Besök och trevligheter

I helgen kom släktingar till min sambo hit från Skåne och hälsade på oss. En god middag på restaurang Thai Silk började vi helgen med. Alltid lika gott med Thai buffe där man kan välja fritt bland alla sorters mat. Gillar friterad mat dock ej bläckfisk!! Olika blandningar som biff med bambu och kyckling o ananas samt wokade grönsaker är ju himla gott med. Vi blev mätta-somliga övermätta........
 
En salig blandning på tallriken, mycket fräscha färska grönsaker fanns det med.
 
Vi körde sen en sightseeing runda runt vår stad och visade slottet, gästhamnen, centrala delar av staden som Kattrumpan med citybadet och utsikten över gamla varvet som nu är massa nybyggda flotta bostäder med höga hyror eller insatser. Blev en rejäl runda med bil för vädret var ej det bästa.
På lördagen tog vi oss över Ölandsbron då det var många år sen skåningarna var på Öland senast. Blev lite guidning över till östra sidan av ön där Gårdby kafé och lanthandel lockade med fikastopp. Se mer på www.gardbylanthandel.net
 
 
Mysigt kafé och gammeldags inredd lanthandel. Lockar mycket kaffesugna gäster årligen. God fika i fin miljö.
 
 
Min goda macka med massa grönsaker och brieost. Tog även en rawfoodboll (chokladboll) fast gjord på fikon och dadlar. God men annorlunda, smakade söt men var inget tillsatt socker i den.
 
 
Utöver kafé och lanthandeln finns även massa husgeråd och heminredning samt kläder och smycken att inhandla. Så mycket fint!!
 
 
 
Denna korgen med jordgubbsplantor i gillade jag - men köpte ingen :-)
 
 
 
Fortsatte vår färd en bit norrut på östra sidan av ön och stannade till i Lerkaka. Här står 5 kvarnar på rad. På hela Öland finns en bra bit över 300 kvarnar kvar än idag. Här har malts mjöl i varje liten by en gång i tiden.
Dålig bild då det regnade stor del av dagen och sen var det mulet o blåsigt värre.
 
 
Vi körde en liten bit vidare innan vi vände kosan hem mot Kalmar igen. Skulle fixa till en pastasallad som vi åt här hemma innan ungdomarna ville in till city och göra stan på egen hand under lördagskvällen.
Alltid trevligt och träffa sambons släkt och få visa upp vår stad och omnejd.
 
Men vart är vårvärmen och sommaren? Sägs att det ska bli varmt i veckan som kommer. Vi får se.....
Kram fr Lotta
 

Gammeldags kafferep

Pingstdagen åkte vi till Kläckeberga lantcafé som anordnade vårsäsongens sista Gammeldags kafferep. Man sätter sig till dukat bord med finporslinet framdukat och beställer vilken kakmeny man vill avnjuta. Kaffet serveras i fina gamla porslinskaffekannor. Fint och mysigt och mycket välsmakande med hembakat kaffebröd.
 
Vid detta fina uppdukade bord fick vi avnjuta vår fikastund.
 
Något suddig meny på de olika kak/tårtmenyerna. Vi tog inte stora kafferepet!!!
 
 
Allt var hembakat och tårtan var himmelskt god med hallonmousse och päronmousse fyllningar.
 
 
 
Så vackert porslin och kolla in ljusstaken i bakgrunden...... en upp och nervänd tratt!!
 
 
Väggorden vid vårt bord - vi borde nog trampa upp nya stigar och våga mer och samtidigt lämna spår <3
 
 
Utanför lantcafeét, som är en gammal skolbyggnad betar nu några getter. Nyfikna var dom i alla fall.
 
 
Kläckeberga lantcafé anordnar en hel del aktiviteter under sommaren. Det är inte öppet för vanligt sommarcafé men massa annat som händer t ex berättarkvällar, Quizkvällar, betonggjutningskurser, målarkurser mm. Läs gärna mer på www.klackeberga.se
Dock är det öppet Mors dag 31 maj som vanligt café kl 11-17. Passa på och åk dit och fika nåt gott antingen inne i gamla skolsalen eller ute i trädgården. Kläckeberga ligger på landet i norra Kalmar. Några km från E22:an.
 
Kram från Lotta

Besök på Vårmarknad

Idag var det dags för den årliga Vårmarknaden i Sinnenas Park vid GR kliniken på länssjukhuset i Kalmar. Där anordnas marknad både i maj och i november varje år. Plus lite andra tillställningar såsom Konstutställning mm. Jag brukar deltaga på julmarknaden i november men sälja tomtar och andra juliga attribut i maj månad vill jag inte. Jag tillverkar ju mest juliga alster. Men besöka vårmarknaden är ju kul.
 
