Regnet det bara öser ner............

Vem kunde undgå allt regn under gårdagen 26 juni? Herregud i vilka mängder det kom under förmiddagen. Vi här i Kalmar fick otroliga mängder regn under relativt kort tid. Pratas om mellan 50 - drygt 60 mm regn. Himlen bara öppnade sig. Hängrännor och stuprören på husen kunde inte ta emot allt vatten, det stod som fontäner ur rören. Brunnarna ute på vägbanorna orkade ej heller ta emot allt vatten så det bildades sjöar lite varstans.
Var nog problem med översvämningar i vissa hus och byggnader. Usch vilka krafter naturen ställer till med. Då är människan ganska liten och kan inte mycket göra.
 
Utanför vårt lägenhets hus på Lybecksvägen i Kalmar bildades en sjö av vatten på kort tid. Där det tidigare var gångvägar och gräsmatta var plötsligt vatten, vatten och ännu mera vatten:
 
Rena rama sjöutsikten här - hela gården vatten fylldes.
 
Vilket hundväder- hunden verkade inte trivas i all väta. Men postgubben jobbade på så gott det gick!!
 
Denna bilden över vår gård skickade jag in till tidningen Barometern, den kom med i både webb upplagan och papperstidningen- kul.
 
När det inte vräker ner regnvatten så är det väldigt mysigt att kunna nyttja vår uteplats. Vi köpte nytt bord för någon vecka sedan och det blev kanon snyggt ihop med gamla stolarna som redan fanns.
 
Bord och stolar från JYSK, väldigt bra och underhållsfria. Bordsyta av konstgjort trä, nån typ av plastmaterial
Min onda fot värker fortfarande och begränsar min rörlighet. Lite trist då det händer en del kul grejer här runt omkring. Marknad i Borgholm igår i regnovädret och sommarmarknad i Algutsrum på Öland på fredag. Alltid kul och gå o strosa på marknader och inhandla div bra-o-ha saker :-)  Återstår om foten håller för en marknadsrunda.
Ikväll börjar Sommarkvällarna på Larmtorget med gratis underhållning. Varje tisdag o torsdag kväll står olika artister på scenen och underhåller en ganska stor blandad publik. Brukar vara så mysigt om kvällen är ljummen och skön och musiken bra. Får se om vi kan komma iväg på nåt. 9 juli blir det full fart på Larmtorget minsann då stor favoriterna Larz Kristerz äntrar scenen. Blir fullt ös från början till slut!!
 
Ha nu sköna dagar i sommarsolen, kram Lotta
 
 
 

Midsommar 2013- ändrade planer

Midsommarhelg och tanken var att sambon o jag skulle köra till Stockholm och tillbringa helgen tillsammans med min son och hans flickvän. Pga min klantighet - skadade foten, steg snett - så blev det ej så. En vansinnig värk i foten och 6 tim i en bil norröver, plus svårighet att röra mig gjorde att beslut togs att stanna hemma.
Trist som bara den men jag känner min kropp och mina begränsningar. Grrr vad arg jag blev...........
 
Men blir ju Midsommar även i Kalmar trots allt. Sonen tog det bra och vi kan hitta annat tillfälle att hälsa på dom såklart.
Bjöd hit mamma och syster med make på sill lunch på midsommarafton. Lite knyte så fick vi ihop mat så det räckte och blev över. Att sill och nypotatis kan va så gott!!! Jag äter inte matjessill utan håller mig till löksill etc.
 
Så gott så man blir ......... sugen igen!!! Lätt enkel sommar mat.
 
Trevliga servetter, inköpta på Netto. Visst är det lite så? Att gästen gör festen :-)
 
Min syster och min sambo hugger in på all god mat. Härligt och kunna sitta ute och äta en midsommar afton. Regnade och åskade vid lunchtid men sen soligt och fint väder- om än blåsigt.
 
Efterrätten fick dock ätas inomhus då blåsten ökade, Jordgubbar såklart, god glass och en bit spettekaka därtill- det var väldigt gott tillsammans.
 
Midsommardagen styrdes kosan till Öland och Borgholm. Jag har fortfarande en jävulsk värk i foten, så inga promenader för min del. Men några få meter på torget i Borgholm blev det. Här var liv o rörelse minsann.
Lite glass handlades och åts upp. Gott i gott som alltid. Jag tog favoriten Rom russin och en chokladglass med marschmallows i. Mmmmmmmmmm..........
 
Glass Mannen!!! Min glass till vänster :-)  Blåste dock kyliga vindar på Solen och Vindarnas ö- inte skönt alls.
 
Undrar just? Har många gått på Pumpen här tro!!!!!  Hehehe kul grej mitt på torget.
 
