Ett år äldre och massa mys

I veckan fyllde sambon år. Ett år äldre och numera samma ålder som mig!! Vi är födda med ca 2 mån mellanrum samma årtal. Kul.
Nu tycker han att kalas med firande och massa tjohej är överreklamerat när man fyller ojämna år. Så vi hade en lugn dag med en fika på balkongen bara vi två. Köpte en Almondy tårta, en ny sort för oss båda och den är väldigt frisk i smaken och god.
 
Almondy Citron mousse tårta!!
 
På kvällen åkte vi ner mot stan då jag lovat bjuda på middag på vårt favvo ställe Larmgatan 10!! Min mamma var också med oss dit. Sambon o jag valde Plankstek- hade inte ätit det på väldigt många år. Mamma valde stenkolsgrillad fläskfile och båda rätterna var fantastiskt goda och väl tillagade, som alltid på detta stället.
 
Visst ser planksteken god ut? Vill ha köttet genomstekt då ingen av oss fixar rosa kött.........
 
En rejält tilltagen portion så magen var mätt efter ett tag. Men ändå petar jag i mig lite till. Jag hade ej beställt nån efterrätt, tänkte att det blir för mycket av det goda. Men efter en stunds avkoppling ville övriga i sällskapet ha sina efterrätter och då vart jag med sugen :-) Så blev glass med grädde och chokladsås!!!
 
Snacka om mycket glass och grädde!!! Ska det va - ska det va rikligt!!!
 
Äntligen har vi fått lite blommor planterade på altanen. Den långa vintern gjorde ju allt så försenat. Kalla frostnätter har ju gjort att man avstått från blommor utomhus. Men penseér klarar ju några minus grader så det fick det bli. Igår oljade sambon in vårt altangolv också. Behövdes verkligen eftersom vi inte gjorde det förra sommaren.
 
Jag gillar rostiga gamla saker, syns kanske!!! En gammal spade o en rostig "stege" av armeringsjärn, lite kraschat tegel åxå och drivved- allt pryder sin plats.
 
Lite armeringsjärn i svängd form kan bli så här fint, gillar denna enormt. Pryder sin plats med några söta penseér i krukorna.
 
Har 2 odlingslådor av pallkragar. I den ena är det jordgubbsplantor och den andra ska vi ha sallad, gräslök, persilja o nåt mer i. Härligt o kunna plocka sin egenodlade sallad o nästan lägga direkt på mackorna. Klippa lite persilja över och bara smaska i sig. Livskvalité!!!
Igår kväll grillade vi för första gången i år. Det blev marinerad fläskytterfile. Så himla mört och gott det blev. Tyvärr var det för kyligt att sitta ute och äta, men smakade så bra med kroketter och god sallad därtill.
 
Sambon har full koll på grillen......... Vi får ej grilla med kolgrillar på våra uteplatser, så då funkar elgrillen perfekt. Blir gott ändå, men visst är väl kolgrillat kött bäst trots allt.
 
Ja detta blev nästan ett matblogg inlägg. Men mat behövs ju varje dag minsann.
Ha nu en bra vecka, ska tydligen bli skiftande väder under veckan. Bara o gilla läget liksom.
 
Kram fr Lotta

Äntligen dags för uteliv

Efter denna otroligt långa vintern har sakta men säkert graderna stigit på ute termometern. Snön har äntligen smält undan. Kan man säga att våren är här nu? Varit kalla nätter med minus grader ett bra tag, men nu hoppas vi på enbart plus grader dygnet runt framöver.
 
I helgen påbörjades lite renovering på uteplatsen. Gamla murkna stolpar o bräder behövdes byta ut på staketet som inringar vår uteplats. Min sambo är en händig karl och fixar det mesta.
Började med att klippa ner vild kaprifolen som var väldans så vildvuxen. Visst har jag försökt klippa ner den något lite inför varför vårsäsong men den behövdes klippas rejält för att få loss trä regeln som den bredde ut sig över och runtom!
 
