Krusenstiernska gården







Efter att Kalmars gamla stad totalförstörts av en brand 1647 beslutades att den nya stadskärnan skulle byggas upp på Kvarnholmen. Här, där den gamla stadskärnan legat uppfördes istället sommarlyckor, d.v.s. trädgårdar för stadsbornas rekreation och odling. Gården bestod till en början av fyra olika lyckor som slogs samman till en år 1762, då handelsmannen Jonas Löfberg köpte de fyra tomterna. Trädgården skulle vara en privat sfär och därför uppfördes det höga planket som än idag ramar in trädgården och som är så typiskt för den tidens trädgårdar.
Trädgården bytte sedan ägare ett antal gånger fram till 1874, då den köptes av Hermina von Krusenstierna för 16 000kr. Hermina lät inreda sitt hem med arvegods, en samling som utökades 1877 då Hermina gifte sig med sin kusin löjtnant Philip von Krusenstierna. Många av föremålen kommer från Herminas farfar, översten och ostindiefararen Mauritz Salomon von Krusenstierna, och är sådant som han bar med sig från sina många sjöresor.
Krusenstiernska gården var under denna tid självförsörjande och de grödor som odlades såldes sedan på torget av trädgårdsmästaren. Man höll även kor, grisar, höns och hästar på gården. Makarna bodde kvar på gården under sin resterande livstid och då de var barnlösa kom gården att ärvas av parets trotjänarinna och vän – Hulda Nydell, år 1915. När Hulda övertog gården tog hon som sin uppgift att vårda sitt arv i samma stil som varit under von Krusenstiernas tid. 25 år senare när Hulda låg för döden testamenterade hon i sin tur gården till Kalmar läns fornminnesförening och Kalmar stad, med viljan att allt på gården skulle hållas samman och bevaras som ett minnesmärke över en svunnen tid, vilket skulle göras tillgängligt för allmänheten.
Krusenstiernska gården drivs idag av en stiftelse där det finns representanter för Kalmar stad, som ärvde mark och byggnader, samt för Kalmar läns museum (tidigare fornminnesföreningen), som ärvt alla inventarier.
Ett tips från mig om ni är eller bor i Kalmar, besök den vackra trädgården och ta en fika där och känn historiens vingslag. Stanna upp ett tag och känn lugnet innanför det röda planket. Andas och njut!!
Kram från Lotta
Det är verkligen fint i Krusenstiernska. Men det är faktiskt jättelänge sedan jag var där. Tror det var när de visade barnteater för många år sen. När jag gick på seminariet bodde jag i ett gulligt hus alldeles här bredvid.
Kram Eva
Vilken fin oas du visar och berättar om!Det känns som man varit där.....tack!
Ha en fin vecka, ta hand om er!
Kram, Carin
Ni hittar nya utflyktsmål hela tiden, med mysiga fik. Fint väder fick ni också på den här utflykten.
Kram!