Vår julafton 2016

Ingen julstress eller julhets inför julen för vår del. Det blir vad man gör det till. Ingen tackar oss för att vi stressar ihjäl oss. Trängas i affärer dagarna innan jul höjer ju pulsen på vem som helst. Vi handlade matvaror den 21 dec tidigt på förmiddagen i lokala ICA affären och det var så lugnt och fridfullt då.
Vi byter inte massa julklappar heller. Det blir för dyrbart. Min son och hans tjej får några julklappar plus ev nån till.
 
Julafton inleddes med frukost och övriga morgonbestyr. Jag har ju hjälp av hemtjänsten varje morgon - även om det är julhelg. Jullunchen skulle vi inta tillsammans med min mamma, min son och hans flickvän här hos oss.
 
Började med glögg och pepparkakor och sen julgröt med julskinksmörgåsar. Alltid så himla gott.
 
 
Lite julklappsbyten - jag fick ett värmehjärta för värkande händer mm. Lotten var en vinstlott på 50 kr!! Alex öppnar med paket, hon fick ett armband av mig.
 
 
Jag hade varit snäll tyckte sonen - så jag fick ett fint ljusklot i keramik från Alsens på Öland. Ska visa när det är upphängt. Sonen önskade sig pengar och dom fick vars en namn mugg i keramik från Gabriel Keramik åxå.
 
En stunds vila och sen fortsatte firandet hos min syster för mig och sambon. Sonen med flickvän åkte till hennes släkt och fortsatte sin julafton. Kalle Anka såg vi självklart kl 15 - det är ju tradition.
 
Bänkade framför tvn o Kalle Ankas jul. Jag och min systers dotter med pojkvän och syrrans barnbarn.
 
 
Julmaten står framdukad och min sambo Bosse tar för sig av allt gott. Som vanligt tillagades alldeles för mycket mat. Blev massor över som får ätas av i flera dagar framöver.
 
 
Julklappar i mängder under granen. Någon eller några hade tydligen varit extra snälla i år.
 
 
Moa 10 år hade varit extra snäll - hon drunknade nästan bland julklappar och julklappspapper!!
 
 
Även om man var mätt efter maten så gick lite julgotter ner i magen. Dessa med vit choklad och polkagrisar gjorde jag och dom blev väldigt goda. Klickade ut chokladen i formar istället för på en plåt. Var smidigare och äta dom så här.
 
Väl hemma igen så blev det ett glas Samarin för mig. Sen tv tittande på Svensson Svensson och filmen Tomten är far till alla barnen. Åxå det är traditioner. Sambon ville gå på midnattsmässan i kyrkan men jag stannade hemma. Vår lugna julafton 2016 var sen slut.
God fortsättning!
 
Kram från Lotta

Fikamys och kalas

Träffade några vänner för lite fikamys i fredags. Vi drog ut till Västerslät gårdsbutik utanför stan. Utöver massa mat/livsmedel att köpa med hem finns fina inredningsdetaljer samt ett cafe där. Mysig lantlig miljö och lugn stilla miljö på landet med röda ladugårdar och betande djur utanför fönstren.
 
En liten hörna på Västerslät gårdsbutik. Massa fint att köpa här.
 
 
Fina granbocken utanför gårdsbutiken.
 
 
Även fint julpynt och inredning finns där men mest fokus är det på närproducerat kött samt andra närproducerade livsmedel. Köpte med fläskytterfilé och köttbullar hem denna gången.
 
Igår sönd 4e advent var vi på födelsedagskalas hos min son. 31 år fyller han på tisdag. Min lille plutt har blivit så stor!!! Tiden går fort. Det var första gången vi besökte han och flickvännen i deras fina lägenhet. Jobbig trappa i det huset har gjort att jag ej varit där innan och hälsat på. När hälsan vacklar och lederna värker är en trappa ett stort hinder.
 
Min son visar runt sin mormor i lägenheten.
 
 
Sonen frågade mig om jag hade kyrkan kvar som han mindes från barnaåren. Visst fanns den kvar och nu pryder kyrkan deras hall. Så fint det blev med lilla huset och utedasset bredvid!!
 
 
Vi bjöds på goda pajer; ost/skinkpaj och en tacopaj samt sallad och gott hembakat bröd. Till fikat lussekatter och ett dignande gottebord. Allt var så gott och välsmakande och trevligt.
 
 
Till sist en bild på adventsljusstaken hos sonen o flickvännen. Där finns mina egengjorda smånissar och lussekatter i mossan. Så fint och jag är så tacksam att dom gillar det jag tillverkar.
 
Julkramar från Lotta

I julens tecken

För några veckor sen träffades vi några kusiner för lite julmys. Vi är 9 kusiner som brukar träffas lite då och då. Alla bor i eller runt Kalmar. Vi äter nåt gott, pratar och fikar o bara har det mysigt.
 
