Julen 2015

Många längtar till julen och julmaten, julklapparna, julgemenskapen o allt det där speciella som väl julen är. Men julen passerar snabbt förbi på nåt sätt ändå. Visst äter man god julmat i mängder, visst öppnas mängder av paket och många umgås familjevis medan andra sitter helt ensamma hela julhelgen. För en del självvalt men inte för andra. Pengarna rullar i snabbt tempo inför julens inköp och sen drar reorna igång redan på juldagen och mer springande och köande i affärer tar vid........ inte klokt egentligen.
Men jag ska inte klaga. Vi tillbringade julafton hos min syster med familj. Sonen var med oss och min mamma. Åt gott i lagom mängd, fikade och gotter slank ner och Samarinpåsarna var hårdvaluta!!!
 
En del av den maten som dukades fram. Det varma stod på spisen en bit bort.
 
 
Lite sill o ägg, Janssons och julskinka såklart o annat smått och gott.
 
 
Vi ska inte ha massa julklappar!! Så sägs det varje år.......
 
 
 
Och som så många gånger förr måste vi kolla på Kalle Anka med vänner på tvn kl 15 på julafton
 
 
 
Min systers barnbarn var den som fick allra mest julklappar. Hon var nöjd och glad, kanske inte över de mjuka paketen men de andra!!
 
 
Jag fick en fin tavla av sonen, samt en tjusig sjal och gott te. Han fick presentkort av oss på Proteinbutiken och från Biljettcentrum/Ticnet.
 
 
Min mamma och min sambo kollar tv och njuter av lugnet på julaftonen. Av sambon hade jag redan fått en surfplatta som jag använder för fullt. Han fick ett Guldhäfte av mig med massa rabatterade kuponger på middagar, hotellfrukostar, hotellnätter mm.
 
 
 
Julblommor hör julen till. Såna här fina korgar fick min mamma o min syster. Mina handgjorda tomtar framför.
 
Juldagen tog vi det lugnt, blev en sväng till Rusta och Jysk för lite REA shopping. Kan man fynda julklappspapper för 5 kr rullen så köper man. Till kvällen blev det lite mer julmat i form av ägg o sill med tillbehör.
 
GOD FORTSÄTTNING till er alla. Kram från Lotta

30 årskalas

Den 20 dec för 30 år sen föddes min son. Blev ett planerat kejsarsnitt  dagarna före julafton. Han var planerad att födas 6 januari men läkarna vågade inte planera snittet till de första dagarna på året. Dels pga helgdagarna och att inte alla läkarna var i tjänst. Men jag var lika glad för att få vårt barn som den bästa julklappen någonsin. Visserligen tillbringade vi hela julhelgen på BB då jag låg kvar där i 8 dagar. Men vi hade det så mysigt där i vår lilla bebisbubbla.
 
Och nu har alltså denna lilla grabb blivit riktigt stor. Inte klokt vad åren går fort. Jag känner mig ung i sinnet även om kroppen är illa åtgången av all värk.
Födelsedagen firades hemma hos mig o min sambo. Vi har lite större yta att vara på och mer sittplatser. Min bror med familj o min syster med make var hos oss, sonens pappa, liksom min mamma och givetvis sonens flickvän.
 
Ett av borden som stod färdigdukat och klart inför gästernas ankomst.
 
 
Alla högg in på jullandgångarna, smakade väldigt bra.
 
 
Sonen öppnade paket under flickvännens överseende. Mycket presentkort och pengar blev det.
 
 
Av mig o sambon fick sonen ett sällskapsspel som heter Vuxenpoäng!!! Samt pengar till inköp av en tavla från Sverigemotiv.se eller nåt annat till hemmet kanske.
 
 
Jullandgångarna blev en favorit i repris!! Hade dom på förra årets kalas med och på våra kusinträffar vid jultid. Prisvärda och välsmakande från Ica Magneten i Lindsdal.
 
 
Som vanligt så gjorde jag ett gäng negerbollar ( ja jag kallar dom för detta namn) Har nog tillverkat såna här med strössel till sonens kalas i nästan alla år sen har var liten. Hör till liksom.
 
Nu knackar julen snart på dörren. Ingen julhysteri här inte, det blir jul ändå. Mat finns alltid att få tag på om kylen mot förmodan gapar tomt nån dag. Julklappar i liten upplaga och bara till några få.
Så ta det lugnt och låt julfriden få råda.
 
