Mitt 2017 en sammanfattning

Årets sista dag på år 2017 är här och det blir automatiskt att man tänker tillbaka på det år som gått. Ett år som bjudit på mycket personliga jobbiga händelser framför allt med min hälsa, men finns några ljusglimtar och positiva upplevelser med såklart. Livets berg och dalbana!!
 
Oftast har man inga val utan man får åka med i "vagnen på berg o dalbanan" och försöka göra det bästa man kan just då. Jag är i grunden en väldigt positiv person trots alla motgångar i livet.
 
Året 2017 började rätt lugnt. Jag hade pyssellust på nyåret och under januari och en bit in i februari. Tillverkade julkort och dekorerade små tändsticksaskar samt gjorde lite minitomtar och vättar i lera. Alltid bra med framförhållning. Drog på mig halsont och kände mig lite halvvissen efter min födelsedag 15/2 och det höll i sig i flera veckor. Den 2 mars mådde jag risigt hade fått feber och det halsonda fanns kvar. Kunde inte sätta fingret på vad det var men ringde och pratade med vårdcentralen. Inga tider fanns den dagen men skulle återkomma dagen efter, Mådde sämre och larmade hemtjänstpersonal som kom. Blev sen att larma ambulans och det blev akuten för mig. Minns ej så mycket från akuten eller vad som hände därefter. Men mitt blodtryck sjönk drastiskt etter några timmar så jag togs till intensiven för vård. Jag hade fått en blodförgiftning visade det sig. Förmodlingen från en lunginflammation.
 
En av alla maskiner på IVA som övervakade mig.
 
 
Jag var så dålig så att 2 dagar senare blev jag lagd i respirator och kopplades till dialys. Mitt liv hängde på en skör tråd. Osäkert om jag skulle klara lördagsnatten. Hemskt besked för mina anhöriga att få veta detta. Jag klarade dock den krisen men var nedsövd under en vecka.  Jag hade ingen aning om vart jag var eller varför när jag sakta väcktes tillbaka igen. Jag var helt orörlig kunde inte lyfta mina armar eller flytta fötterna en mm ens. Musklerna förtvinat fullständigt. Flyttades till infektions avd för vidare sjukvård och rehab. Jag var som ett vårdpaket - kunde ej prata sammanhängande heller.
 
Vägen tillbaka till ett någorlunda fungerande liv var lång insåg jag. Hurtig personal pushade mig dagligen till framsteg. Först fick jag matas vid måltiderna och lyftas med taklift ur sängen upp i en rullstol. Lära mig sitta på sängkanten, sen stå upp en kort stund och senare ta nåt steg med gåbordet. Tufft och tungt men jag kämpade på.
 
 
Flyttades över till GR klin för mer rehab. Måste ju kunna gå och förflytta mig ett antal meter för att klara mig på hemmaplan. Hade som mål att gå 40-50 meter innan sista mars för då kom sonen med flickvän hem från sin Thailandsresa. Jag hade det som målbild.
Det blev 29 dagar på sjukhuset denna omgång.
 
Tiden hemma blev tuff, jag var långt ifrån piggelin. Tröttheten lamslog mig fullständigt. Rullator och gåbordet var alltid med mig och utan min sambos hjälp och stöd hade det varit svårt. Hemtjänst och hemsjukvård kom regelbundet till mig.
 
I halva maj tyckte jag att jag återfått ny energi men säg den glädje som varar. En kommunsköterska råkade klippa ett jack i foten vid byte av förband. Det resulterade i en rosfeberinfektion och färd till sjukhuset igen. Jag fick en ny blodförgiftning och blev åter igen inlagd på intensiven. Suck!!
 
 
Ett ilsket ben med rosfeber. Så rött, varmt, svullet och hemskt ömt. Fick 2 sår på benet dessutom som tog många månader att läka. Vilken smärta jag hade i ben och sår. Fy sjutton. 3 veckor p sjukhus denna omgång på IVA och infektion.
 
 
Blev en tuff rehab tid även denna gång på hemmaplan. Hade dessutom fått en stor inre blödning med svullnad på ena låret. Det smärtade åxå enormt och hindrade mig att röra mig normalt.
Sommaren kom och det kändes något bättre efterhand. Vi kunde va ute och se oss omkring under juli månad o vara med på några musikevenemang på Öland. Musik piggar ju alltid upp.
 
 
Tur att vi har en underbar uteplats som vi kan tillbringa fina dagar på. Under parasollet gillar jag att sitta och titta på blommorna. Livsglädje det med.
 