Här syns verkligen dom murkna träreglarna och den kraftigt nerklippta kaprifolen. Återstår o se om den tar sig igen.
 
Nerrivet och tomt, iväg och handla nytt virke.............
 
Sambon i full gång med att montera upp ny stolpe och reglar. Skönt i solskenet :-)
 
Sudden ville vara med o hjälpa till!!! Han trivs när vi är ute o gejar. Grå katt mot grått golv och grå kruka= färgmatchat!! Ljungen ska minsann bytas ut mot färgglada penseér.
 
Förra sommarens blomsterprakt på uteplatsen, eller en del av den, Hade enormt mycket blommor i urnor och balkonglådor då. Tror sambon höll på med att tvätta staketet här (gula högtrycks tvätten framme)
 
En bild från förra sommaren. Vår lilla gräsplätt med svarta odlingslådor med jordgubbs plantor, gräslök o lite blandade vårlökar. Här prunkade sommar blommorna rejält- vackert! Vi har  en sån grön och lummig baksida, ingen direkt insyn. Härligt.
 
Förra sommaren glasade vi in balkongdelen. Vi är jättenöjda med detta. Skönt och kunna sitta där nu och även på höstkanten. Det var jätteskönt och slippa få in massa snö på balkongen under vintern. Kanon bra på alla möjliga sätt alltså.
 
Detta blev ett "Trädgårds-utelivs" inlägg. Men så är ju livet. Mång facetterat. Själv kämpar jag på med mitt grumliga öga. Ingen bot eller bättring i sikte. Lutar nog åt ett laser ingrepp trots allt. Får se vad doktorn säger vid nästa återbesök. Varit på diabetes kontroll och fick OK stämplat i pannan :-)  Mitt långtids blodsocker har gått ner ytterligare och det är jag glad över. Övriga prover helt ok. Synd och klaga, man får se det positiva i livet.
 
Positiva goa kramar till er alla fr Lotta

Lördagsutflykt

Vi hade goda vänner på besök i lördags. En liten tur över till Öland stod på agendan. Våra vänner hade inte varit på Gårdby café och lanthandel tidigare så nu var det dags!!
Ett mycket populärt fika ställe på östra sidan av Öland, knappt 3 mil från Kalmar. Finns mycke fina saker att titta på och inhandla om man vill det. Är även en lanthandel i lite gammeldags stil. Finns även ett hus med bara kläder, skor o accesoarer för den som är ute efter nåt nytt.
Och så finns ju massa gott fika bröd att smörja kråset med. Matiga mackor, bullar, pajer och annat kalori rikt!! Svårt och välja ibland för ALLT ser så gott ut.
 
Hanna har lite svårt o välja vad hon ska fika.......
 
Så mysig miljö, nu med nya shabby målade möbler i hela café delen. Alla möbler finns att beställa på plats.
 
Vem tackar nej till en god kopp KÄRLEKSTE!!! Inte jag i alla fall, köpte med mig hem.
 
Solen sken mysigt men kallt i vinden. Fint med blommor, men dessa är fejk!! I detta hus finns massa inredning till salu. Massa fint husgeråd mm.
 
Olika tänkvärda skykltar såldes. Denna tycker jag vi ska anamma!!! "Livet är kort- ät desserten först"
 
Efter vi fyllt våra magar med div kalorier styrde vi bilen mot Färjestaden och Ölands Choklad. Dom har ett litet mysigt cafe o försäljning på hamnplanen där. Hört talas om att dom börjat tillverka glass själva och det ville vi provsmaka såklart. Ingen av oss tyckte väl att glassen var nåt extra, var väl som glass i allmänhet. Jag köpte dock 2 små choklad praliner som var super smarriga.........mums mums. En med smak av whiskey- jag som inte ens gillar whiskey. En pralin som var Söt och Salt. Rekommenderas varmt. 12 kr styck så man äter dom med andakt minsann.
 
Tjusiga små god bitar på Ölands Choklad- besök gärna om ni har vägarna till Öland.
 
