Sensommarblomster på vår uteplats

Sambon friserade till Salixen idag. Den var alldeles för yvig och spretade åt alla håll. Gräsmattan är bara ett torrt fnöske nu.
 
 
Oj oj vad mycket björnbär vi har på lilla busken. Jag har redan ätit en hel del på morgonyoghurten.
 
 
Vildkaprifolen har både blommor och bär samtidigt.
 
 
Hänglobelian gör skäl för sitt namn. Hänger verkligen över kanten.
 
 
Älskar dessa lila hängpetunior. Blommar väldigt rikligt men jag plockar vissna blommor varje dag.
 
 
Rosa pelargoner är fint och grodorna sitter så fint på rad!!
 
 
Vy över vår lilla altan med div olika blommor som piffar och pryder!!
 
Gick ut och tog lite foton på blommorna och andra växter på vår uteplats idag. Vi planterade blommorna rätt sent i år. Blev ju ingen vårvärme. Sen dröjde det innan värmen och blomningen drog igång rejält.
Vi har kunnat njuta mycket och länge av all grönska och fagra blommor. Gillar att rensa och plocka bland blommorna och sambon är bra på att ge vatten och hålla allt vid liv.
Blev lite tokigt med uppladdningen av bilder och denna text, men går ju att läsa och se bilder trots allt.
 
Ha en fortsatt trevlig och skön augusti
Kram Lotta
 
 
 
 
 

Sightseeing på norra Öland

Igår blev det av, en resa norrut på Öland. Vi har pratat en del om att åka en runda norröver på den avlånga ön. Ville inte åka när ön är full av turister, med bilköer och folk överallt. Lagom varm dag är bäst med.
Min sambo har varit i Byxelkrok som ung men det är ett antal år sedan. Och sen finns det mycket mer att se än bara "Kroken". Härifrån går bilfärja till Oskarshamn under sommaren. Likaså båtturer ut till ön Blå Jungfrun som ligger mitt ute i Kalmarsund.
 
 
Vårt första stopp blev i Böda hamn där ingen av oss varit förut. En fin liten fiskehamn med röda fiskebodar, ett fiskrökeri och fiskrestaurang. Liten camping med fin badstrand. Solen sken och knallblå himmel. Ljuvligt!!
 
 
I Byxelkrok hamn gick vi en runda bland alla fiskebodarna. Sommartid är det div försäljning sommartid med hantverk mm. Dessa var stängda för säsongen tyvärr. Väldigt pittoreskt att gå här och kika.
 
 
Vi slog oss ner på en restaurang med detta sjönära läge. Här kunde man doppat tårna i vattnet nästan medan man åt!! Riktigt god lunch åt vi här i mysig miljö med fantastisk utsikt.
 
 
Så här kan man pimpa en lyktstolpe!! Hantverkaren Susann Billmark har gjort detta i närheten av sin hantverksbod på hamnplan. Kreativt....... och himla kul.
 
 
 
Vid Ölands norra udde har sambon aldrig varit. Fyren Långe Erik finns här i norr, medan Långe Jan vakar vid södra udden på Öland.
 
 
Denna bild tagen i Grankullavik. Man anar fyren som en vit prick i bakgrunden-mitt i bilden. Så stilla och så lugnt här. Inga turister kvar här alls. Bara för gudomligt. Vi kikade även på det gamla färjelägret i Nabbelund. Färjan gick till Klintehamn på Gotland en gång i tiden. Synd att den inte gör det fortfarande.
 
 
 
Raukarna vid Byrum vill man inte missa om man är på norra delen av ön. Att havet skapar detta är otroligt. Lager på lager av kalksten gröps ur. Här blev jag sittandes i mina filosofiska tankar och bara njöt!!
 
 
Den lilla båthamnen och sandstranden i Byrum. Inbjuder till sköna bad, men vi avstod detta. Tämligen molnfritt denna fina dag.
 
 
 
Tänk om detta vore sanning!! Såg denna affisch i hamnen i Byxelkrok.
 
