Grill och sill

Vi har ju verkligen haft superfint sommarväder ett tag nu. Givetvis inbjuder det till uteaktiviteter. Nu är jag ingen soldyrkare, tål inte solen så bra. Mår sämre i mina leder av solen faktiskt, vilket många tycker är konstigt. Som reumatiker tror alla man ska må bra i sol och värme. Men solen får psyket att må bra i alla fall. Själv får jag hålla mig i skuggan eller under ett parasoll om det är möjligt.
 
I fredags kom min son med flickvän hit till oss för att grilla lite kött. Vi hjälptes åt med att förbereda köttet med marinader. Jag gjorde en sallad och potatis klyftorna hamnade i ugnen.
Vi får ej använda kolgrill på området men går lika bra med elgrill tycker vi.
 
Grillmästaren håller koll på ena grillen!
 
Tyvärr så hände något för grillarna tappade värme helt plötsligt. Vi var tokhungriga allihop så stekte färdigt köttet på stekpannor istället. Fanns ej tid att felsöka i nuläget utan fort fram med maten på bordet. Första gången vi satt ute och käkade middag i år. Riktigt härligt och mysigt.
 
Sonen hugger in på kött, potatisklyftor, sallad o gräddfil.
 
Visade sig sen att det var en propp som gått. Körde diskmaskinen och två elgrillar samtidigt och det blev väl för mycket belastning tydligen. Gammal modell på proppskåp sen 70 talet. Men mat fick vi till slut.
För ett tag sen fyndade vi nya dynor till våra altanstolar. Jag kikar in på Facebook loppis ibland och där kan man fynda. Har sålt massa grejer där med. Köpte 4 st dynor i en härlig färg för en billig peng.
 
Stolar från Jysk och dom nya limegröna dynorna, fint som bara den.
 
Mors Dag firas ju varje år. Jag tycker det är köpmännens dag mer än Mors dag. Massa annonser med uppmaningar "kom o köp". Jag är mor 365 dagar om året och inte bara EN dag om året. Men visst kan man ses, men behöver inte vara massa presenter och tårta o grejer. Därför bjöd vi hit min mamma och min son på lite middag. Jag önskade vilken mat vi skulle äta och det blev sill o potatis!! Har längtat efter det ett tag.
 
Sill, gräddfil och gräslök mums va gott. Inga nypotatis än- dom är för dyra ännu!!
 
Fräsch och god sommarmat på uteplatsen på Mors dag!! Riktigt gott och bra mat.
 
Bad sonen tona mitt hår när han var hos mig. Har gjort det flera gånger förut. Eftersom vädret var så skönt även på kvällen kunde vi sitta ute och göra själva färgningen. Vågar ej färga håret med medel med ammoniak i sen jag hade cancer för 3 år sen och tappade allt mitt hår vid cytostatika behandlingen. Så numera tonar jag bara håret i en rödaktig nyans - oftast Kastanj!!
 
Min son han kan han!! Blev kanonbra som alltid.
 
Provade även min klänning som mamma hade ändrat lite och sytt in. En klänning jag ska ha på ett bröllop framöver i sommar. Nej vi ska inte gifta oss!!! Vi ska till Göteborg på bröllop och det ska bli så kul.
 
Ha det så gott, ska bli lite svalare väder framöver men sommarvärmen kommer tillbaka.
Kram fr Lotta

Den blomstertid nu kommer......

I helgen var det dags att inhandla sommarblommor till vår lilla uteplats. Vädret i maj har varit nyckfullt med en del kalla nätter så vi har avvaktat med blomster inköpen. Vi har en del balkonglådor, urnor o krukor vi brukar plantera i. Pelargoner och petunior är ett måste. Ganska traditionella blommor men mycket fina.
 
Blommor i mängd på vårt utebord. Dags för plantering!!
 
 
Underbara blandade färger,  Million Bells i hängampel. Har aldrig sett så många färger i en o samma planta förut.
 
 
Mina fina krukor av gamla bildäck med blandade blomster; pelargoner, petunior och Marguerite. Lite vattenblänk och betongpumpa piffar upp
 
 
Odlingslådor med jordgubbsplantor - hur underbart är inte det!!! Gräslök till sillen mums...... och några pelargoner på planket. Härligt att kunna odla och skörda på hemmaplan.
 
 
Några balkonglådor pryder staketet runt uteplatsen och fina grodan bara sitter där och är allmänt söt liksom- gillar han!!
 
Nu kräver alla blommor vår ompyssling och kärlek under sommaren lång. Massa liter vatten lär hällas i urnor och lådor (om inte regnet står för vattningen). Lite gödning emellanåt och daglig omvårdnad "o lite prat" med blommorna!! Men blommor ger sån glädje. Med sina färger och ev dofter. Fina och se på åxå. Älskar verkligen blommor i alla dess former. Får nog bli några blommor till balkongdelen med. Kan liksom inte sluta köpa blommor när jag väl börjat.
Grönsaker sådde vi i fjol men sniglarna (dom äckliga bruna) käkade upp så mycket som fanns. Så blir ingen egenodlad sallad eller rädisor i år tyvärr.
 
Njut av värme och solsken framöver i veckan. Jag håller mig till en sittplats under parasollet eller i skuggan. Min kropp tål ej så mycket direkt solsken.
Kram fr Lotta

Öland Spirar och go fika

Denna helgen 10-11 maj spirar det för fullt på vackra Öland. Detta är ett arrangemang som pågår på hela ön från norr till söder. Meningen är att tjuvstarta säsongen lite med detta evenemang och erbjuda olika aktiviteter och utställningar vad det gäller trädgård och odling, konst, mat och flera olika upplevelser.
Vädret är inte sådär vårvarmt som man önskat utan grått, mulet blandat med lite sol emellanåt.
 
