Ölands Skördefest del 2

Även under lördagen styrde vi bilen mot Öland och skördefesten som pågick för fullt. Denna dagen tänkte vi åka en bit norrut på ön. Redan när vi kom över bron började bilköerna norröver mot Borgholm så vi valde att köra österut och åka den betydligt lugnare östra kustvägen. Lite mindre trafik och vackra omgivningar med strandängarna ner mot Östersjön, eller radbyarna där ladugårdarna ligger utmed vägen och boningshusen skyddade innanför.
 
 
Bild tagen från bilen. I sakta mak kör vi norröver på östra sidan av Öland. Massor av husbilar såg vi denna helgen.
 
 
Första stoppet blev i Lindbyboden på mellersta Öland. En mysig butik med hantverk, lite ätbart o en liten fikahörna i en underbar miljö. Tomtar á la Lindbyboden!! Och kloka ord.
 
 
Fin ampel och fina korgar med de obligatoriska pumporna. Hos Lindbyboden.
 
 
Även jag fastnade på bild inne i Lindbyboden bland allt fint som såldes här.
 
 
 
Hamnade sedan i Kalvhagen i Södvik där man kunde åka med detta fordon. Häxan hade koll bredvid :-)
 
 
Även Mamma Mu fanns att beskåda i Kalvhagen och barnen kunde hoppa i hö. Vi avstod dock!!
 
 
I hönshuset pågick konstutställning med tavlor av bl a Ulrica Hydman-Wallin- känd glaskonstnär mm.
 
 
Efter intag av middag vid Sandviks kvarn gick färden söderut mot Ekerum och den stora mat- och hantverksmässan där. Dessa underfundiga strutsar med namn och beskrivning av personlighet fick mig att le gott. Ingalill Kolping heter hon som tillverkar dessa.
 
 
Hur söta är inte dessa goa ugglor/fåglar? Sågs på Ekerum - svenska Slottsmässor arrangerar och många av hantverkarna åker runt på julmarknader på olika slott under nov-dec.
 
 
Tomtarna som Bromma Keramik tillverkar påminner i stil lite av de tomtar jag tillverkar i lera. Fina är dom.
 
 
 
En man som figursågade smått ,smått i trä ........ vilket pilljobb!! Helt otroligt vad man kan göra.
 
 
Massa blommor och bär såldes på Ekerum. Dessa fina bollkryss bl a. Sommarblommorna har gjort sitt nu, dags att byta ut till ljung mm.
 
 
Köer och ännu mer köer..... Tog en stund att ta sig in på parkeringen på Ekerum och även ut därifrån då trafiken nästan stod stilla på väg 136. Även på Ölandsbron stod det stilla när vi åkte hem. Men en bit ut på bron började trafiken flyta på igen. Ett sagolikt fint väder lockade mängder av folk till Öland denna helgen.
 
Snart är september månad slut och vi välkomnar oktober. Höstmånaden då löven gulnar allt mer och faller från träden. Jag ska verkligen försöka sätta fart på tillverkning av tomtar. 8 november är min första hantverksförsäljning för i år.
Kram från Lotta
 

Ölands Skördefest

I helgen pågår Ölands Skördefest över hela ön. Under 19 års tid har skördefesten varit den sista helgen i september varje år. Började i mindre skala men nu flödar evenemangen över ön. I stort sett varje liten by anordnar nåt. Lokala konstnärer öppnar sina hem och ateljeér. Gårdsbutiker säljer potatis, lök, morötter och pumpor i mängder. Massa hantverkare visar och säljer sina alster och massa andra aktiviteter pågår i dagarna fyra.
För invigningen är alltid på torsdagen i Årets by- som en kommitté utser året innan. I år var Färjestaden Årets by och invigningen gick av stapeln på hamnplanen där.
 
Pumpor = skördefest. Denna skapelse fanns i Eriksöre bygata och här odlas enorma mängder pumpor som säljs under helgen och till halloween.
 
 
 
Denna coolingen stötte vi på i Eriksöre åxå...... hej va det går!!!  "Ska hem på en kopp kaffe innan mjölkningen tar vid"
 
 
Stenmuren pyntad med olika pumpor. I bakgrunden konstutställning av lokala konstnärer.
 