I den lummiga och gröna parken är det mysigt att gå omkring och kika på utställarna. Mest olika hantverk som såldes och lite olika matvaror såsom bröd, salamikorvar, munkar och annat sött.
 
 
En liten gångbro över liten bäck där vattnet porlade så fint från vattenfallet. På andra sidan bron är det en fontän.
 
 
Denna tavlan fastnade jag för men köpte den inte!! Gjord av nåt finmaskigt ståltrådsnät.........
 
 
En man hade gjutit betongföremål av sin mors gamla virkade dukar. Dessa hängande fat är fina tycker jag.
 
 
Vännen Benita sålde scrappade alster som t ex denna studentmössa att ge bort till någon som tar studenten i år. Gjord i papper och med ett blågult band att hänga kring halsen på studenten.
 
 
Mera betongalster i svart och vitt.
 
 
Ständig ström med besökare på väg till eller från marknaden. Många drogs nog till det mattält som serverade kroppkakor.
 
Tyckte nog att Vårmarknaden var mindre med utställare än julmarknaden. Fast på julmarknaden är vi några som står inomhus i parkens närhet åxå. Vädret var växlande och blåsigt. Kom lite regn tydligen under eftermiddagen- men då var vi ej där.
Det är socioterapin på GR klin (geriatriska kliniken) som anordnar marknaderna för att dels använda parken och dels dra in pengar till parkens underhåll. Många inneliggande patienter använder parken i rehab syfte tex till gångträning eller bara skön utevistelse. Även för sjukhusets personal är detta en oas att vistas i.
 
Vi närmar oss Pingsthelgen så jag önskar er alla en Trevlig Pingst.
Kram från Lotta

Middag på Öland

Igår kväll styrde vi åter igen kosan till Öland. Vilken tur vi bor så nära denna vackra ö.
Nu lockade en god middag på vårt favoritställe Strandnära i St Frö söder om Färjestaden. Dom hade lite smygpremiär för restaurangdelen denna helgen. Annars serverar dom bara mat 7 veckor under sommaren, från midsommar och framåt.
Så vi bokade bord för två och var inställda på en riktigt god vällagad måltid i mysig miljö.
 
 
Miljön i restaurangdelen består av dels modell äldre soffgrupper samt bord o stolar. Dom driver även Bed and Breakfast i huvudbyggnaden samt vandrarhemsrum i annexet och i stugor.
 
 
Vi valde att dricka en god fläderdryck, alkoholfri och ekologisk. Hela Strandnära har en ekologisk profil i allt från mat, livsmedel, kläder till inredning samt rengöringsprodukter.
 
 
Klassikern man bara måste äta här är Fläskfilétoasten med kryddig bea och potatis. Köttet kryddat med timjan och det smälter i munnen. Man njuter av varje tugga.
 
 
Vi beställde in två olika efterrätter som vi var nyfikna på. Den ena var vit chokladbräck med aprikoser och hasselnötter. Till det serverades knäcke med god smakrik ost och havssaltad aprikosmarmelad. Lite märklig kombination kanske men oj vilka goda smaker i allt.
 
 
Den andra efterrätten var en Marängswiss på yoghurtgrädde, jordgubbar, blåbär, minimaränger. Så fint serverad och upplagt på en träbit. Man äter ju med ögonen med!!! Som vi smaskade och njöt av det goda.
 
 
På hemväg över Ölandsbron mot Kalmar igen. Solen är på nedgång och färgar himmelen vackert.
 
 
Idag är en annan dag. Vi hade funderingar på att åka över till Öland idag med och då köra norrut på ön. Men planerna ändrades då jag vaknade med stor rodnad och ömhet på magen. Ser ut som en ny rosfeber infektion igen. Får söka hjälp på jouren för att bli undersökt och ev få penicillin. Suck!!
 
Kram från Lotta

Blomsterfägring

Äntligen for vi iväg och köpte blommor till vår altan och uteplats. Känns som om vi är de sista som köper plantor denna våren. Men är nog inte så. Vi brukar plantera runt halva maj månad. Och vädret har ju varit och är väldigt skiftande.
En tur till Blomsterlandet blev det och där fanns en hel del och välja på.
 
Blommor och ännu mer blommor. Petunior som växer i en pelare var häftigt.
 
 
Sambon körde vagnen och jag lastade på blomma efter blomma. Blev de traditionella blomsorterna såsom Pelargon, Hängpetunia, Tagetes, Lobelia, Flitiga Lisa, Marguerite, Stjärnöga, Petunior.
 
