Strandnära med god mat och en svängom

Har skrivit det förut och nu nämner jag det igen; är ni på Öland måste ni bara besöka Strandnära Vandrarhem o BoB. Dom har även en utsökt restaurang och ett lantcafé. Öppet dagligen 23 juni-10 augusti samt vid Skördefesten i september (26-28 sept). Cafeét är sen öppet fred-sönd under höst och vinter.
 
Dom försöker att servera alla livsmedel ekologiskt odlade. Gärna så närproducerat som möjligt. Och maten är helt gudomlig. Liksom miljön och den trevliga personalen.
Läs gärna mer på www.strandnara.com
 
Gårdagens kväll styrde vi bilen mot Strandnära för att äta kvällens middag. Vår favoriträtt är deras klassiker Fläskfilé toast med klyftpotatis och bea sås.
 
För prisvärda 169 kr kan man äta denna gudomliga maträtt. Väldigt vällagat, ekologiskt och smakrikt.
 
Vi var sugna på efterrätt, finns fyra efterrätter att välja på. Sambon valde jordgubbssorbet medan jag tog ekologisk gräddglass med kaksmulor och grädde. Mums va gott även det var.
 
Fint serverat i hög glasskål....... hur kan kaksmulor va så gott?
 
Man kan sitta inomhus i den mysiga lite gammeldags miljön eller utomhus på generösa altaner. Denna kvällen bjöd på svalt väder så bäst och äta måltiden inomhus.
 
Tjusiga soffgrupper i matsalsdelen på Strandnära.
 
En av sittgrupperna utomhus på en av altanerna - hög mysfaktor!!
 
Man kan även handla av deras ekologiska sortiment. Det som serveras är hemlagat från grunden eller hembakat bröd och kakor/pajer.
 
Välkomnande skylt vid entrén till Strandnära i byn St Frö - ca 1 mil söder om Färjestaden. Söker du övernattning så kan man här välja att bo i vandrarhems rum, stuga eller på Bed o Breakfast rum. Lugn och skön miljö med nära till stranden.
 
 
Efter god o trivsam matstund åkte vi mot Kalmar igen. Onsdags kväll och dans i gästhamnen. Alltid kul att se folk dansa loss i en snabb bugg eller dansa tätt i en lugn foxtrot. Dessutom prata med lite folk. Folkligt och festligt och underhållande på samma gång alltså!!
 
Många av dansarna kommer från dansklubben Spinnrockarna och dom är jätteduktiga. Vilket fotarbete!!
Kvällen bjöd på 13 gr värme eller svalka snarare!! Tur jag hade rejält med kläder på mig. Undrar vart sommar värmen tagit vägen? När den väl kommer lär det väl bli stekhett - blir liksom inte "lagom"!!
 
Allt gott till mina goa läsare, kram Lotta
 
PS Skriv gärna en kommentar på bloggen, så jag vet vilka som läser. Tack!

Dans och midsommar

 
Under sommaren är det dans på bryggan vid gästhamnen under en del sommarkvällar. Bla dansas det linedance, bugg och salsa under olika kvällar i veckan. På onsdagskvällar är det bugg och en del foxtrot på bryggan. Den lokala dansklubben Spinnrockarna står för musiken och många av klubbens duktiga dansare är på plats och dansar så det ryker!!!
Vi brukar åka dit och sitta en stund vid bryggkanten för att se folk dansa, träffa vänner och se folklivet och alla fina båtar vid kajerna.
 
Härlig danskväll på bryggan - men vi nöjer oss med att titta på och stampa takten!!
 
För många blev det säkert dans runt midsommarstången. Vi var inte iväg på nåt firande. Nöjde oss med lite god mat hemma tillsammans med min mor och son. Vädret var ju väldigt växlande åxå. Bestämde oss för att inte duka upp maten ute på altanen.
 
Detta var det närmaste midsommarstång som vi kom............
 
Självklart stod nypotatis, gräddfil, ägg, lax och olika sill sorter på bordet denna dag. Jag gillar inte matjessillen men andra sill sorter går bra. Hittade en ny favorit sill från Abba: midsommarsill. Den var väldigt god. Så enkel och smidig sommarmat och dessutom väldigt gott.
 
Sonen och mamma hugger in på maten. Bordet pyntat med fin sommarduk och midsommarstång såklart.
 
Till efterrätt hade vi jordgubbar och glass. Det går alltid ner. Hade missat o köpa maränger och grädde men gick bra utan.
 