Julkram från Lotta Tomtemor

3 e adventsmys och julbord

Tiden rusar fram i december känns det som. Redan 3e advent i helgen som passerat. Dessutom Lucia med sina tärnor och stjärngossar och skönsång.
Vi drog en runda till Västerslät gårdsbutik i lördags för en lunchfika. Så lugnt där och fint adventspyntat. Mycket fin inredning att se och köpa samt inte minst allt ätbart som finns att handla med sig hem.
 
God macka och en liten gobit av choklad unnade jag mig.
 
 
 
Och både jag och granbocken hamnade på bild utanför entrén till gårdsbutiken i Västerslät.
 
 
Söndagen den 13 dec började vi med frukost framför tvn till Luciaprogrammet. Finstämda toner ljöd i morgonstunden. En fridfull start på dagen. Julskinkmackan med Jonnys senap smakade extra gott denna dag!!
 
HSB områdets styrelse inbjuder varje år till gemensamt julbord för bostadsrättsinnehavarna. Eller vi själva egentligen som betalar detta genom att några kronor avsätts varje månad till div aktiviteter. Brukar vara trivsamt och så blev det i år trots byte av lokal för julbordet. I år välkomnades vi till vår lokala stora fotbollsarena GFA= Guldfågeln Arena.
 
Inte varje dag som röda mattan är utrullad för mig, så gällde ju att passa på och bli förevigad!!
 
 
 
Från stora panoramafönster såg man hela fotbollsarenan. Riktigt mäktigt var det. Har aldrig sett fotboll här eller varit på arenan innan.
 
 
 
Sambon fotar stora lobbyn medan jag fångar honom och de gröna fälten vid Tyska Bruket på bild!! Fin vy här på 3e våningen
 
 
 
All julmat skulle på plats innan vi hungrigt tog oss an sillen, äggen, laxen, julskinkan och allt det andra!! Mycket mat var det och väldigt gott det jag åt. Orkade endast med en omgång av maten. Tog inte ens av det varma. Men lite Ris a la malta fick plats i magen som efterrätt.
 
 
 
En del av alla de fint uppdukade borden där vi satt. Vita dukar och julröda servetter och julstjärnor på borden och goda grannar - ja ja - kring oss.
 
 
 
Efter all julmat tog vi oss en runda runt stan för att se alla fina ljusdekorationer som pryder vår fina stad i jultider. Larmtorget är helt otroligt vackert med all belysning i träden. Olika färger på husfasaderna här  bidrar åxå till ett positivt intryck.
 
 
 
Stortorget byter namn till Domkyrkotorget under advent och jul. Här står även en ståtlig gran och mindre julgranar i en liten "skog" tillsammans med några isbjörnar med belysning i. Kalmars Stadshotell syns i bakgrunden.
 
 
 
Att färdas igenom Slottsallén och denna vackra stjärnhimmel är så vackert. Kalmar är en förtjusande stad!!
 
10 dagar till julafton är det nu. Inget och stressa upp sig för tycker jag. Blir ju julafton hur eller hur. Vad gör väl det att inte köket är skurat från golv till tak eller att alla kakor inte är hembakade osv. Stressa ner och andas lugnt. Ingen tackar dig för att du sliter ut dig. Va rädd om dig för det finns bara en som är precis som DU!!
 
Kram från Lotta

Julkusinträff och lite annat juligt

Igår kväll träffades några kusiner för den årliga julträffen. Detta har varit en återkommande tradition under många år nu. Vi äter, vi fikar, vi dricker glögg och vi kör julklappsspelet. Och pratar dessemellan. Trevligt alltså.
Trodde knappt jag skulle kunna vara med då jag känt mig helt däckad efter julmarknaden i söndags. Allmänt trött och håglös och massa värk i lederna. Plus dålig mage på det. Men iväg kom jag trots allt.
 
Vi åt en jättegod och fräsch jullandgång från en Ica affär strax utanför stan.
 
 
Ett gäng julklappar att spela om. Som vanligt slets det och togs det paket från varandra i en farlig fart. Men alla fick nåt med sig hem till slut.
 
 
Jeanette som vi var hos hade dukat så fint med röd duk och vit löpare ovanpå. Hyacinter och flera tända ljus bidrog till myset. 6 st vita tomtar prydde bordet med - dom har jag tillverkat för flera år sedan. Kul o se!!
 