Jag hade viljan att åka över bron och se nåt av allt det vackra som erbjuds. Men hälsan är inte helt på topp att orka med en heldag. Men en lite runda blev det under lördagen för vår del. Vi styrde kosan söderut mot Mörbylånga och dess frodiga odlingslandskap.
 
Rapsfälten böljar gula över den frodiga Mörbylånga dalen........
 
Nere i Mörbylånga hittade vi ett ny-gammalt kafé. Nya ägare o ny renoverat - precis i ena hörnet av torget. Söder Bönor är namnet på kafeét. Dom serverar allt från pajer, soppor, smarriga smörgåsar till bakverk. Går även att köpa sig ett glas vin eller öl om man vill det.
 
Vi slog till på en citronpaj med grädde o morotskaka - mycket goda båda två!!
 
 
Inredningen på kaféet var mysigt. En gammal vedspis bl a och gamla kryddburkar mm.
 
 
Ännu mera fin inredning på samma ställe. Gammal telefon- annat än dagens mobiler som alla mer eller mindre bär på idag. Häftig tapet och möblerna är sååå fina!!
 
 
Meningen var egentligen att införskaffa en del blomplantor till vår uteplats såsom pelargoner, petunior, tagetes, lobelia, m fl. Men det svala vädret gör nog att vi avvaktar ännu någon vecka med inköpen. Visserligen inga minusgrader om nätterna nu men man vill ändå va på säkra sidan om man lägger massa pengar på blommor. Brukar inhandla våra vårblommor på Thurgårdens Handelsträdgård på Öland. Dom odlar det mesta själva på plats och alla plantor är knubbiga och rejäla med riklig blomning. Om vi bara vattnar och ger gödning såklart!! Blommor piggar upp tillvaron tycker jag. Fina att se på och mysigt att hålla på och sköta om allt som växer. För självklart måste man ju prata med blommorna hehe....... :-)
 
Idag är det Chokladbollens dag!! Och det hade jag ingen aning om förrän jag såg det på Facebook igår. Men självklart ska det firas...... med en chokladboll eller två!! Sambon inhandlade dom goda chokladbollarna som City Gross säljer. Jag gillar förvisso och göra egna chokladbollar. Brukar köra ihop smeten i matberedaren med kniven i. Smidigt och snabbt går det och smeten blir jämn o fin då havregrynen krossas fint.
Heter det Chokladboll eller får man säga Negerboll?? Jag säger nog oftast Negerboll faktiskt. Utan och lägga någon rasistisk tanke på benämningen.
 
Mums för en chokladboll eller två!!  Jag rullar gärna bollarna i karamellströssel. Testa det- är smaskigt!
 
 
Ha det gott kära läsare. Och visst hoppas vi på uppehållsväder och lite värme framöver!
Kram fr  Lotta

Naturen är god, mat likaså!!

Underbart det är med all grönska omkring oss nu. Tror aldrig det varit så grönskande redan till Valborg. Eller så är mitt minne väldigt kort!! Den ljuvliga spirande skira grönskan är alldeles underbar. Från att ha sett dom kala träden och buskarna under flertalet månader så finns bladgrönskan på flertalet träd o buskar redan. En tidig vår i år. Men vart ju inte mycket till snö under vintern heller - tack och lov!!
 
Häromkvällen var vi en runda ner till havet vid kommunens handikappbad Koudden. En underbar plats där jag varit många många gånger och bara njutit av stillheten vid vattnet och den fina utsikten mot Kalmarsund och Öland.
 
En härlig oas vid vattnet. Inga som badade dock - är svalt i vattnet än.
 
 
Blå himmel och blått hav och massa förrädiska björkpollen för dom som har pollenallergi.
 
Vi började vår Valborgsmässoafton med en god bit mat på favoritstället Larmgatan 10 i Kalmar. Fin miljö, bra service och mycket god mat. Sambon fyllde år för 2 v sedan och vi brukar bjuda ut varandra på mat istället för och köpa presenter. Vi har ju massa prylar redan liksom!!
Hungriga satte vid oss till bords och valde olika förrätter; Toast Skagen till mig och Vitlöksbröd med aioli till sambon. Båda lika gott!!
 
Väldigt välsmakande Toast Skagen snyggt upplagd på tallriken.
 
 
 
Till varmrätt åt jag grillad kycklingfilé med potatisgratäng och bea sås. Fräscha grönsaker därtill. Sambon valde Fläsknoisette med pommes och bea sås. Rikliga portioner som mättar rejält.
 
 
Väldigt mätta och belåtna var vi, men skulle vi ändå ha efterrätt? Njaa tror inte det. Men efter velande hit och dit så beställde vi glass med chokladsås som vi delade på!!
Sen iväg med bilen för att se nån majbrasa. Tyvärr så tänds eldarna här i stan så tidigt på kvällen så samtliga 3 eldar var i princip nedbrunna när vi kom. Men tanken är väl ett evenemang för barnfamiljer främst så därför den tidiga tiden. Men mycket mer stämningsfullt med majbrasor som brinner i skymningen.
 
Vid Bergaviksbadet var en del folk vid lotterier, chokladhjul mm. Men blåste rejält kallt vid havet. Folk var påklädda i vinterjackor och mössor minsann. Fast en del huttrade i sina vårkläder!!
 
Valborgsmässofirande vid Bergaviksbadet.
 
Fin vy från Bergaviksbadet över Kalmarsund och Ölandsbron.
 
 
En fortsatt fin och mysig 1 maj helg önskar jag till er, kram från Lotta

RSS 2.0