Sommarmarknaden i Algutsrum

Gårdagen bjöd på fint soligt väder så vi bestämde oss för en tur till marknaden i Algutsrum på Öland. Denna marknaden är alltid fredagen efter midsommar och är tämligen välbesökt. Folk vallfärdar hit till denna populära marknad.
Marknaden har anor sen sent 1700 tal. Då var det främst handel med kreatur och hästar såklart. Inte som dagens tingel tangel - även om det finns mycket bra saker att handla med. 1840 tillkom en marknadsdag även på höstkanten och den pågår allt jämt den med. Första fredagen i oktober är höstmarknaden.
 
På marknadsplatsen finns 38 st röda gamla marknadsbodar. Dom används varje år. Här säljs bl a olika lotterier från lokala föreningar samt en hel del hantverk av olika slag mm. Dessa marknadsbodarna används även på den årliga julmarknaden i december som anordnats de senaste åren.
 
Massa, massa folk mitt på dagen. Marknadsbodarna syns i bakgrunden på båda sidorna av fotot.
 
 
Att gå på marknader är ett folknöje. Träffa folk man känner, köpa lotter, handla såklart, åka karusell om man känner för det osv. Obligatoriska marknadskaramellerna följer nog med många hem!!
 
 
Det ena fältet var fullt med parkerade bilar. Fanns 2 stora fält till och det var köbildning till dessa p platserna. Tror aldrig jag varit med om så mycket folk på denna marknaden.
 
 
Kände mig som en packåsna!!! Bra med rullator på flera sätt. Kunde ta en del av det vi köpte på min rullator.
 
 
 
Blev en del inköp. Sambon fyllde på strumpförrådet, 15 par för 100 kr! Kryddor, servetter, plastpåsar i mängder, jordgubbar, ja det blev sötsaker fr Mariannelunds karamellkokeri samt kokostoppar som smälter i munnen - smaskens till en kopp te.
 
 
Trötta i benen och en sagolik värk därtill efter att ha stampat runt på marknaden körde vi hemåt. Tog det lugnt under eftermiddagen och sambon förberedde marinad till grillköttet. En grillad köttbit är ju så gott och hör sommaren till.
 
Trevlig helg, kram från Lotta

Ölandsutflykt och Lufsa

Igår när solen äntligen sken bestämde vi oss för en tur norrut på Öland för att besöka Sandviks kvarn och käka den öländska specialiten Lufsa. Sandvik ligger ca 3 mil norr om Borgholm. Kvarnen är väldigt speciell, ditforslad från Vimmerby nån gång under 1800 talets senare hälft. I kvarnen finns en restaurang på nedre plan och man kan mot en mindre peng gå upp i kvarnen och kika. Totalt 8 vån består kvarnen av, så den har en rejäl höjd.
 
 
En majestätisk kvarn är det. Denna bild tagen från ena sidan av kvarnen.
 
 
Interiör från kvarnens restaurang, man sitter vid runda bord på dessa pallarna. Mysigt och ovanlig inredning.
 
 
Bardisken och lite inredning av kvarnen med träbjälkar i tak. Pga kraftig blåst satt vi inne och käkade denna gången.
 
 
Lufsa är en ugnspannkaka på riven potatis, mjöl och ägg. Ibland har man grädde/mjölk i smeten med. Rimmat fläsk ovanpå. Man äter detta med lingon och jag gillar lite grädde till. Mycket gott och väldigt mättande.
 
 
Miljön runt kvarnen är väldigt fin och mysig. Gott om sittplatser utomhus. Denna fina konstgjorda häst med vagn stod utanför kvarnen. Finns även pizzeria och cafe precis intill. Lekplats och minigolfbana finns åxå. Så mycket att göra här. Väl värt ett besök.
 
 
Vi körde sen söderut längs med den grusiga lilla kustvägen precis intill strandkanten. Så fint här. Solens strålar glittrade i havet. Små pittoreska fiskebodar här och där. Och orörd ölandsnatur runt omkring oss. I sakta mak tog vi oss några mil längs med denna vackra väg.
 
 
 
Öland har gott om kalksten. Detta bryts vid några stenindustrier på ön. En hel del kalkstensspill lämnas vid vägarna. Folk roar sig med att bygga olika höga torn av kalkstenar. Ser ganska kul och annorlunda ut.
 
 
Efter att ha kört en runda i Borgholm och ner till Ekerums camping styrde vi kosan till hamnen i Färjestaden för att avsluta dagen med en god glass. Denna skapelse med 3 olika smaker på glass, grädde, mjukglass, strössel och chokladsås så blev vi mer än nöjda och "bugasprängda"......... (proppmätta)
 
Tur vi har så nära till Öland och enkelt kan göra små utflykter dit när orken finns och vädret är någorlunda okey. Finns massa fina pärlor till ställen att besöka och uppleva. Det som slog oss denna dagen (22 juni) var att den riktiga turisttillströmningen ej börjat ännu. Var tämligen tomt i Köpingsvik t ex och även i Borgholm. Men om några veckor ser det nog annat ut.
 
Kram från den flitiga bloggaren Lotta - är lite chockad själv faktiskt!!!

Dans på tiljorna

Efter att ha firat midsommarafton inomhus pga väderläget kände jag för att åka en runda med bilen under midsommardagens eftermiddag. Visste att det var sedvanligt firande på Revsudden norr om Kalmar. Mina gamla hemtrakter då jag växte upp i Rockneby. Under mina barndomsår cyklade till badplatsen på Enerevet och vi åkte ofta till Revsudden för att kolla färjetrafiken till Stora Rör på Öland. Detta var innan Ölandsbron byggdes.
 