 
Idyllen Sandvik har vi besökt flertalet gånger. Så fint här så man vill verkligen återkomma. Hamnen, båtarna, restauranger, havet - ja mycket som lockar. Blev ett glass stopp här för vår del.
 
 
En helt underbar dag som fyllde alla våra sinnen med intryck. Andades härlig havsluft med inslag av tång och fisk. Solen ödslade sina strålar över oss. Åt gott och bara njöt av allt fint vi såg och upplevde under dagen.
Tacksamhet känner jag - att vi har allt detta fina rätt så nära oss. 10-12 mil till norra ön från vårt hem.
 
Kram från Lotta
 
 

Krusenstiernska gården

 
Krusenstiernska gården är en oas i Kalmar. Den ligger i södra delen av staden, rätt nära Slottet och Gamla Stan.
En vacker trädgård med div byggnader. Sommartid spelas teaterfars här med ca 1000 personer i publiken varje spelkväll. Skådespelare som Robert Gustavsson, Annica Pettersson, Susanne Reuter, Allan Svensson mfl står på scenen.
 
Det röda planket omgärdar hela trädgården. Vet man inte om vad som döljer sig bakom planket, då missar man massor.
 
På den stora gräsytan är scen, läktare och massa stolar uppställda under teaterperioden i juli varje sommar.
 
 
I det tjusiga lusthuset kan man sitta ner en stund och ev inta en fika. Fina blommor inramar lusthuset.
 
 
 
I den röda byggnaden kan man inhandla hembakade bullar och annat fika. Allt bakat på gården och väldigt välsmakande.
 
 
Vi satt oss i skuggan och fikade på bullar, morotskaka och chokladboll.
 
 
Fina blomsterplanteringar finns det gott om i trädgården. På hösten säljs all frukt som finns på träden. Bären plockas av och kokas till sylt och marmelader och säljs det med. Valnötter brukar även finnas på skördemarknaden.  
 
 
I denna grå byggnaden har hållits div djurhållning. Finns även ett grått boningshus strax bredvid som är fullt möblerat med tidstypiska möbler. Detta hus är museum idag och det hålls guidade visningar där.
 
Lite kort historia om Krusenstiernska gården:
 

Efter att Kalmars gamla stad totalförstörts av en brand 1647 beslutades att den nya stadskärnan skulle byggas upp på Kvarnholmen. Här, där den gamla stadskärnan legat uppfördes istället sommarlyckor, d.v.s. trädgårdar för stadsbornas rekreation och odling. Gården bestod till en början av fyra olika lyckor som slogs samman till en år 1762, då handelsmannen Jonas Löfberg köpte de fyra tomterna. Trädgården skulle vara en privat sfär och därför uppfördes det höga planket som än idag ramar in trädgården och som är så typiskt för den tidens trädgårdar.

Trädgården bytte sedan ägare ett antal gånger fram till 1874, då den köptes av Hermina von Krusenstierna för 16 000kr. Hermina lät inreda sitt hem med arvegods, en samling som utökades 1877 då Hermina gifte sig med sin kusin löjtnant Philip von Krusenstierna. Många av föremålen kommer från Herminas farfar, översten och ostindiefararen Mauritz Salomon von Krusenstierna, och är sådant som han bar med sig från sina många sjöresor.

 Krusenstiernska gården var under denna tid självförsörjande och de grödor som odlades såldes sedan på torget av trädgårdsmästaren. Man höll även kor, grisar, höns och hästar på gården. Makarna bodde kvar på gården under sin resterande livstid och då de var barnlösa kom gården att ärvas av parets trotjänarinna och vän – Hulda Nydell,  år 1915. När Hulda övertog gården tog hon som sin uppgift att vårda sitt arv i samma stil som varit under von Krusenstiernas tid. 25 år senare när Hulda låg för döden testamenterade hon i sin tur gården till Kalmar läns fornminnesförening och Kalmar stad, med viljan att allt på gården skulle hållas samman och bevaras som ett minnesmärke över en svunnen tid, vilket skulle göras tillgängligt för allmänheten.