 
 
 
En stor urna planterad med Flitiga Lisa, Stjärnöga, Petunia o Lobelia. Litet vattenbad till fåglarna och en betongpumpa som prydnad.
 
 
 
Ampel med hängpetunior i en härlig lila-vit färg. Har 2 såna här amplar vid altanen. I bakgrunden den stora rhododendron busken som är full av knoppar. Helt gudomlig när den blommar snart.
 
 
 
Den långa balkonglådan planterad med Stjärnöga, Petunior och Lobelia. Ser lite tomt ut nu men blommorna kommer växa till sig och breda ut sig. I lilla urnan är det Pelargon, Petunia och Lobelia. Och grodorna på rad!!!!
 
 
På vindskyddet pryder två härligt röda pelargoner och den hängande katten sin plats. Liten färgklick behövs även här!! Elgrillen under skyddet, än har vi inte grillat denna våren.
 
Sambon stod och planterade under gårdagen mellan regnskurarna. Hann plantera en kruka sen gå in för regnet strilade ner. Ut igen och plantera....... tills nästa regnskur kom. Jädra skitväder. Jag passade på och ta foton när det var uppehåll. Men nu så pryder blommorna upp vår altan och uteplats. Massa kärlek och pyssel och vatten kommer vi ge dom under sommaren.
 
En härlig långhelg önskar jag till er. Kram från Lotta
 
 
 
 
 

40 år sen Ölands Djurpark öppnades

8 maj 1975 öppnades Ölands Djurpark en bit från brofästet på Ölandssidan. Boris Brawin var den som plöjde ner pengar i projektet och ägde och drev djurparken under många år. Han var tivoliägare och drivit olika tältvariteer på marknader runt hela landet i många år.
Lite kuriosa och extra kul att hela familjen bodde i samma by som jag växte upp (Rockneby) och jag var skolkamrat med av familjens döttrar. Jag var hemma hos dom flera gånger under småskoleåren.
 
Igår 40 år senare bjöds det på extra billig entré, 20 kr för vuxna och 10 kr för barn. Samma entré som för 40 år sedan. Klart vi anammade detta och tog bilen över Ölandsbron för och titta på lite olika djur. Min sambo har ej varit där innan. Och det var många år sedan jag var där senast.
 
Vi kom dit ca 20 min efter öppning och köerna mot entrén var riktigt långa. Dom hade ej väntat sig denna anstormning med besökare utan hade bara 1 kassa öppen. Precis när vi till sist kom innanför grindarna insåg dom att de skulle öppna ännu en kassa. (Här har vi närmat oss entrén efter låååång väntan)
 
 
Kunde ju inte gå förbi utan och hälsa på släktingarna!!! Här kan man stå länge och betrakta deras rörelse mönster osv. Så himla likt oss människor :-)
 
 
Ja men titta här!! Vem är jag?? Haha
 
 
Kragbjörnarna på sitt Björnberg. Ser så mjuka och gosiga ut men skenet bedrar. Vill inte möta en sån bamsebjörn ute i det fria........ men söta och titta på.
 
 
Dessa charmtroll - Ringsvanslemurer - var kvicka och roliga o se på. Folk gav dom gräs och maskrosor o det åt dom upp snabbt. Slogs nästan om grässtråna. Kändes åxå krammysiga!!
 
 
 
Hela djurparksdelen är lummig och skön med massa olika träd. Massa blommor är planterade och det gör det fint och inbjudande.
 
 
Sambon tog en fin bild på ett lejon på stenen. Väl inhägnat område för stugbyn ligger alldeles intill precis utanför djurparken. Tänk att vakna till lejonens vrål.........
 
 
Många olika sorters djur som vi såg. Minns ej vad dessa heter........minnet sviker!!
 
Trevliga timmar med mycket intryck. Solen sken, lite blåsigt emellanåt men helt ok. Bara djurparksdelen som är öppen nu. Vissa helger och efter skolavslutningarna runt 12 juni öppnar även det stora tivolit och badlandet. Då är entrén 350 kr per person, barn under 1 m går in gratis. Fast då har man fri tillgång till ALLT. Se på djuren, åka hur mycket karusell du vill, bada i alla olika poolerna, kolla in dinosaurier parken, kolla ormar mm i terrariumet.
Läs mer på
 http://www.olandsdjurpark.com/
 
Kram från Lotta

Wings for life löpartävling

I söndags var vi och kikade och hejade fram alla drygt 2300 löpare som sprang loppet Wings for Life World Run i Kalmar och på Öland. Ett lopp där alla startavgifter går till ryggmärgsskadade personer och forskning kring dess bekymmer. Detta är ett lopp som springs på flera olika platser i världen samtidigt. Samma starttid på samtliga platser. Tror loppet gick i 13 länder.
Finns ingen bestämd sträcka man springer utan man jagas av en följebil som kör sakta i början ca 15 km/h och sen ökar farten ju längre den kör. Så fort följebilen kommer ikapp en löpare är man ute ur tävlingen.
Den som hann längst i söndags var en kille i rullstol som hann drygt 6 mil innan bilen var ikapp honom.
 