 
I halva augusti var det dags igen för ambulans till akuten. Svullnaden på låret var ilsket rött och ömt o behövde undersökas. Det visade sig att en ny rosfeber i ena benet låg och lurade. Inlagd igen på infektion och blodtrycket sjönk även denna gång så det blev intensivvård i 2 dygn med ny blodförgiftning. Så tröttsamt med alla rosfeberinfektioner och den smärtan man får av den. Efter massa provtagningar, olika antibiotikakurer och träning med sjukgymnast så blev det hemfärd åter igen. 2 dygn senare fick jag återvända då rosfebern slagit till i andra benet. Trots att jag åt antibiotika. Hur är det möjligt liksom?
 
Totalt 66 vårddygn på intensiven och infektionsavd uppdelat på 3 tillfällen med sepsis - blodförgiftning varje omgång. Är jag otursdrabbad? Ja verkligen.
 
Efter varje omgång reste jag mig igen gång efter gång. Fanns liksom inget annat alternativ. Det är inte lätt minsann men jag kämpar på. Hade stöd av kurator att bearbeta allt det jag varit med om. Plus familj o vänner såklart som finns för mig.
Sen fick jag ett roligt besked under sommaren att jag ska bli farmor i januari 2018. Vilken lycka och glädje att få ett barnbarn. Som jag längtar efter detta lilla knyte. Tårarna föll när jag fick veta.
 
Vid min säng hänger mitt fina Farmorshjärta och ultraljudsbild på bebisen samt ett foto på min son som liten.
 
 
Under hösten kom jag igång med mitt hantverk igen. Hade några julmarknader inbokade under nov-dec och ville försöka tillverka en del alster till dessa. Orkade inga långa stunder men tog fram leran varje dag nästan och tillverkade mellan 6-9 tomtar/vättar varje gång. Blev lite annat hantverk tillverkat åxå bl a i trä som sambon sågade och målade. Trodde aldrig i mars-april att detta skulle vara möjligt för mig att kunna göra. Men envisa Lotta kunde minsann.
 
Några av mina tomtegubbar på stubbar. Tacksam att jag över huvudtaget kan tillverka såna pilliga grejer med mina förvärkta fingrar. Positiva tankar och ett jädra anamma hjälper nog till.
 
 
3 julmarknader och en utställning blev det under hösten för oss. Slitigt javisst men kul att träffa folk ute på försäljningar. Rena terapin för mig både fysiskt och psykiskt. Tacksam att jag o sambon kunde genomföra dessa julmarknaderna tillsammans.
Känner stor tacksamhet över huvudtaget att sjukvården fungerar så bra och att dom kunde rädda mitt liv då i mars med rätt sorts mediciner och åtgärder. Jag har mer att uträtta i mitt liv och jag väntar och längtar nu efter mitt kommande barnbarn.
 
Önskar er ett gott slut på 2017 och ett Gott Nytt År 2018.
 
Hjärtliga kramar från Lotta
 
 

Vår jul 2017

Det blev en jul i förkylningens tecken. Hosta o heshet och sen lite (mycket) magvärk på det gjorde vår julafton och juldag till en annorlunda julhelg. Vi var ensamma hemma dessa dagarna och hostade och snörvlade ikapp. Min mage slog dessutom bakut och värkte attans. Så myskläder, vila och tv tittande emellanåt blev det. Men så fick det vara denna julen. Lite julmat fick vi levererat från syrran min så vi svalt inte.
Vi hade ju varandra i alla fall <3
 
 
Tände även det 4e adventsljuset på julafton när vi åt vår julmat. Janssons, ägg o sill är ju alltid gott och blev lite revben och köttbullar med.
 
 
Självklart tittade vi på Kalle Anka och hans vänner kl 15 på julafton - det hör ju till traditionen.
 
 
 
Vi ger ju inte varandra några julklappar men jag smusslade lite med att beställa denna isskrapa från webben till sambon. Liten kul grej. Även sonen fick en likadan i julklapp.
 
Vi kände oss lite piggare annandag jul så beslöt att träffa sonen med flickvän samt min mamma. Vi fixade lite smått och gott att äta och sen byttes lite julklappar. en mysig kväll som äntligen gav mig lite julstämning.
 
Matsalsbordet dukades med sallad, bröd, julskinka, ägg, sill, kalvsylta mm - så vi blev mätta även denna dag. Drack lite glögg och åt pepparkakor med grönmögelost.
 
 
Jag fick en julklapp från mitt blivande barnbarn. Inte illa att han har köpt julklapp innan han ens är född. Blev så glad för denna julklapp.
 