 Krusenstiernska gården drivs idag av en stiftelse där det finns representanter för Kalmar stad, som ärvde mark och byggnader, samt för Kalmar läns museum (tidigare fornminnesföreningen), som ärvt alla inventarier.

 

Ett tips från mig om ni är eller bor i Kalmar, besök den vackra trädgården och ta en fika där och känn historiens vingslag. Stanna upp ett tag och känn lugnet innanför det röda planket. Andas och njut!!

Kram från Lotta

 

 
 
 

Mer mat och musikquiz

Mat äter vi varje dag som regel och mat är ju gott. Behövligt för att kunna fungera som människa. Nej detta är ingen hälsoblogg och ska inte handla om näringsinnehåll och räkna kalorier osv.
 
Vår favoritrestaurang på Öland, Strandnära Eko BoB och vandrarhem i St Frö hade sin sista öppetdag för säsongen i söndags 9 aug. Så vi bokade bord och ville få en sista njutning av deras vällagade goda mat än en gång. Vi har ätit där massor av gånger genom åren och nästan alltid ätit samma maträtt!! Man håller sig ju till säkra kort och sånt man gillar mycket.
Att all mat är ekologisk och kommer från närproducenter på Öland eller från fastlandet ger ett stort plus. Maten har otroligt höga smaker. Kunnig engagerad kock gör sitt till åxå.
 
Strandnäras klassiker: lågtempererad timjangris på surdegsbröd med klyftpotatis och kryddig bea samt grönsaker. Otroligt fint upplagt och man äter ju med ögonen med sägs det..........
 
Till maten drack vi ekologisk fläderdryck. Flaskan syns i bakgrunden på bilden ovan. Så frisk smak och pärlande gott. Vi njöt av varje tugga av den supergoda maten. Köttet var så mört och grönsakerna krispiga.
Restaurangen är öppen under skördefesten på Öland 25-27 september. Då serveras deras erkänt goda pumpasoppa bla.
Är man fikasugen kan man besöka Strandnära i St Frö under varje helg under hösten. Allt hembakat och ekologiskt och väldigt mysig och ombonad miljö. Tips från mig om du bor i närheten!! Se mer på www.strandnara.com
 
 
 
Igår kväll for vi iväg på en inbokad kul grej tillsammans med sonen och hans flickvän. Vi hade bokat plats på en musikquizkväll på Kläckeberga lantcafe några km från där vi bor. Ämnet för kvällen var "Sommarhits".
Vi började med att avnjuta en god pajbuffe med sallad, dressing och bröd. Pajerna var grekisk ostpaj, köttfärspaj och kycklingpaj. Riktigt gott var det.
 
Visst ser det gott ut? En del av oss orkade äta betydligt mer än detta (min tallrik) men karlar behöver ju mer energi!! Väldigt gott var det i alla fall.
 
Sen skulle geniknölarna gnuggas!! Vilken melodi är detta? Vilket album låg denna låten på? Vad hette artisten som sjöng denna låt? Vilket land kommer denna gruppen ifrån? Vilket år var denna låt en hit? osv.........
Vi kompletterade varandra bra vid bordet, då vi är i olika åldrar och har olika musiksmaker. Ungdomarna kunde moderna låtar och sambon och jag de lite äldre melodierna. Riktigt kul hade vi och sjöng med i låtarna och gjorde "moves" till vissa schlagerlåtar. Såg säkert kul ut när vi höll på men det bjuder vi på.
 
 
Här syns en del av vårt formulär med svaren. Vild gissning på en del låtar blev det. Och vårt lagnamn var "Singing Four" för vi sjöng ju för full hals!!
 
Efter halva Quizen blev det fikapaus med god kaka och chokladbit, kaffe el te. Vilket smakade otroligt gott det med. En bensträckare sen körde vi igen. 34 låtar fick vi höra och gissa på med följdfråga på varje låt. 70 poäng kunde man få totalt och vi skrapade hop 47 poäng. Ja ja viktigast är ändå att deltaga och ha kul.
Mycket som anordnas på Kläckeberga lantcafé även under hösten. Program ej helt klart än. Men kika in på www.klackeberga.se och se vad som händer. Brukar va berättarkvällar, quizkvällar mm.
 