Ha nu en fortsatt skön helg, vi hoppas på fint väder väl!!
Soliga kramar fr Lotta
 
 
 
 
 

Grillat är gott

På sommaren är det himla så gott med grillad mat. Vi försöker grilla ganska ofta. Nu får vi ej använda kolgrillar på våra balkonger/uteplatser utan är hänvisade till elgrillar eller dom fasta kolgrillar som finns på området en bit bort. Enklast för oss blir då o använda elgrillen på balkongen. Blir inte lika gott såklart, men om man marinerar köttet och låter det grilla på medelvärme en längre stund blir det oftast väldigt mört och smakrikt och gott.
 
Var hemma hos min bror med familj utanför Växjö på nationdagen och där bjöds på gott kolgrillat kött med massa supergoda tillbehör. Grillad fläskfile och oxfile var det- och himla så gott.
 
Visst ser det gott ut? Kall bea sås, tzatsiki, och en himmelsk vitlökssås fr Italia i Kalmar (lokal pizzeria) plus grönsaker o feta med rödlök!!!
Broderns fina lusthus, lummigt inbäddat bland björkarna - en underbar oas.
 
Självklart ska svenska flaggan stå mitt på bordet (tallriken :-) när det är Svenska Nationdagen
 
Blev mer grillning redan dagen efter, här hemma hos oss. Min syster med dotter och dotterdotter kom på besök och var sugna på grillmat. Två elgrillar åkte fram och klyftpotatisen in i ugnen. Skära sallad o allt det andra goda som ska i skålen. Röra till en god röra på turkisk yoghurt o krydda upp den lite gott. Japp det är skoj med förberedelsarna.
Bordet fylldes med allehanda läckerheter och syrran med barnbarn högg in på maten.
Den underbart vackra blommande Rhododendron busken utanför vår tomt- vilket blickfång vi har så nära
Jordgubbar med grädde är inte helt fel efter all god mat. Svenska dyra jordgubbar men såååå goda!!
 
Denna veckan slutar många skolor. Men vi har inga i våra släkter som tar studenten eller dylikt. Så det blir en lagom behaglig vecka. Planerar inför midsommarhelgen och blir en tripp till Stockholm och hälsa på bästa sonen med flickvän. Ska bli skoj och träffa dom och umgås en helg. En o annan sill med tillhörande färskpotatis lär det bli därtill.
Ha det gott i sommarvärmen, kram Lotta
 
 
 

Vårmarknad och mysfika

Häromdagen besökte vi en liten mysig annorlunda Vår marknad i en underbar miljö. Sinnenas Park ligger bakom huset där GR kliniken finns (fd långvårdskliniken) på vårt länssjukhus i Kalmar. Fd överläkaren Lars Wernersson vill bygga upp en vacker miljö för långtidssjuka personer som var inlagda på sjukhuset. Parken skulle även vara en sorts rehabilitering med möjlighet att träna gångförmåga t ex. samt stimulera vissa sinnen men framför allt vara en oas för både patienter, personal, besökare och alla övriga.
Med hjälp av olika donationer och insamlingar blev parken en möjlighet. Här anordnas varje år en del tillställningar för att dra in pengar till underhåll mm. Vårmarknad, konstutställning, julmarknad är några av arrangemangen.
 
Den fina dammen med tillhörande bäck, på andra sidan den lilla träbron. GR kliniken i bakgrunden.
 
Här står marknadsstånden på rad........ Minnessten med dr Wernersson till vänster i bild
 
Jättesöta trädgårdsfigurer hade Kläckeberga Lantcafé med sig och visade o sålde. Plus mycket annat.
 
Massa fina mindre betong grejer såldes. Även stora fågelbad av betong hade denna dam till salu.
 
I det mysiga o varma växthuset hade 2 kvinnor massa textila o tovade saker till salu. Allt mycket inbjudande uppställt, som säkert lockade en o annan kund att öppna plånboken.
 
Massa olika Ölandsmotiv på dessa tallriksunderlägg/bordstabletter. Rikard Wikar är konstnären till orginalen.
 
Vi köpte lite blandat. Lite växter, en solkräm med hög solskyddsfaktor- Apoteket var på plats. Lite ätbart såklart i form av flottyr munkar och lite marknadsgodis. Vem kan motstå det?
 
Söndagen tog vi oss dom få km ut till det närliggande lantcafét i Kläckeberga. Är nog vårt stammisfik ;-) Så himla trevligt och trivsam miljö där. Och det finns många olika sorters mackor och söta bakverk att fika på. Brukar alltid vara svårt och välja vilken fika man vill ha. Men det blev Jordgubbs cheesecake för oss båda!!
 
Så underbart god, likaså den lilla osötade chokladpralinen som slank ner........
 
På cafeét finns många olika sorters figurer o annat fint till salu. Dessa härliga Helan o Halvan figurer skulle pryda vilken trädgård som helst. Såååå charmiga!!
 
Vad sägs om denna gris-rumpa rätt upp i vädret??  Den lilla katten leker intill :-) Ja dom är till salu!!
 
Solen skiner utanför, svetten lackar men man ska inte gnälla. Ta vara på varje stund och lev här och nu.
Kram fr Lotta

RSS 2.0