Skånebesök

Vi hade besök från Skåne i veckan. Min sambos syster med sambo kom från Malmö för att hälsa på oss. Vi hade innan pratat om att köra upp till Sandviks kvarn på Öland för att äta den öländska specialitén Lufsa.
Från Kalmar är det ca 7 mil till Sandvik. Vi har alla varit där förut men miljön är så fin där omkring och maten god så vi drog iväg.
 
 
Tyvärr kunde man ej beställa bara lufsa på kvällstid utan det fick bli denna "plocktallrik" med 1 st kroppkaka, 1 bit lufsa och en bit lax. Man fick lingon och grädde till. Mycket välsmakande.
 
 
Lufsa består av riven potatis och lök. Sen vispas mjöl, ägg och gräddmjölk ihop och blandas med den rivna potatisen o löken. På toppen läggs rimmat fläsk. In i ugnen och sen njut av det goda. Går ej att jämföras med ugnspannkaka, raggmunk el kroppkakor.
 
 
Carina som älskar kossor hittade en kossa att vila en stund på. Fanns både levande och konstgjorda hästar och kor i närheten.
 
Skön kväll fast blåste en del men vi satt utomhus. Var musikunderhållning av 2 tjejer. Trevligt.
 
 
 
Vi kikade lite nere i Sandviks hamn, många båtar vid kajen. Sen körde vi grusvägen längs med kusten söderut en bit. Så vackert. Kalkstensformationer uppbyggda längs med vägen, solen glittrade i havet. Ljuvligt.
 
 
 
Dagen efter blev det en tur till Krusenstiernska gården, en oas i närheten av Kalmar slott. Här spelas sommarteater under 1 månad varje sommar. En grönskande oas med möjlighet att köpa hembakat fika och slå sig ner under de lummiga träden.
 
 
Bulle, Silviakaka och ett glas hemkokt saft av gårdens bär. All frukt, bär o valnötter tas till handa och säljs på gårdens skördemarknad på hösten.
 
Från gårdens hemsida kan man läsa:

Innanför det röda planket finner du en rymlig trädgård fylld med gamla frukt- och valnötsträd, bärbuskar, blommor, örter och medicinalväxter. Stora snäckor kantar gångarna och vita möbler välkomnar caféets gäster att avnjuta nybakat fikabröd i trädgårdens lummiga vrår.

 Huvudbyggnaden är bevarad intakt sedan 1800-talet och är ett exempel på hur den lägre aristokratin bodde. Huset är fyllt med föremål från olika epoker och länder. Allt är arvegods som familjen von Krusenstierna samlat under flera generationer. Gården donerades till Kalmar stad 1940 och är sedan 80-talet Kulturminnesmärkt. Under sommaren hålls guidade visningar i huvudbyggnaden som nu är museum.

www.krusenstiernskagarden.se

Lite tips på utflykter var detta. Finns mycket att uppleva i vår närhet.

Kram från Lotta

 

 

Kommentarer
Postat av: in Andersson

Först grattis till "5-årsdagen", så mycket gott ni åt! Och så mycket trevligt ni varit ute på, det finns så mycket sevärt i Sverige! Här regnar det mest nu, alla väntar på fint väder.....
Ha en fin vecka och ta hand om er!
Kram, Carin

2016-07-17 @ 19:16:49
Postat av: Eva

Vilken trevlig utfärd. Vi brukar stanna till i Sandvik efter lammet&grisenturen. Då äter vi glass nere vid hamnen och tittar på solnedgången.
Du påminner mig att jag borde ta en sväng till Kalmar och Krusenstiernska. Det var evigheter sen. När jag gick på sem bodde jag alldeles i närheten.
Jag håller med föregående....vi har så mycket fint att besöka i Sverige.
Kram Eva

2016-07-18 @ 22:42:41
URL: http://evaspysselsida.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0