Underbar sensommardag

I helgen som gick var ju vädret helt otroligt fint. Solen sken från en knallblå himmel, inte mycket vind och alldeles ljuvligt. Vi bestämde oss för en tur på Öland. Jag älskar kustvägen vid Äleklinta och norröver längs med havet.
Kalmarsund låg nästan helt stilla när vi passerade över bron. Märks att turisterna lämnat ön nu då trafikflödet är på en lugn och behaglig nivå med lätt framkomlighet numera.
 
Äleklinta strax norr om Köpingsvik är en sån underbar finstämd och lugn plats. Stressnivån sjunker och man drar in den sköna havsluften i lungorna och bara ÄR!!!! Det är livet det.
Vi hade lite fika med oss och två stolar så vi slog oss ner vid strandkanten och bara njöt.
 
Kolla himlen och vattnets färger- så fint. Fler än vi solbadade och fikade o njöt av denna dagen.
Badplatsen i Äleklinta. Bosse hittade flera fina släta stenar här, som jag ska använda till hantverket.
Vi fortsatte kustvägen norrut på grusvägar alldeles nära havet. Mycket kalksten som bryts här och utsikten är inte fy skam precis.
På flera ställen finns det uppbyggda torn i kalksten. En del små en del högre- helt otroligt o se.
Blev ett stopp vid Sandviks kvarn. Är man här måste man äta Lufsa!! Så himla gott och en Öländsk specialité.
Lufsa med stekt fläsk på toppen. En ugnspannkaka med riven potatis helt enkelt. Serveras med lingon och gärna en skvätt grädde.
Vi drog vidare lite norrut - även nu på grusvägar. Jag hade aldrig varit i Jordhamn och inte Bosse heller. Vet att det är gamla skurkvarnar där och ville nu se dom.
 
Den gamla skurkvarnen i Jordhamn. Användes för att slipa kalkstenarna med hjälp av vinden. Detta var i första hand en kvinnosyssla. Männen åkte runt o sålde stenen sen. Vilket slitgöra!!!
Blev en liten runda till Borgholm på hemvägen. Numera ligger staden nästan öde!! Turisterna är borta. Lugnet råder igen- nästan för lugnt. Här var det ett folkmyller i juli och en bit in i augusti. Uteserveringarna var tomma o en del stängda. Några enstaka flanörer och så vi. Men det blev en glass på favvostället Ölandsglass. Tog en kula med smak av Äppel o Kanel. Mums smakade precis som en äppelkaka.
Mina energinivåer var fyllda efter härliga timmar på underbara Öland. Vi har en stor fördel som har så nära till Solen och Vindarnas ö. Det utnyttjar vi så ofta vi kan.
Snart stundar den stora Skördefesten på Öland. 27-29 sept blir det fullt ös i varje by, i varje lada, i varje hörn av ön händer det något skoj. Mycket mat, mycket konst, mycket aktiviteter av skilda slag. Konstnatten på fredags kvällen är magisk. Måste ses och upplevas med tända marschaller överallt, glada människor, fina pumpor som lyser upp i stort sett varenda grindstolpe och som sagt massa fint att se och uppleva o smaka på.
 
Solen skiner även idag efter gårdagens regniga gråa trista dag. Så vi passar på och njuter av denna dagen med.
Kram fr Lotta

Kommentarer
Postat av: Carin Andersson

Vilken härlig biltur jag fick göra i ert sällskap och god mat med, ja det finns mycket fint att se på i vårt avlånga land!
Här mulnar på nu efter fina dagar,det ska visst bli regn i natt och i morgon!
Ha en fortsatt fin helg, ta hand om er bägge två!
Kram
Carin

2013-09-14 @ 15:33:58
URL: http://xn--pettercarinslillapysselvr-0fc.se
Postat av: Evas pyssel

Toppenutflykt alltså !!! Vi kör gärna den där gropiga kustvägen också på väg hem från Lammet&grisen. Och så fikapaus i Jordhamn.Det var en ljuvlig dag igår. Barnbarnen badade i vår vik och vi planterade och gjorde fint vid stugan. Idag känns det höst igen.
Kram Eva

2013-09-15 @ 13:28:10
URL: http://evaspysselsida.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0