Kalmar Folkdanslag står för firandet på den gamla festplatsen i närheten av hamnen och gamla färjeläget. Den gamla dansbanan. några lotterikiosker och serveringsbod byggdes 1957. Det var en välbesökt och populär festplats under sena 50 talet och 60 talet. Många fester och danstillställningar hölls här.
Kalmarsund ligger så fint intill och ramar in den mysiga stämningen.
 
 
En hel del folk fanns på plats. Några dansade, en del fikade på hembakat bröd som såldes eller prövade lyckan i någon tombola.
 
 
Vi spelade på chokladhjulet och tog några lotter men vann inget!!
 
 
Medlemmarna i folkdanslaget hade sina fina hembygdsdräkter på sig och solen sken så fint här nära Kalmarsund. Hemma i stan var det mulet minsann.
 
 
Folkdanslaget hade uppvisning av diverse olika danser till musik av Kalmar Spelmanslag. Traditioner är lite fint trots allt.
 
Som barn fick jag följa med mina föräldrar till just denna dansbanan. Har inga egna minnen från det men fått berättat för mig. Jag fick sitta på pappas axlar och lyssna till storheter som Sven-Ingvars och Trio me Bumba!! Även Thore Skogman, Harry Brandelius och Anna-Lena Lövgren (Lyckliga gatan mfl låtar) har spelat här. En populär festplats på sin tid. Nu används denna festplats enbart varje midsommardag. Lite synd faktiskt.
 
Nostalgiska minnen, kram fr Lotta

Midsommarlunch

Midsommar är ju lika med sill och nypotatis o andra tillbehör. Sonen min frågade om det serveras sillunch på midsommarafton - en egen inbjudan alltså hehe. Klart jag ville det, så inhandlades en del sillsorter. Jag gillar inte matjessill utan bara löksill o andra såna sorter. Mamma och min syster o hennes ena barnbarn var åxå med.
Somliga andra gillar inte alls sill utan då blev det köttbullar och tunnskuren kassler.
Sill och nypotatis är ju så himla gott. Kan äta det lite då o då under sommaren. Smakar bra riktigt varma dagar.
 
Nu var ju inte vädret varmt denna midsommarafton. Inte här på ostkusten i alla fall. Mulet och regnskurar och lite lite sol emellanåt. 13-14 gr låg väl temperaturen på.
Blev till att duka bordet inomhus i år med.
 
Lilla midsommarstången på bordet och sillburkarna öppna och bara hugga in.........
 
 
Nypotatis, ägghalvor och köttbullar. Jodå vi hade gräddfil och gräslök och flera burkar matjessill med på bordet.
 
 
Jag fick en blomsterkrans i håret dagen till ära (ingen äkta dock men den var fin ändå)
 
 
En god efterrätt i form av marängswiss åt vi. Mums va gott med glass, maränger, jordgubbar, grädde och chokladsåsen. Ett sött avslut.
 
 
Hade besök av herr Rönnerdal en kort stund hehe. Min sambo provade min blomsterkrans. Är nog lite för stor för honom. Tur att glasögonen stoppade upp blomsterkransen!!!
 
Kvällen blev lugn sen. Vädret gjorde att vi satt kvar hemma. Lika lugnt det.
Just nu skiner solen så här på midsommardagen men väderprognosen säger regn under eftermiddagen. Vi styr ej över vädret tyvärr man får gilla läget liksom.
 
Ha en fortsatt skön och fin helg, kram fr Lotta
 

Blomster och bröllop

Jag var troligen inte ensam om att följa prinsbröllopet i lördags på tvn. Prins Carl Philip fick sin Sofia. Ett vackert bröllop med det traditionella samt lite överraskningar i lite modern tappning. Dom såg så kära ut. Fina och vänliga själar med hjärtat på rätta stället verkar dom vara. Vilken folkfest, vilket väder, vilka blomsterarrangemang, vilken musik, vilka fantastiska klänningar och tiaror på kvinnorna........ ja jag satt som klistrad vid tvn under hela eftermiddagen och kvällen.
 
På min tv och många andras - bröllopet mellan prins Carl Philip och hans Sofia
 
Gillar och få se arbetet bakom kulisserna. Hur kockarna i samråd med brudparet tog fram bröllopsmenyn, hur floristerna arbetade med alla blommor som dekorerade kyrka och festsalen mm. Hur konditorerna fick till den sagolika bröllopstårtan och mycket mer. Såna inslag och dessutom intervjuer med olika personer inom specifika intresseområden gör att timmarna vid tvn går fort.
Bröllopsvalsen ville jag se såklart i sena timmen och hela brudföljet festade tydligen natten lång till häftiga disco toner. Snyft - en o annan tår trillade sakta ner för mina kinder. Allt var ju så bedårande vackert!!
 
Blommor på bröllopet, ja dom var fantastiska. Men vi har ju lite blommor här hemma åxå men inte i samma dignitet förstås.
 
Maj månad var sval länge så blommorna kom ej igång som dom brukar. Nu växer dom till sig allt mer.
 
 
Olika färger på blommor, betongpumpa och vattenblänk.
 
 
Precis utanför vår uteplats blommar denna otroligt fina rhododendron med sina rosa/lila blommor. Helt ljuvligt vackert. Ser den från vårt köksfönster.
 
 
Är så förtjust i detta lilla hängande vattenbad med den söta flickan på. Haft det i flera år och vårdar det ömt.
 
Denna veckan är midsommarveckan. På fredag dansar vi kring midsommarstången och äter sill och nypotatis. Jag hoppar nog över dansen!!
 
Trevlig Midsommar och varm kram fr Lotta
 
PS Tack för att just DU läser min blogg. Skriv gärna en kommentar till mig här.
 
 

RSS 2.0