Vi åt jullandgång från en ICA butik utanför stan. Riktigt gott var det.
 
 
Julklappsspelet hör ju till vår julträff. Här är min syster som vann 4 paket denna kväll.
 
 
Några dagar senare anordnade Reumatikerföreningen Kalmar den årliga grötlunchen. Här åt vi tomtegröt med julskinkmacka, glögg och pepparkaka samt kaffe/te med saffranskaka. Sen var magen full.
 
 
Tony Strandberg från Öland underhöll med julsånger, visor och allsång i samarbete med ABF.
 
 
Ett 25 tal medlemmar deltog under några trivsamma timmar. Ett lotteri med skänkta vinster såldes samt att jag visade lite av mitt hantverk.
 
 
Igår 10 dec åkte sambon och jag en runda till Timmernabben ca 3.5 mil norr om Kalmar. Där finns en godisfabrik Råsnäs konfektyr. Dom gör de goda brända mandlarna bl a som säljs på många marknader. Här syns strutar med hårda karameller.
 
 
Här finns mina båda favoriter: teaterkonfekt och brända mandlar. Fördelar och billigare att handla direkt från fabrik.
 
 
Dessa söta tomtarna finns hos Gabriel Keramik som åxå finns i Timmernabben. Företaget hette förr Gabrielverken och tillverkade massa olika ting i keramik såsom serviser, lampskärmar, muggar mm. Nu säljer dom massa olika inredningsprodukter från andra tillverkare samt lite av sitt egna sortiment.
 
 
Änglar finns...... och dessa söta fanns åxå på Gabriel Keramik.
 
 
Energipåfyllning behövdes så ett stopp hos Fik o Butik i Rockneby blev det. Jag åt en julmacka medan sambon valde ägg och sill macka. Hembakat bröd och allt annat var tillagat på plats. Verkligen gott.
 
 
Vi delade på en god cheesecake med lemoncurd. Mmmmm så himmelskt god den var. Den smälte i munnen. Vill verkligen rekommendera ett besök på detta mysiga fik med trevlig personal och allt hembakat.
 
Idag är det 3e advent. Tiden går fort fram till jul nu. Ingen stress hos oss inte. Vi ger inte massa julklappar och inte blir det massa julmat heller. Man kan fördela julens mat under många dagar istället för att frossa en dag.
Julens gotter blev inhandlade på Råsnäs och dom är undangömda nu.
Önskar er alla en fortsatt härlig 3e advent och ta det lugnt fram till jul. Det blir jul ändå!!
 
Kram från Lotta.

Julmarknad på Skälby

 
I söndags var det dags för vår 2a julmarknad i år. Fick tyvärr ställa in medverkan på en julmarknad i nov pga min hälsa.
Julmarknaden på Skälby är en mångårig tradition med mycket besökare. Många olika föreningar står som anordnare och hyr ut platser till försäljare eller anordnar egna aktiviteter. Vi hyr en bordsplats av Studiefrämjandet i den stora huvudbyggnaden på Skälby gård.
 
Vårt försäljningsbord med egengjort hantverk av sambon Bosse och av mig.
 
 
Jag har haft en tuff höst med mycket kroppsliga bekymmer och operation men kunnat tillverka en liten mängd tomtar och vättar trots allt i hobbylera. Tur nog dekorerade jag massa små tändsticksaskar redan i januari månad.
 
Massa blandat hantverk på vår steghylla. Sambon tillverkat ljuslampetterna med änglavingarna.
 
 
Våra goa och glada bordsgrannar Camilla och Annika plockar upp sina grejer till försäljning.
 
 
En annan bordsgranne i rummet var tokroliga Cissi - hon bjussar på sig själv :-)
 
 
Vännen Marie stod på nedre plan i huset och sålde ostkaka, sylt, marmelad, äpplen mm
 
 
En annan vän Zaga sålde betongprodukter och fina julkransar mm.
 
 
Vännen Gunilla sålde sina ulliga goa tomtar/vättar mm. Många av dom fick flytta hem till ägare.
 
 
Kalmar Folkdanslag anordnar div lotterier med egentillverkade vinster. Dom har även ett kafé med adventsfika.
 
 
Julgranen i entréhallen som välkomnade alla besökarna. De kom i stora skaror denna råkalla söndag. Aldrig upplevt så mycket folk på denna julmarknad. Det var riktigt trångt mellan  försäljningsborden i de olika rummen.
 
Idag är vi trötta och värkbrutna i kroppen. Blir intensiva timmar. Mycket folk men många tittar bara så försäljningen var lite mindre i år jämfört mot förra året. Många uppskattade dock det vi tillverkar och det är alltid kul att höra.
 
Kram från LottaTomtemor

RSS 2.0