Mums, jordgubbar kan jag äta mycket av. Men får tyvärr ej pga Waran behandling.
 
Midsommardagen åkte vi en sväng över till Öland. Vädret var växlande även denna dagen. Kändes som regnet hängde i luften. I Borgholm var det tjockt med folk inne i centrum som vandrade omkring, käkade glass och shoppade lite. Tänk vad Borgholm och andra ställen på ön lever upp för 6-8 veckor sommartid sen blir det tomt och öde igen i halva augusti.
Även i Köpingsvik var det fullt med folk överallt. Mycket folk på campingplatserna där åxå. Hua för dom som tältar under midsommar. Låg temp under nätterna nu. Gäller och va påklädd rejält. Inte en enda människa syntes bada i det långgrunda vattnet i Köpingsvik.
 
Bilden tagen vid Klinta camping, Köpingsvik. Havet ser inte så inbjudande ut precis.
 
Himmelen var full med gråa moln och lite senare kom regnet. Vädret kan man inte påverka men visst hade det varit skönt med varmare midsommar väder.
 
När vi kom hem blev det kycklingfile, nypotatis, tzatziki och sallad till middag. Sambon är en fena på att steka kycklingen så där perfekt så den blir mör och god!!
Imorgon börjar sambon jobba på sitt sommar vikariat. Kommer nog bli bra på alla sätt. Jag ska nog hitta på saker så dagarna går i alla fall.
 
Ha de gott, sommar kram fr Lotta
 

En lördag i juni

Lördagen var oerhört blåsig. Inget skönt alls. Jag får alltid mer besvär av ledvärken när det blåser massor.
Natten till lördagen låg jag vaken väldigt mycket. Kunde absolut inte komma till ro och somna. Märkte sedan att det var fullmåne och då brukar jag ha svårt och sova!!!
Inget inplanerat denna dag och tur det för jag var så trött. Men framåt sen eftermiddag efter en tupplur vart jag sugen på att äta ute nånstans. Föreslog Thai Silk restaurang för sambon och han sa OK!!
 
Friterat är gott och då särskilt räkor och kyckling, mums!!
 
Wokade grönsaker och biff med thailändsk basilika samt fläskfiléspett  gick åxå ner....... sötsur sås och jordnötssås till såklart.
 
I buffépriset på 120 kr (helgpris) ingår mjukglass med friterad banan eller ananas. Trots viss mättnad finns det plats för efterrätt med!!
 
 
Vårt stora Stortorg är i vanliga fall ett ödsligt torg. Domkyrkan står där så pampig och Stadshotellet ligger där liksom kommunhuset o Rådhuset. Men annars bara massa sten och asfalt. Riktigt trist faktiskt. Men nu har några av kommunens folk tänkt till och byggt upp en liten oas med damm, växter och stora palmer. Riktigt snyggt blev det.
 
Stortorgets lilla oas med sittbänkar i närheten.
 
 
Undrar om lilla poolen/vattenblänket får vara ifred när nattsuddarna ska hem från kvällens äventyr!!! Lär nog vara mer än en som vill i här och bada fötterna kan jag tro :-)
 
 
Köpte hem några plantor till balkongen - det fattades nåt på väggen i vår "lilla kuvös"  (inglasade balkong).
Det blev Trädgårdsnejlika. Har aldrig köpt dom tidigare. Hoppas på riklig blomning under hela sommaren. Blir ganska varmt på balkongen, men vi försöker öppna upp glasdörrarna så mycket vi kan.
 
Trädgårdsnejlikor på väggen ovanför våra sköna stolar - en härlig plats när inte solen gassar för fullt.
 
 
Midsommarveckan står för dörren. Dags och förbereda för sill och nypotatis mm.
Ha de gott i sommarvärmen. Kram från Lotta

Göteborgshelg med bröllop

Under pingsthelgen var vi i Göteborg. Anledningen var att min sambos systerdotter skulle gifta sig och vi var inbjudna till detta bröllop. Inte ofta man är på bröllop så visst ville vi deltaga.
Vi hade bokat in oss på hotell 2 nätter på samma hotell som bröllopsfesten skulle äga rum.
 
Jag hade under flera månader varit orolig över om jag skulle kunna åka iväg pga såren på mitt ben. Jag får daglig hjälp med byte av förband och lindning av benet av sjuksköterska. Men med ett bra förband som satt tätt i 3 dagar samt användning av kompressions strumpa istället för lindat ben så kunde vi åka iväg.
 