 
Det var denna fina muggen som låg i paketet från barnbarnet "Bulan"
 
 
Jag gillar att rimma på julklapparna och detta var ett av rimmen. Någon som kan gissa vad det är? Svar nedan.
 
 
 
Min son öppnar paket medan min mamma tittar på.
 
 
 
Jag fick även boken som Lotta Gray skrivit om sin cancerresa.
 
 
Min sambo fick med öppna paket  en kökspryl "Hackit" som används till när man steker köttfärs bl a. Bosse är ju kocken i vårt hushåll.
 
 
Vi hade en trevlig kväll tillsammans. När vi åter igen var ensamma blev det film på tvn. "En man som heter Ove" Juldagarna ör över men snart väntar en nyårshelg. Den blir lugn. Vi ser väl fyrverkerierna inne i stan vid 17 tiden och sen lite god mat därefter.
 
God fortsättning och GOTT NYTT ÅR
Kram från Lotta
 
 
PS Svar på rimmet. Det var 2 st ERNST kökshanddukar.

God Jul

23 december idag och dagen före julafton. Läget är lugnt hos oss, ingen julstress här. Vi är förkylda både jag och sambon, så energinivån är låg. Ingen jakt på julklappar i sista sekunden eller köa i mataffären efter det sista till julbordet imorgon. Det som är fixat och köpt finns i kyl o frys. Tanken är att vi ska äta julmat hos min syster imorgon men vi får se hur vi mår helt enkelt. Vi har alltid knyte  tar med oss lite mat var och en och bidrar med. Funkar alltid bra.
Hoppas kunna träffa sonen med flickvän en stund mitt på dagen åxå och ge nån liten julklapp. Den största gåvan kommer ju i januari, mitt första barnbarn.
 
Julkort har vi skickat och julkort har vi fått. Denna julkortstavla sitter i vårt kök. Både fin o kul att kika på.
 
 
 
Lägenheten har varit julpyntad sen 1a advent. Julbonader på väggarna, juldukar på bord och bokhyllor, tomtar i varje vrå. Allt enligt tradition.
 
 
 
I köket ska alltid de svarta gardinerna med tomtar på hängas upp, plus en röd gardin bakom.
 
 
 
Detta trevåningsfat står på en köksbänk fyllt med röda glänsande julgranskulor.
 
 
 
Glögg grytan med muggar står redo att fyllas med varm glögg.
 
 
 
En av alla de tomtar vi har pryder sin plats i vardagsrummet. En tomte jag har haft i många år.
 
 
 
Den 3e advent hade vi lite snö här i Kalmar. Men julen blir grön i år, idag är det 8-9 plusgrader och mulet väder. Ingen vidare julstämning precis.
 
Men jul blir det oavsett väder, oavsett hur hälsan är osv. Julen blir vad vi gör den till. Vi ger varandra en omtanke om varandra och jag önskar er alla en riktigt GOD JUL.
 
JULKRAM från Lotta Tomtemor

Födelsedagskalas hos sonen

Igår var vi på födelsedagskalas hos min son med flickvän. Han fyller 32 år nu i veckan som kommer och det ville vi ju fira såklart. De bor i Kalmar som vi gör, men är ett helt år sedan vi besökte dom senast. Beror på att dom bor på andra våningen utan hiss och jag går ej så lätt i trappor. Men igår bet jag ihop och tog mig upp för trapporna med lite assistans av sonen vid min sida.
Vi möttes av en fint julpyntad lägenhet och en vacker gravid kvinna <3 De väntar ju barn om ca 1 månad  mitt första barnbarn.
 
Jag, sonen och hans pappa.
 
 
Far och son i nån diskussion.
 
 
Vi blev bjudna på goda pajer med sallad och hembakat bröd - så jättegott.
 
 
Till kaffet blev det chokladig tårta med bottnar av mjuk pepparkaka samt hembakta lussekatter.
 
 
 
Sonen fick många fina presenter bla en "pappa-bok" av mig samt en eltandborste.
 
 
En något suddig bild från när sonen var runt 1 år. Snart blir han själv pappa till en liten underbaring. Tiden går så fort....... Min lille plutt ska bli pappa!! Svårt att ta in ibland. Vi alla runt omkring gläds mycket åt den lille bebis som komma skall. Längtar megamycket  jag ska bli FARMOR.
 
 
Idag tänder vi 3e ljuset i adventsljusstaken. Trevlig söndag.
 