Ha de gott i solskenet kram Lotta

Fin inredning till hemmet

När vi var i Malmö under helgen var det 2 butiker jag gärna ville besöka. Butik Råsa i Malmö och Vellingeblomman i Vellinge en bit utanför storstaden. Båda har ett stort utbud av olika heminredningsprylar som jag gillar.
Blev en del inhandlat och lite bilder togs. Delar med mig lite här:
 
Bilder från Butik Råsa: dessa lyktor från Majas Cottage har ett fint sken. Vissa procent av försäljningen av dessa lyktor går till bidrag till Barncancerfonden. Bra grej!!
 
Underbara klot för lite större ljus...... se mer på www.butikrasa.se
 
 
 
Roliga textade brädor med olika stjärntecken. Jag är Vattuman och sambon Vädur. Och visst är vi båda alldeles underbara!!!
 
 
Denna text var ju himla kul :-)
 
 
Köpte denna fina regnmätaren med en groda på Butik Råsa, blev så himla fin här hemma. Hoppas dock att den inte fylls med massa regn!!!
 
 
Denna skylt ville jag bara köpa! För vi har gott om mördarsniglar hos oss och vi delar gärna med oss.......
 
 
Bilder från Vellingeblomman. Här finns åxå massor av olika inredningsprylar bla med båt-hav-strand tema. Sambon ville tydligen vara med på bilden i bakgrunden!
 
 
Inredning till t ex badrum i samma färgton - snyggt!!
 
 
Miniväxthus och färgglada fågelholkar och massa annat fanns att inhandla åxå. Kolla gärna in deras hemsida www.vellingeblomman.se eller sök efter Vellingeblomman på Facebook.
 
 
Så himla kul och kika på allt fint som finns i inredningsväg. Men man får handla med förnuftet. Har ju ej plats till allt man skulle vilja ha. Men oerhört kul att strosa runt och titta i alla fall. Och ännu roligare när det är i butiker som vi ej har i Kalmar.
Solen gassar idag- den första måndagen i augusti. Många har börjat arbeta igen efter semestern men vi som är hemma av olika anledningar får njuta av dagen - Carpe Diem.
 
Kram från Lotta

Fin inredning till hemmet

När vi var i Malmö under helgen var det 2 butiker jag gärna ville besöka. Butik Råsa i Malmö och Vellingeblomman i Vellinge en bit utanför storstaden. Båda har ett stort utbud av olika heminredningsprylar som jag gillar.
Blev en del inhandlat och lite bilder togs. Delar med mig lite här:
 
Bilder från Butik Råsa: dessa lyktor från Majas Cottage har ett fint sken. Vissa procent av försäljningen av dessa lyktor går till bidrag till Barncancerfonden. Bra grej!!
 
Underbara klot för lite större ljus...... se mer på www.butikrasa.se
 
 
 
Roliga textade brädor med olika stjärntecken. Jag är Vattuman och sambon Vädur. Och visst är vi båda alldeles underbara!!!
 
 
Denna text var ju himla kul :-)
 
 
Köpte denna fina regnmätaren med en groda på Butik Råsa, blev så himla fin här hemma. Hoppas dock att den inte fylls med massa regn!!!
 
 
Denna skylt ville jag bara köpa! För vi har gott om mördarsniglar hos oss och vi delar gärna med oss.......
 
 
Bilder från Vellingeblomman. Här finns åxå massor av olika inredningsprylar bla med båt-hav-strand tema. Sambon ville tydligen vara med på bilden i bakgrunden!
 
 
Inredning till t ex badrum i samma färgton - snyggt!!
 
 
Miniväxthus och färgglada fågelholkar och massa annat fanns att inhandla åxå. Kolla gärna in deras hemsida www.vellingeblomman.se eller sök efter Vellingeblomman på Facebook.
 
 
Så himla kul och kika på allt fint som finns i inredningsväg. Men man får handla med förnuftet. Har ju ej plats till allt man skulle vilja ha. Men oerhört kul att strosa runt och titta i alla fall. Och ännu roligare när det är i butiker som vi ej har i Kalmar.
Solen gassar idag- den första måndagen i augusti. Många har börjat arbeta igen efter semestern men vi som är hemma av olika anledningar får njuta av dagen - Carpe Diem.
 