 
Sonens tjej deltog i loppet och han hejade på henne med hemmagjord flagga!!!
 
 
Starten var på Stortorget mitt i centrum sen sprang alla mot Ölandsleden och Ölandsbron. Mycket folk kantade vägarna och hejade ivrigt på alla löparna.
 
 
Här kommer följebilen som jagar samtliga löparna. Den startade en viss tid efter att löparna lämnat torget.
 
 
Vi körde över till Öland för att ev kunna följa loppet från Ölandssidan med. En del av bron var avstängd för löparna så det gick i sakta mak över bron. Hann verkligen kolla på utsikten!!!
 
 
Här står det helt stilla i bilkön på högbrodelen. Jättefint väder med en sol som värmde och en blå härlig himmel. Mycket bättre än det regnrusk som var på Valborg och 1a maj.
 
 
Passerade en hel del löpare som var på Ölandsbron. Strax efter bron var en efterlängtad vätskekontroll för löparna och bussar stod och hämtade upp de som blivit passerade av följebilen.
 
Tyvärr var en del vägar avstängda i Färjestaden så vi såg inte så mycket av loppet på Ölandssidan. Men vi följde rapporteringen på webben en hel del åxå.
Blev en glasspaus i Färjestaden för vår del innan vi ställde oss i kö för färd hem till Kalmar igen. Det var vid påfarten till bron det blev köer. Väl uppe på bron flöt trafiken på bra igen.
En kul söndagsutflykt helt spontant blev det i solskenet.
 
Ha en härlig vår vecka. Sägs kunna bli upp mot 17-18 gr varmt under onsdagen.
Kram från Lotta

Blöt Valborg

Valborgsmässofirandet blev en aning blött här i Småland- Åtminstone vid kusten - här i Kalmar med omnejd. Regnet strilade ner. Trist värre för är ju betydligt skönare med uppehållsväder och gärna lite värme i luften. Men finns inget dåligt väder heter det ju. Många paraplyer och regnställ togs nog fram igår kväll.
 
Vi började vår Valborg med att äta en bit mat på Rasta. Bra mat, fräscha lokaler, bra service och smidigt med parkering utanför dörren (handikapp parkering).
 
Jag åt en snitzel med stekt potatis o sås, sallader från salladsbordet. Sambon åt en pepparfärsbiff med tillbehör. Mätta och nöjda åkte vi en runda för att se någon majeld.
 
 
 
Vi höll oss kvar i bilen vid Bergaviksbadet där ett majbål tänts. Som synes regnar det rejält men elden kämpar på och brinner fortfarande. Lotterier, fika, körsång och tal av landshövdingen stod på programmet.
 
 
Fin vy med Ölandsbron i bakgrunden. Tänk om det varit lite värme o solsken här!! Väldigt fint här vid Bergaviksbadet soliga dagar.
 
 
Vi körde till ett annat ställe som tände elden först kl 20. Här på Ängö ser man Ölandsbron från söder. Dom fick fyr även på denna elden trots all väta som föll uppifrån.
 
Att dom inte märkt att husen är byggda snett på Varvsholmen!!!! Här finns många flotta dyra bostäder på fd Kalmar Varv. Finns en hel del arbetsplatser där med plus ett gym. Denna bild fotad från Ängö av mig som nog höll kameran helt galet :-)
Vi såg många som huttrade i kylan och regnet. En del var klokt klädda men många var tunt klädda. Paraply var ett säkert kort denna kväll. Skönt och komma hem och in i värmen sen.
Idag 1a maj och det regnar konstant. Mörkt och grått. Ingen demonstration heller för vår del. Var många år sen jag deltog. När sonen var liten satt han i mitt knä- jag satt i rullstol då. Exmaken var fackligt aktiv inom LO och då var vi alla med i demonstrationståget. På den tiden gick man från Folkets Hus till Folkets Park med musikkår och drillflickor i täten. Tal, musik, karuseller, lotterier mm i Folkets Park och massa massa folk.
 
Idag går man till Larmtorget mitt i stan och där hålls talen. Säkert en del folk på plats men inte som det var förr.
 
Maj månad här- en riktig vår månad. Mer grönska och mer blommor, en härlig tid.
Ha de gott kram Lotta

RSS 2.0