 
 
Dessa roliga fåglarna från CAP keramik fanns i Eriksöre i en lada. Var sugen på och köpa..... men avstod. Visste ej vart jag skulle placera en pippi!!
 
 
Mycket folk i rörelse i skymningen på fredagskvällen. Fram till kl 01.00 var det fullt hålligång här. Hela bygatan sjuder under folkfesten.
 
 
Mycket fina inredningsdetaljer i betong fanns att beskåda och köpa. Detta barbord med pall var riktigt fint.
 
 
En fin höstplantering på ett brickbord. Ögat och själen får verkligen sitt lystmäte med allt fint som finns att beskåda under denna helgen.
 
 
Måste ju visa detta odjur som låg och tryckte lite i skymundan på Eriksöre bygata. En riktig best, en hungrig filur tydligen........  kreativt skapat åxå!!!
 
Sambon och jag började vår fredag kväll på Ölands köpstad i Färjestaden. Åt en god middag och lyssnade lite på ett lokalt dansband som hade skivsläpp just denna dag. Sen mötte vi upp min son och drog till Eriksöre. Blev några timmar där och sen en runda söderut till Mörbylånga och kika på några hantverkare.
Sen var vi nöjda och åkte hemåt. Skulle ju åka en runda även under lördagen. Se mer i nästa inlägg!!
 
Soliga värmande kramar i slutet på september (27/9)
Lotta <3
 
 

En helg i Malmö

Vi tog oss ner till Malmö under helgen. Skulle fira en 50 åring och en 25 åring. Min sambos syster har fyllt 50 år och hennes son fyller 25 år framöver. Så vi träffade "tjocka släkten" i lördags kväll under trivsamma former.
Men på väg ner till Skåne stannade vi till i Bräkne Hoby och en hobby/scrapbutik där. Jag hade fått vetskap om denna butik av vänner och som den hobbynörd jag är ville jag kolla in sortimentet. Har länge kollat efter hyfsat bra priser på cellofanpåsar till julkort och det fanns i denna butiken.
Men blev en del mer inhandlat. Så mycket fina papper, dekorationer, stämplar, band, dekorationstillbehör i form av blommor, klistermärken, charms mm det finns i den butiken. Bra service av kunnig ägare till butiken fick jag med. Sånt gillas!!
 
 
 
En del av det som köptes hos Kias butik. Glitterlim i flaskorna till höger, fina mönster på papper, rött band med prickar, rosor och blad, dubbelhäftande tejp mm
 
 
 
På kalaset bjöds det på exotisk planka med gott kött, frukter, potatissallad, bröd och div andra godsaker. Några åt lax och räkor med tillbehör.
 
 
 
Sambons syster bor på Ön i Limhamn på 6e våningen med denna underbara utsikt från deras lägenhet. Vyn över solnedgången med Öresundsbron i bakgrunden är helt ljuvlig. Kunde inte sluta titta på denna vyn så länge det var ljust ute.
 
 
 
Här sitter jag och myser med lilla söta Alma!! Vilket charmtroll. Hon gick från famn till famn- alla ville gosa med henne. Det är min sambos systers hund.
 
 
Söndagen började vi med en hotellfrukost på Scandic som vi bodde på. Yoghurt och smörgås, ägg och en kopp te - ungefär som frukosten hemma. Pallar inte med prinskorv, bacon och sånt till frukost. Gott var det i alla fall.
 
 
 
Styrde sen bilen mot Mobilia- ett stort köpcenter med 110 butiker!! Sånt finns inte i Kalmar, jo köpcenter finns men inte med så många butiker. Panduro Hobby lockade på mig!! Blev lite inköpt där med såklart.
 
 
 
Vy inifrån Mobilia, smidigt med att hitta där. Bra med hissar och rulltrappor och fri parkering i garaget. Hit lär vi återkomma.
 
 
 
Vi lämnade ett regnigt Malmö bakom oss och färdades över de skånska slätterna och hemåt Kalmar!
 