Kram från Lotta

Julträff med kusinerna

Vi är ett gäng kusiner som brukar träffas och ha lite julmys tillsammans varje år. Denna gången var vi 8 kusiner som träffades hemma hos min syster. Kusinskaran är stor  över 25 kusiner är vi spridda i landet. Vi äter gott och snackar mycket, spelar julklappsspelet och äter lite till. Trevligt är det att ses och hinna prata ikapp vad som hänt sen sist.
 
Hela gänget på kusinträffen vid köksbordet hos syrran.
 
 
Vi åt goda jullandgångar som var beställda i en lokal ICA butik. En försmak av julen.
 
 
Till fikat blev det en supergod saffranskaka med mandelmassa i som syrran bakat. Vi hann med glögg och pepparkakor med minsann under kvällen.
 
 
Julklappsspelet är ett måste när vi träffas innan jul. 2 paket var med ett totalvärde på 50 kr tar vi med oss och spelar om. Det blir galet hugg efter paketen under spelets gång. Detta är mina vinster/julklappar från kvällen. Godispåsar, block, ficklampa, handcreme.
 
 
En riktigt kul kväll trots att jag var trött och seg efter julmarknaden i helgen. Men jag var med i alla fall. Sist när kusinerna träffades var i mars när jag låg inlagd på intensiven med svår blodförgiftning. Så tacksam över att jag klarat av 3 blodförgiftningar och allt det fört med sig i dåligt mående och lång rehab efter varje omgång. Jag är envis och målinriktad och försöker tänka positivt och se framåt.
 
Ha en fortsatt bra vecka och idag 13 dec firas ju Lucia på olika sätt. Vi kollar nog på Lucia ikväll på tvn. Var för seg i kroppen i morse för att gå upp innan kl 7 och kolla på Lucia.
 
Kram från Lotta

Vår sista julmarknad för året

Igår söndag 2a advent var vi på årets sista julmarknad för vår del. Den var på Skälby i Kalmar och är en gammeldags gemytlig och stor julmarknad som drar mycket besökare. Många utställare på plats som säljer allt från hantverk till ätbara produkter, flera lotterier, café och ponnyridning. Vill man dansa kring granen eller träffa tomten kan man göra det med. Hela Skälby sjuder av liv denna dag. Och att snön föll ner gjorde julmarknaden än mer idyllisk.
 
Här står vi  tomtemor och tomtefar vid vårt hantverksbord. En del tomtar och kylskåpsmagneter fick nya hem och lite annat blandat såldes.
 
 
Jag gillar att tillverka i hobbylera så det blir många tomtar, vättar, pepparkaksgubbar mm. En del hamnar i makrillburkar och en del i kakformar med magnet på baksidan. Några tomtar hamnade i ett NisseHus. Gjorde många små dekorationer i lera som lussekatter, pepparkakshjärtan, julpaket och även polkagrishjärtan som är slutsålda.
 
 
 
Vi delade bord som alltid med Camilla o Annika (visar bara ryggen). Lika kul som vanligt. God stämning i vårt rum.
 
 
Cissi stod åxå i samma rum som oss och hon är aldrig stilla därav suddig bild :) Hon sålde hembakat, marmelad o massa annat.
 
 
Kalmar Folkdanslag hade som vanligt olika lotterier med hemslöjdade vinster.
 
 
 
Så här snöigt var det igår. Vår bil står översnöad nedanför huvudbyggnaden på Skälby.
 
 
Den stora fina adventsstjärnan i huvudbyggnaden på Skälby Kungsgård lyser så fint i trapphuset.
 
 
Avslutar med en bild på våra fina julkulor som hänger i ett fönster här hemma. Beställde självhäftande namn att sätta p julgranskulor. Vi heter ju LottaTomtemor och tomtefar på instagram. Fina tycker jag.
 
Idag är vi trötta och värkbrutna efter julmarknaden. Så blir mycket vila. Jag ska på kusinträff ikväll så måste hitta lite energi. Annars fokuserar vi framåt mot min sons födelsedag och mot julhelgen. Och i januari ska jag bli farmor  stor lycka och glädje.
 
Kram från Lotta

Julbord, jultallrik och julgröt

Det är ju verkligen tid nu för julbord och allt det som hör julbordet till. Åtminstone om man beger sig till nåt matställe/restaurang som serverar julbord. Vi var för ett tag sen och åt julmat då vår bostadsrättsförening varje år bjuder de boende på julmat. Det var på den lokala fotbollsarenan Guldfågeln Arena som vi var. Maten var sådär, Smakade inte så mycket och den varma delen av maten var till viss del oätlig nästan. Tur att vi inte betalade ur egen ficka. Tråkigt ändå.
 