Det fikades på hembakta pepparkakor med grönmögelost, skumtomtar, hemgjorda tryfflar på fikon och även en kladdkaka med dumlekola och chili i. Oj oj den var het, jag är ej van vid sån hetta så jag tappade nästan rösten ett tag. Glögg drack vi ju såklart åxå. Känns som vi bara åt i 4 timmar!! Men vi pratade ju massa med, alla är rätt pratglada i vår släkt. 8 kusiner var vi denna gången. Vi är nog drygt 25 kusiner på min pappas sida tror jag, men alla bor ju inte häromkring.
 
 
 
Det som jag sålt mest av detta året är nog lösa tomtar med alla möjliga färger på luvorna samt de små lussekatterna som är dekoration i adventsljusstakar el annat. Måste göra betydligt mer av dessa nästa år.
 
 
Dessa glaskulor med handgjorda tomtar i sålde med bra. Har endast 1 st glaskula kvar, 100 kr. Skickar den dock inte då glaset är skört.
 
 
Endast 1 st ljuslampett återstår åxå, 140 kr kostar den. Sambon har snickrat och målat och jag står för designen.
 
 
Anti tomtar på sten är alltid populära. "Däckad av glöggen" säljer jag många av. Liksom "Julen knäcker mig" Tillverkar tomtarna själv och textar på stenarna. Limmar och lackar stenarna till sist.
 
 
Till helgen är det Lucia och då blir det julbord för oss. HSB området där vi bor bjuder in bostadsrättsinnehavarna till en gemytlig träff med julbord. I år på lokala fotbollsarenan. Får se vad man orkar äta.
Önskar er alla en trevlig 3 e advent.
 
Kram fr Lotta
 
 
 
 
 

Ännu en julmarknad avklarad

Igår 2a advent var det dags för den traditionsrika julmarknaden på Skälby i Kalmar. En marknad i gammeldags stil där flera föreningar/organisationer samarbetar. Studiefrämjandet, Kalmar Folkdanslag Kalmarsundsdansarna, Lions, 4H gården står som arrangörer och hela Skälby sjuder av liv denna dagen. Försäljare, hantverkare, lotteristånd,  mat och fika, dans kring granen och tomtebesök står på programmet. Och folk kommer i massor dit.
Vi hade vårt försäljningsbord i stora huvudbyggnaden inomhus i värmen i skydd från den kraftiga blåsten som rådde denna dagen. Fast det var 10-12 plusgrader ute!!
 
Allt på den röda bordsduken är vårt hantverk. Detta är dom grejer vi hade kvar efter tidigare julmarknader. Kändes lite utplockat men fanns många fina saker kvar till hugade kunder.
 
 
Vi delade det stora bordet med Camilla och Annika från Riddarens lek o spel. I rummet stod även Cissi med dottern och sålde bl a betonggrejer, hembakat, tavlor mm. Ett glatt gäng som har trevligt tillsammans.
 
 
Kalmar Folkdanslag har sin julmarknad på samma våningsplan som där vi var. Dom har mest olika lotterier, hembakat och enriskransar. Dom säljer även adventsfika i ett angränsande rum.
 
 
I rummet bredvid oss såldes smycken, honung och keramik.
 
 
Vy från vår plats bakom vårt bord. Folk trängdes i dörröppningen för att komma in till oss. Stundtals var det tjockt med folk på julmarknaden. Väldigt välbesökt alltså.
 
 
Här är vi, tomtemor och tomtefar vid vårt bord. Och även Camilla o Annika kom med på bilden i ena änden.
 
 
Det såldes många av mina handgjorda tomtar i hobbylera. Det är kul att dom uppskattas och säkert pryder dom ett o annat tomtelandskap eller runt pepparkakshus eller kanske pryder middagsbordet till jul. Sålde lite av varje av det övriga hantverket och vi är nöjda.
Även på nedre våningen i huvudbyggnaden stod det utställare med div hantverk och annat. Ute på gården hade Lions sina vagnar med lotterier. 4H gården anordnade ponnyridning mm och Kalmarsundsdansarna höll till i sina egna lokaler i en annan byggnad på Skälby där dom sålde lotterier och fika samt att det fanns inbjudna hantverkare hos dom åxå. Även Katthemmet hade öppet och visade sin verksamhet.
 
Detta var årets sista julmarknad för vår del. Idag är vi trötta och slitna. Värken sitter i rygg, ben o fötter och huvudet är seg som kola. Men det är ju så skoj att träffa folk och vara iväg och visa hantverket och få sälja lite. Så allt slitet med tillverkning och allt kring säljandet uppvägs av den sociala biten och få uppskattning för de alster vi tillverkar.
 
Kram från Lotta

RSS 2.0