 
 
Stannade till i Bromölla på Bellas Place med denna häftiga 50 tals inredningen. Wow vilken miljö och restaurang!!
 
 
Denna häftiga soffan fanns på Belas Place. En gammal 50 tals bil är den gjord av säkert. Häftigt!!
 
 
Så här ser Bellas Place ut och man ser restaurangen tydligt från E22:an. Väl värd ett besök, och maten var god åxå.
 
 
I slutet på denna veckan startar Skördefesten på Öland. Fredag, lördag och söndag är det mängder med folk som far runt på ön och handlar matvaror av skilda slag, ser på konst och olika hantverk, äter gott och träffar folk och bara har det underbart mysigt av allt det Öland erbjuder denna tid på året. Vi åker över och ser oss omkring på lite olika ställen. De orangea pumporna lyser upp hela ön tillsammans med höbalar och marschaller.
 
Ha en skön septembervecka, kram fr Lotta

Kläckeberga lantcafé

Under september månad har Kläckeberga lantcafé söndagsöppet med god fika. Tyvärr har cafeét varit stängt för drop in fika under sommaren. Så visst passar man på när det väl är öppet!!
En gråmulen söndag var ju som gjord för gott fikamys i den gamla skolan i Kläckeberga - som numera är ett café.
 
Tända ljus, morotskaka i Pridefärger och en god ostmacka. Alla kunder fick en klubba i pridefärger - då hela veckan i vår stad varit fokus på just detta ämne.
 
 
Fanns mycket godsaker och smörgåsar att välja på bl a denna Kellykakan med färgglada nonstop på.
 
 
Visst ser den läcker ut den regnbågsfärgade morotskakan? Supergod kan jag intyga.
 
 
Utanför cafeét står denna rostiga skapelse. Jag bara älskar rost, så himla snyggt i rätt miljö.
 
 
Ännu mer rost och blomplanteringar som välkomnar vid Kläckeberga lantcafé.
 
I höst anordnas en rad berättarkvällar och olika quizkvällar med blandade teman. Anmälan till dessa. Se mer på www.klackeberga.se
Blir även en julmarknad här 21 nov och luciafirande med öppet café den 13 dec. Värt att besöka.
 
 
Visar här några julkort jag tillverkat senaste tiden. Verkligen kommit igång med just den biten. Lite trögt med att göra tomtar dock.
 
Röda juliga kort med tomtetags på. Kul att börja med tom kortstomme o sen lägga till ett papper o nån dekoration, nån God Jul text osv. Voila färdigt!!!
 
 
Här har jag hunnit lägga korten i cellofanpåsar redan. Lite stilrena kort med hjärtan el granar. Svart och silver ihop är snyggt tycker jag.
 
Gjorde en beställning av hobbylera från Pilens lera. Nu finns ingen återvändo - dags att tillverka tomtar och vättar i mängder och både stora och små. Sambon sätts i jobb att rulla kulor av leran och sen formar jag leran till kroppar, luvor, näsor och skägg mm.
Så ingen går sysslolös här precis :-) Idag skiner solen utanför fönstret efter nattens regnväder. Och det är idag exakt 100 dagar till julafton!!!
 
Kram från Lotta

Kalmarsundpride i Kalmar 12 sept 2015

Även vår lilla stad har nu en hel vecka med Pridetema. För första gången har massa aktiviteter i form av föreläsningar, olika aktiviteter, sång o dans mm ägt rum. Idag hölls paraden med ca 5000 deltagare. Långt mer än vad arrangörerna vågat hoppats på. Hela Kalmar präglades av den färgglada regnbågsflaggan. Överallt viftades det med flaggorna, stadsbussarna hade pride flaggan, utanför stadshuset vajade pride flaggan på flaggstänger osv.
Här följer ett svep med foton som jag tog idag på paraden där gamla- unga, vita- färgade, tjocka - smala, gay killar och lesbiska gick sida vid sida. Många barn och ungdomar deltog liksom politiker, skolor, arbetsplatser och många många fler.
 