Sill, lax, ägg, julskinka och lite annat på min tallrik. Till efterrätt blev det ris a la malta och ostkaka med sylt o grädde. En struva och lite choklad fick med plats i magen.
 
 
I lördags blev det en tur till Öland och besök på julmarknader i Ekerum och Glömminge. Vi åt en gudomligt god jultallrik i Rälla åxå. Mat måste man ju ha varje dag liksom. Trevlig utflykt i kallt men soligt väder.
 
Köpte mig ett par torgvantar i Ekerum. Har svårt med vantar för mina krokiga snedställda fingrar men dessa värmer i alla fall en del av handen och knogarna.
 
 
Syrran och jag i Rälla där vi drack glögg och åt jultallriken. Stället heter Edith o Julia BoB.
 
 
Supergod jultallrik med både kall mat och småvarmt. 99 kr inkl glögg och pepparkaka samt bröd o ost. Serveras även kommande helg 9-10 dec.
 
 
Efter julmat måste man ju ha nåt sött!!! Nää måste man inte men Pernilla som stod på julmarknaden i Glömminge sålde hembakat, bakat på smör och med kärlek. Blev några Bountybollar och kladdkaka som hamnade i frysen hemma.
 
Igår tisdag 5 dec var det dags för reumatikerföreningen i Kalmar att ha grötfest med juligt tema. En tradition vi haft ett flertal år nu. Lokalen julpyntad och glögg och pepparkaka o sen risgrynsgröt med julskinkmacka stod framdukat. Ca 25 medlemmar deltog.
 
Det är så gott med julgröt och julskinka på smörgåsen.
 
 
Ett lotteri såldes med många skänkta vinster bl a dessa fina varukorgarna.
 
 
Här sitter jag och sambon på gårdagens grötlunch. Jag hade med mig mina julkort och sålde ett gäng. Kul att dom uppskattas.
 
Någon som är hungrig nu efter att ha läst om julmat och julgröt mm? Jag förstår om det är så.
Nu laddar vi inför vår sista julmarknad för året. På sönd 10 dec finns vi på Skälby Julmarknad i Kalmar. Kl 11.16 är tiderna som gäller. Det kommer vara många utställare på plats. Hantverk, ätbara produkter, café, ponnyridning, dans kring granen mm. Alla är varmt välkomna!
 
Kram från Lotta Tomtemor

Julmarknad i Kåremo 26 nov 2017

Bättre sent än aldrig!! Äntligen har vi fått igång min dator igen- haft problem med nätverksanslutningen. Så här kommer lite bilder från julmarknaden i Kåremo, ca 2 mil norr om Kalmar som var för en vecka sen.
Vi har varit med på denna trivsamma julmarknad i många år nu. Liten gemytlig julmarknad med hantverk, ätbara produkter, lotteri och kafé.
 
En del av mitt/vårt hantverk. Tomtar vättar och pepparkaksgubbar säljer alltid bra. Även de små grötfaten med tomtar i sålde vi en del av.
 
 
Från vårt bord. Trähantverket har min sambo sågat, slipat målat och monterat. Jag dekorerar dom. Kylskåpsmagneterna i form av kakformar är poppis.
 
 
Kompisen Gunilla sålde sina ulliga gulliga tomtar/vättar
 
 
Bredvid oss stod vännen Zaga och sålde senap, betongtomtar, dörrkransar mm.
 
 
Mycket folk under några timmar. Här står vännen Håkan m fru och betraktar vårt hantverk.
 
 
Här står Rudolf med röda mulen hihi - näää det är min sambo Bosse som bjuder på ett skratt.
 
Vi var nöjda med försäljningen i Kåremo. Några dagar senare hämtade vi det hantverk som stått i en monter på ett äldreboende här i Kalmar under en månad. En del alster var sålda vilket är glädjande. Lite mindre att bära hem.
Nu laddar vi inför nästa julmarknad, vår sista i år. På söndag 2a advent 10 dec är det julmarknad på Skälby Kungsgård mitt i Kalmar. Många aktörer delar på denna julmarknad. Lions, 4H klubben, Kalmar Folkdanslag, Studiefrämjandet och ett folkdanslag till. Det kommer otroligt mycket folk och det blir dans kring granen och tomten brukar komma till alla barns förtjusning. Hantverk och lotterier och massa ätbara produkter finns att köpa.
Vi har plats i den stora grå huvudbyggnaden på andra våningen. (Info för er som kommer dit.)........
Varmt välkomna!
 
Kramar från Lotta Tomtemor
 
 

RSS 2.0