Denna fina foto tapet finns hos Ölands Choklad. Visst minns man färjorna mellan Kalmar och Färjestaden, som trafikerade Öland innan Ölandsbron fanns. Härliga minnen. Liksom Folkan med takräcket, det var tider det.
 
Ha nu en fortsatt skön april vecka, så hoppas vi på vår värmen!!
Kram Lotta

Påskens överraskning

Påskens inledning var allt annat än rolig. Hela långfredagen nästa kom snön i stora flingor och klädde omgivningen i vitaste vitt igen!!!! Blir så trött på alla dessa bakslag denna vintern. En ganska långdragen trist och tråkig Långfredag med andra ord, då vi inte gjorde nånting typ.
Påskafton var vi hembjudna till min mamma på lite lätt påsklunch och det såg vi fram emot såklart. Det skulle bjudas på ägg, sill, lax o Jansson hade vi fått veta.
 
Glada i hågen åkte vi till mamma, där min syster med man o hennes dotter o barnbarn med skulle vara. Jag hejade som vanligt och satte mig i vardagsrummet då köksbordet var dukat med maten. Jag märkte inget ovanligt eller så. Plötsligt säger min syster att vi ska öppna dörren in till mammas sovrum. Jag säger bara: varför då? Blir ju så kallt här då, mamma har alltid så svalt i sitt sovrum. Men dörren öppnades och ut kommer..................
 
MIN SON!!!!
 
Jag säger: "men va faaan!! Du skulle ju till Kista gallerian idag" . Herregud vilken chock jag fick. Visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag blev så in i själen glad - så hjärtat slog dubbla volter tror jag. Vilken överraskning. Min mamma hade vetat om detta 1 vecka och lyckats hålla tyst och inte felsäga sig.
 
Sonen tar för sig av all den goda påskmaten.
 
Min smarriga Påsk lunch, så himla gott. Hoppade över kroppkakor, prinskorv o köttbullar- tycker det hör julen till
 
Påskdagen styrde vi kosan över Ölandsbron till vårt stammis ställe Strandnära i St Frö, ca 1 mil söder om Färjestaden. Här var det Påsköppet med fika o mackor. Många goda hembakade kakor hade dukats fram och några alternativ med matiga mackor fanns.
 
Här står kakbuffén dukad. Dom säljer olika ekologiska produkter här plus att dom endast använder närodlade och ekologiska livsmedel i det dom bakar och tillagar här. Kocken Micke är fantastisk på god mat och han tillsammans med fru Erika äger och driver stället som även är ett vandrarhem och Bed o Breakfast.
 
Detta ser supergott ut!! Sonen beställde en specialare då han inte äter bröd. Stekt ägg och pannbiff på en bädd av sallad med lite olika grönsaker därtill. Härligt när man bjuder till och gör allt för att kunden ska bli nöjd. TACK TILL STRANDNÄRA FÖR DET.
 
Sonen och jag vid fikastunden på vår lilla Ölandstripp.
 
Solen sken men någon större värme var det inte tal om alls. Vinden tog i rejält emellanåt. Lite snö smälte undan men på sina ställen ligger snön kvar ännu. Tur dock att alla vägar är så gott som snö och isfria. Förutom vägen till Vickleby - där var det vinterväglag minsann!!!
Idag på annandag Påsk styrde sonen o hans tjej ( som tillbringat helgen hos sina föräldrar) tillbaka mot Stockholm igen. Varit helt otroligt och få tillfälle o umgås lite med sonen under några dagar. Det värmer ett moders hjärta!!
 
En fin bild som sonen tog i Färjestaden på Öland. Vy över strandbodarna och Ölandsbron i bakgrunden är vacker. Och denna otroligt blåa himmel.
 
Hoppas ni alla firat en lugn och trivsam påsk med god mat och kanske påskgodis.......Visst vill vi alla ha lite värme nu snart. Så snön försvinner och man kan börja plocka fram trädgårdsmöbler och plantera lite penseer och annat i urnor på altanen. Längtar mycket.......
Kram Lotta

RSS 2.0