Stadsfest torsd - lördag med massa olika musikuppträdanden och andra aktiviteter.
Hoppas vi kan lyssna på nån musik om jag har orken.
 
Kram från Lotta

Kommentarer
Postat av: Eva

Vilken trevlig utfärd. Det finns verkligen mycket att se på Öland. Det där med lunch på Ölands choklad måste vi prova. Det såg jädrans gott ut.
Kram Eva

2017-08-10 @ 23:04:53
URL: http://evaspysselsida.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0