Kram från Lotta

En roadtrip söderut

Min sambo är ju uppväxt i Malmö och där bor hans systrar med familjer så hemlängtan var stor för honom!! Vi bokade hotell och drog söderut. Var ett bra tag sen jag var med till Malmö för att hälsa på. Sambon har varit själv i Skåne några tillfällen under senaste året.
Några i släkten hade fyllt år så det vankades lite födelsedagsmys hos ungdomarna. Plus att vi skulle se oss omkring lite i omgivningarna.
En god lunchmacka intogs i Kristianstad då magarna knorrade och kroppen behövde sträckas ut efter ett antal mil i bilen.
 
På kalaset i fredags kväll hos ungdomarna fick vi även chans till hundgos. Sambons syster hade nyligen hämtat hem sin valp Alma. 9 v gammal och hon är en Cavalier King Charles. Här gosar jag för fullt med lilla Alma.
 
 
Efter en supergod fiskmåltid serverades en riktigt smarrig tårta med fruktig fyllning och mandel/choklad topping mums!!
 
Kul och träffa sambons ena systerdotter med man samt sambons andra syster med sambo o lilla vovven. Alla är lika goa öppna och rara personer. Och tänk jag förstår skånska dialekten bra. Men varit sambo med min skåning i 3.5 år så hör ju skånskan dagligen här hemma.
Efter en god natts sömn på hotellet var det dags för den obligatoriska hotellfrukosten. Så mycket folk i matsalen och oljud och skrammel. Jag som vill ha lugn o ro vid frukosten. Ja ja hungriga var vi ju så bara och plocka till sig vad man ville ha och börja äta. Fast utbudet kändes lite klent. Dåligt med färsk frukt t ex.
 
Lördagen styrde vi kosan mot Skanör och Falsterbo. Jag har aldrig varit där, men sambon gjorde lumpen i Falsterbo. Men var många år sen han var där. Denna bild från Höllviken på väg mot Skanör-Falsterbo.
 
 
Tog oss ut till Falsterbo fyr på en liten väg rätt igenom golfbanan. Ner mot strandängarna och med en sagolik utsikt över Öresund. Sån fin dag med blå himmel, ingen vind och det var helt tyst och stilla här. Inget brus från havet, inga fåglar som skränade, inga bilar, inga människor som tjoade. Underbar plats.
 
 
 
I Falsterbo såg vi denna typiska Skånelänga.
 
I Skanörs hamn tog vi en glasspaus. Så fint med alla båtarna, röda fiskebodarna, sandstränderna och dom fina olikfärgade badhytterna. En riktig idyll. Förstår att folk vallfärdar hit.
 
 
I Skanörs hamn fanns även detta lilla Gåsatåg som väntade på turister som ville åka en tur runt Skanör-Falsterbo
 
Vi såg många fina vyer och tjusiga hus här. Pittoreskt och hög mysfaktor. Lite små trånga gator i centrum men sååå fint överallt. Hit kommer jag gärna tillbaka. Vi funderade på att äta nåt men valde bort Fiskrökeriet och beslutade oss för ett besök på Vellingeblomman i just Vellinge och deras mysiga cafe.
 
Jag valde en bakad potatis med räkröra och sallad därtill på Farmor Idas café på Vellingeblomman. En lätt lunch denna varma sköna första dag i augusti.
 
Vi kikade runt lite bland alla inredningsdetaljerna som säljs på Vellingeblomman utöver alla olika blommor och växter och krukor. Finns hur mycket fint som helst där. Mycket jag kunde köpt, men höll hårt i plånboken. I det fina vädret styrde vi sen bilen mot norr igen. En dryg bilfärd, kroppen värkte och tröttheten fanns där för oss båda. Men mil efter mil brummade bilen mot Småland och så småningom var vi hemma efter vår lilla Skånetripp.
 
Kram från Lotta
 
 
 

RSS 2.0