Hudcancer - malignt melanom

 
För en månad sen var jag på kirurg kliniken i Kalmar för att ta bort en hudförändring på höger underarm. Hud kliniken hade kikat på den och tyckte att den absolut ska tas bort men ej var av "farlig sort som sprider sig".
När jag sedan fick tele samtal drygt en vecka senare om att läkaren ville träffa mig och ge besked anade jag oro. Jag skulle ju få besked via brev sa dom.......
 
11 okt träffade jag läkaren på kirurg klin som sa att det var malignt melanom alltså hudcancer i den lilla 5 mm förändring som togs bort. Vaa!!! Vad sa han? Inte jag. Inte cancer nu igen. Detta datum 11 okt opererades jag för äggstockscancer för 6 år sedan. Ödet eller vad?
 
En utvidgad operation bokades in där man skulle ta bort mer vävnad kring där melanomet satt innan. Plus att lymfkörtel i armhålan skulle tas bort- Allt för att se om spridning av cancern föreligger.
 
 
Så här såg min hudförändring ut. Kolla er hud och kontakta sjukvården för kontroll.
 
I fredags låg jag på operationsbordet. Det togs en rejäl bit hud på underarmen. Är sydd med 12 stygn. 1 st lymfkörtel den sk portvakten togs i armhålan. 8 stygn har jag där. Jag var sövd under ingreppet.
Det stramar i såren och fullt ut kan jag ej använda armen. Stygnen ska sitta i 16 dygn.
 
Rejält bandage fick jag efter operationen. Var kvar på sjukhuset ett dygn efter op.
 
 
Min skyddsängel som vakade över mig. Fick den av sonen med flickvän.
 
 
Bilden gör sig inte rättvis, men himmelen var alldeles fantastisk när jag vaknade på sjukhussalen på lördag morgonen. Himmelen var orange-röd - en vacker soluppgång i slutet på oktober.
 
Mycket tankar och känslor har farit genom min skalle sista tiden. Om cancer, om överlevnad, om spridningsrisker, om ev kommande behandlingar mm mm. Mycket grubblerier. Men jag är öppen av mig och sätter ord på det jag känner. Skriver om det och pratar med folk. Vill veta så mycket som möjligt. Läst på Cancerfondens sida och på 1177.se.
3 veckors väntan på vad patologen hittar eller inte hittar i min hudvävnad och lymfkörtel. Lång väntan.
 
Måste göra nåt kul så fokuserar på julmarknaderna framöver och kan jag tillverka nåt är det ett stort plus.
 
Kram Lotta

Malignt melanom - hudcancer


Kreativt skapande bra för själen

Oj va länge sen jag bloggade senast. Men fick negativa besked som rörde runt inom mig och väckte tankar och grubblerier för 14 dagar sen. Återkommer till detta i nästa inlägg.
 
Har ej kommit igång med hantverkandet och skapandet denna höst som jag brukar. Vid denna tiden i slutet på oktober brukar jag vara som mest effektiv. Brukar börja med att tillverka tomtar och vättar i slutet på augusti-början på september. Men pga värk i båda handlederna har det ej blivit så. Fick en kortisoninjektion i vänster handled men den hjälpte inte alls. Efter nästan 2 v fick jag nya kortisonsprutor av annan doktor i båda handlederna och nu mildrades värken liten iaf. Så lite, lite arbete med leran har inletts.
 
Mina handledsskydd lindrar lite och stödjer handlederna medan jag rullar ut leran och tillverkar mini lussekatter.
 
 
Snögubbarna hjälptes jag och sambon åt tillsammans att göra och sen monterade jag dom i fina glaskulor att hänga i t ex ett fönster.
 
 
Blev några tittskåp med snögubbar när vi ändå var igång. Svamparna och lussekatterna har jag gjort i lera åxå.
 
 
Fixade till några trästubbar som låg här hemma. Hade köpt tomtarna nånstans och limmade dom + lite pynt på stubbarna. Lite röd-vitt snöre runt med. "Snubbar på stubbar"
 
 
Julkort började jag tillverka redan i jan-febr i år. Hade gjort 30 st då, vilket glädjer mig att jag varit så förståndig. Nu tillverkat ca 20 julkort till i höst (trots det onda i handlederna) Här är exempel på 2 st!!
 