Hotell Novotel ligger precis vid Älvsborgsbron. Utsikten från vårt hotellrum var inte dum alls. Fredagen bjöd på regn och åska tyvärr.
 
Lobbyn på hotellet var väldigt speciell och fin. Hotellet är en fd porter fabrik
 
 
På fredagskvällen åt vi en god middag i hotellets restaurang. Jag valde denna superstora räkmacka!!
 
 
Bröllopet på Pingstafton hölls i närliggande St Birgittas kapell. De unga tu framme vid altaret!
 
 
Min sambo vid kyrkan. Den låg lite otillgängligt med 20 tal stentrappor upp för att komma till kyrkan. Men upp kom jag efter litet tag. Utsikten var bedårande vacker härifrån.
 
 
Bröllopsmiddag och fest hölls i hotellets festvåning. Ett 50 tal gäster intog en god 3 rättermiddag med sång, tal och en del bus. Liksom en gedigen presentöppning.
 
 
Varmrätt var hälleflundra med potatis o svamp samt en liten grillad havskräfta. Supergott var det. Till förrätt serverades squashplättar med lax o pepparrotsgrädde. Efterrätten var citroncheesecake på nötbotten med lakritssås och hallonsorbet mums mums!!
 
 
 
Bruden Jenilee med sin morbror (min sambo) Underbar vacker brudklänning på en supergo tjej.
 
 
En liten nypa luft behövdes ibland. Festlokalen var så varm med alla människor. Så jag och sambon gick ut och kikade lite på hamnområdet och såg solen gå ner.........
 
 
Mycket dans, sång och ståhej under kvällen blev det. Brudparet strålade av lycka och allt var så supertrevligt. Givetvis kom bröllopstårtan fram och det var brudgummen som önskat det svenskaste och somrigaste som finns: jordgubbstårta med grädde!!
 
De fina bröllopstårtorna i flera etage med brudparet på toppen.
 
 
Det bästa med att bo på hotell är väl hotellfrukosten!! Så mycket att välja på så man blir alldeles snurrig. Men inte kan jag äta mer för att jag är på hotell. Men gott är det. Tyvärr var sängarna på detta hotellet så superhårda så vi sov inget vidare dessa nätterna. Annars var det en trevlig och kul helg i Göteborg.
Efter frukosten på söndagen styrde vi kosan hemåt igen. Lite trötta och sega men så tacksamma över att få delat den stora livshändelsen i det unga bröllopsparets liv. All lycka till dom i deras gemensamma liv många år framöver.
 
Kram fr Lotta
 
 
 

Marknad och gofika

Dagen under lördagen bjöd på fint väder häromkring så vi tog en liten runda för att se oss omkring. Var ett litet trevligt evenemang i Lindsdal (några km norr om stan) med utställare, sång o musik mm. Detta är ett återkommande evenemang som drar mycket folk. Främst kommer ju dom som bor i Lindsdal men även folk utifrån besöker denna dagen.
Vännen Eva var på plats och visade och sålde sina scrappade kort mm. Fanns tavlor, smycken, läderarbeten, lotterier, loppis och massa företag med info. Glass och korv att äta om man var sugen på det. Även ett tivoli fanns en bit bort.
 
Evas fina alster som hon sålde. Vackra grattiskort och studentkort mm lockade kunder till bordet.
 
 
Malkars gym hade dansuppvisning.  Härliga toner och grym koordination!!
 
 
Alla barn var på hugget när det vankades godisregn från taket!! Herregud vad dom slogs om godbitarna.
 
 
Towe Widerberg med frun Charlotta underhöll med låtar från Visa till Elvis. Smäktande toner från fd dansbands sångaren i Streaplers mfl.
 
Vi drog därefter en runda till Kläckeberga och dess vackra mysiga cafe som öppnade för säsongen för några helger sen. Numera serveras även glass med olika tillbehör. Vi höll oss dock till fika sortimentet denna gången.
 
Vad sägs om en god Citronpaj med grädde o hallonsås? Mums va gott det var.
 
 
Häftiga planteringar utanför cafeét!! Allt kan man plantera i. Varför inte i byrålådor eller i gamla kängor!!
 
 
Jag blev så förälskad i denna groda, så han fick följa med oss hem. Svennis heter han :-)
 
Ha det gott kära läsare. Juni månad är här och sommaren ligger framför oss. Njut!!
Kram fr Lotta

RSS 2.0