ALLAS KALMAR!!! Bra budskap från kommunalrådet Johan P i röd jacka. Alla vi håller med såklart <3
 
 
Linneuniversitetet var såklart med. Många studerar just vid universitet i vår stad. Här syns åxå stadens färgglada övergångsställe, målat i regnbågsflaggans färger.
 
Röd-vita Liverpool fans tillsammans med kände Glenn Hysén fanns med åxå  Tyvärr fastnade inte Glenn på just min bild........
 
 
 
Somliga vill verkligen synas i mängden!!! En kostym med kärleksbudskap med massa hjärtan.......
 
 
 
Pride flaggan i den busiga vinden - var ingen värme idag precis. Men uppehåll i alla fall.
 
 
 
Kalmar Slott representerades av ett gäng finklädda tjejer o killar i gammeldags fina dräkter.
 
 
 
 
Massor av färgglada flaggor så långt ögat når och massa gemenskap och kärlek - Allas lika värde
 
 
Störst är kärleken!!! Visst är det så. Svenska kyrkan gick under den parollen.
 
Ballonger, musik och tjo o tjim - härlig energi från detta ekipage. Tror det var en folkhögskola.
 
Det var kul och se denna Pride parad i vår stad. Med viktiga budskap att alla duger som dom är. Kärleken segrar och murar rivs. Allas Kalmar jobbar vi starkt för och tror på. Finns alltid saker att förbättra och information är en väg. Empati kommer man långt med. Och sprid glädje, omtanke och kärlek till dina medmänniskor.
 
Kram från Lotta
 
Oooppps blev en repris på sista bilden och jag får ej bort den........
 
 
 

Blandad kompott i september

Från middag på Table 20!! Har ätit denna förrätt flertalet gånger, men jag älskar smakerna. Så blev Filoinbakad chevre på salladsbädd även denna kväll.
 
Till huvudrätt åt jag Fläskfilenoisetter med sauterade grönsaker och beasås, var potatisgratäng till åxå. Himmelen så gott det var.
 
 
Vi var alltså på Table 20 här i stan., sambon och jag o åt häromkvällen. Lugn miljö, bra service och supergod mat.
 
 
 
Måste vara visa mitt nya halsband som jag beställt av en kvinna på facebook. Fina änglavingar och berlock - urtjusigt tycker jag.
 
 
Tillverkningen har startat!! Blev ett gäng goa tomtenissar i modell mindre. Dessa ska limmas i kakformar och bli kylskåpsmagneter. Men attans vad ont jag fick i mina händer efter bearbetningen av leran och tumma ut små luvor, forma skägg och rulla små näsor.
 
OBS!! Får ingen ordning på mina foton och texten idag. Bilderna kommer inte där jag vill ha dom. Ni får ha överseende med detta.
 
 
September månad är här. Regnet strilar utanför fönstret idag och temperaturen är runt 12-13 gr. Ändå vill jag inte kalla september för höstmånad. Vill nog säga sensommar istället. Försöka behålla lite lite av sommaren kvar i själen. Fast kvällarna blir mörkare o mörkare för varje vecka som går. Men hösten känns så lång om det är höst redan i början av denna månaden.
 
Häromdagen började jag så smått med att tillverka tomtar!!! Och jag som vill hålla kvar sensommarkänslan sätter mig och tillverkar tomtar. Lite dubbelt kanske!! Men måste vara ute i god tid och tillverka inför de julmarknader jag ska deltaga i under nov och dec månad.
För ev nya bloggläsare vill jag berätta att jag gillar att skapa med mina händer. Trots ganska svår ledgångsreumatism och svåra felställningar i fingerlederna så funkar det att tillverka. Visst får jag ont men då blir det vila i några dagar och mer värktabletter. Jobbar mycket i hobbylera typ Fimolera/Cernitlera. Gör mest tomtar och vättar i olika färger och storlekar. Gillar även och göra julkort, dekorera tändsticksaskar o massa annat som jag dyker på. Den kreativa skapande lusten infinner sig enbart under sept-dec varje år. Inte lika skoj och göra julbetonade alster i febr-maj........
 
Ha det så gott och njut av sensommardagar när solen värmer oss. Annars kura inomhus med tända ljus när regnet strilar där ute.
Kram från Lotta
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0