 
Jag gillar kort i lite gammeldags shabbystil och gärna med änglar. Lite softa färger i beige-brunt-mässing.
 
 
Jag hade även framförhållning i början på året med att dekorera 50 st små tändsticksaskar. Dessa med små lussekatter blev söta tycker jag.
 
 
Även modell större tändsticksaskar dekorerade jag i början på året. Dekorativa att ha bredvid adventsljusstaken eller ge bort som liten värdinnegåva t ex.
 
Som tur är har jag lite hantverk kvar från ifjol. Plus att sambon snickrat och målat nya lampetter denna hösten. Bild kommer. Så nog ska vi kunna ge oss ut på 1 eller flera julmarknader om bara hälsan är med oss framöver.
Jag är ju envis och jag gillar det kreativa skapandet då jag glömmer värk och annat elände, för stunden i alla fall. Själen mår bra när händerna skapar.
 
Kram från Pyssel Lotta

Skördefest på Öland

 
 
För 20e året i rad anordnas det Skördefest på Öland under helgen. Eller det började med invigning i onsdags i Borgholm. Invigde gjorde kronprinsessan Viktoria.
En del evenemang och försäljningar drog igång under torsdagen men de flesta kör fredag-söndag. Fredag kväll är det konstnatt över hela ön till midnatt. Höbalar, pumpor och marschaller finns det gott om för att visa vägen att här händer det nåt i vår by.
Hus lador skjul och tält öppnar upp och mängder med varor bjuds till försäljning. Självklart mycket ätbart eftersom det är skördetider. Men även konst och hantverk visas och säljs. Musikunderhållning, eldjonglörer ja allt kan man uppleva på Öland.
 
Vårt första stopp under fredagen blev på Örtagården i St Frö. Här såldes massa fina betongsaker som 2 damer från Bromölla tillverkat. Jo jag handlade........
 
 
Båten med rostigt segel fick följa med hem. Nu står den på vår terrass med betongpumpan och färgglada prydnadspumpor.
 
 
 
Sniffade på en del kryddor som säljs på Örtagården och köpte med lite hem. Köpte cider och god Ölandsost med Calvados smak åxå.
 
 
 
Alla pratar om löktavlan i Ventlinge på södra Öland så vi åkte dit. Ca 6000 lökar är tavlan gjord av.
Gul, röd lök och purjolök bl a.
 
 
 
Närbild p löktavlan. Lökarna sätts fast på spikar, tar sin lilla tid. I Ventlinge finns även en majslabyrint som är populär, men vi hoppade över den. Hade nog gått vilse där.
 
 
 
I Ventlinge såldes såklart massa nyskördade grödor men även här fanns många olika hantverkare som visade det dom tillverkat. Mysig miljö i ladan med stora halmbalar som ramade in allt. Servering av soppa och fika och man kunde köpa nygrillade majskolvar att knapra på.
 
 
 
Stannade till i Södra Möckleby där en vän stod och sålde sina stickade alster. Inte så många försäljare här men lite betong, smide, smycken, dörrkransar mm fanns.
 
 
 
Trä- och smides hantverk i Södra Möckleby. Kul o se andras hantverk när vi själva håller på och "pillar ihop grejer."
 
 
 
 
Mycket pumpor fanns till försäljning lite överallt. Både små prydnadspumpor och de större orange pumporna som folk vill ha till halloween. Även matpumpor finns att göra t ex pumpasoppa på.
 
 
 
Vi körde från Öland strax efter kl 18 då var det tät trafik till Öland. Folk som ville besöka konstnatten var på väg över bron. Vi var nöjda med vår visit och med dom inköp vi gjort.
 
 
Eftermiddagen var blåsig på ön men det var uppehåll. Kom dock en rejäl regnskur när vi körde hemåt. Fick se en vacker regnbåge. Skördefesten fortsätter alltså under lördagen och söndagen med. Men vi avstår nog det.
 
Oktober månad är här. VÄLKOMMEN även om det blir mörkare och mörkare ute. Men träden färgas allt mer i orange-gult och det är ju vackert.
 
Kram Lotta
 

RSS 2.0