Hantverket o kreativiteten är på topp

Äntligen är jag igång. Har haft noll lust att börja hantverka. Inga kreativa idéer heller har funnits. Jag är en typisk säsongsarbetare vad det gäller hantverk. När hösten börja komma, lite svalare luft utanför fönstret - då brukar jag börja. Nån gång slutet på aug-början på sept. Nu var ju augusti o även har september varit  en fin månad vädermässigt så här långt.
När jag fick hem min beställda lera för nån dryg vecka sen började det så smått klia i fingrarna att sätta igång.
 
Lera fr Asarum, grått i olika nyanser, rött till luvor självklart, bruna pepparkaksgubbar ska det bli o lite annat.
Samtidigt så har sambon gått o tänkt på vad han kan göra av lite brädbitar och trästolpar som står o tar plats i vårt förråd. Men lite gemensamt tänkande så har det resulterat i lite olika trä produkter som jag sen dekorerat med mina lerfigurer och band mm. Sambon sågar, filar o borrar och även målar alla delarna för att sen lämna över resten till mig. Teamwork kallas väl det!!! Riktigt skoj o göra det här tillsammans.
Så här såg det första objektet ut:
 
En liten "Hylltavla" med 2 röd/gråa tomtar o med ett värmeljus i kakform. Pryder sin plats på en vägg nånstans hos någon kund förhoppningsvis.
 
En överbliven stolpe från altanbygget blev några kuber i 3 olika höjder. Pyntade med lite mer arbetade tomtar med armar o ben. Mycket pill jobb o göra dom, men fina blir dom. Och så ett band runt om som ger lite extra finish :-)
 
Här sitter tomten så sött med fina röda paket med vita snören vid sin sida!!!  GOD JUL
Lite tidigt o fundera på julen kanske. Men jag som ska ut o sälja mitt hantverk på lite marknader framöver får ju se till o börja i god tid. Om en månad 20 okt, är den första Höstbasaren som jag ska deltaga på. Sen blir det utställning på Oxhagshemmet under nov månad som vanligt. Några julmarknader under nov månad ska med hinnas med. Turligt nog har jag ett välfyllt förråd med färdiga alster kvar från förra året. Sålde väldigt mycket men hade nog tillverkat mycket allt eftersom. Dekorerade faktiskt 80 st små tändsticksaskar i början på året med julmotiv, för att ha dom färdiga i alla fall. Smart gjort av mig!!!
 
En del av alla dom tändsticksaskar som är färdiga för hugade kunder inför julens alla kalas med tända ljus.
 
Här fortsätter flitens lampa att lysa. Fler projekt på gång. Gjort ett gäng flugsvampar idag som ska målas massa vita prickar på. Kakformar ligger färdigmålade och väntar på att mossa o bär o kottar plus en tomte/vätte ska limmas i dom. Ljuslampetter på gång som sambon håller på med o en del annat.
 
Kramar fr Tomtemor Lotta
 
 
 
 
 

 

Underbar sensommardag

I helgen som gick var ju vädret helt otroligt fint. Solen sken från en knallblå himmel, inte mycket vind och alldeles ljuvligt. Vi bestämde oss för en tur på Öland. Jag älskar kustvägen vid Äleklinta och norröver längs med havet.
Kalmarsund låg nästan helt stilla när vi passerade över bron. Märks att turisterna lämnat ön nu då trafikflödet är på en lugn och behaglig nivå med lätt framkomlighet numera.
 
Äleklinta strax norr om Köpingsvik är en sån underbar finstämd och lugn plats. Stressnivån sjunker och man drar in den sköna havsluften i lungorna och bara ÄR!!!! Det är livet det.
Vi hade lite fika med oss och två stolar så vi slog oss ner vid strandkanten och bara njöt.
 
Kolla himlen och vattnets färger- så fint. Fler än vi solbadade och fikade o njöt av denna dagen.
Badplatsen i Äleklinta. Bosse hittade flera fina släta stenar här, som jag ska använda till hantverket.
Vi fortsatte kustvägen norrut på grusvägar alldeles nära havet. Mycket kalksten som bryts här och utsikten är inte fy skam precis.
På flera ställen finns det uppbyggda torn i kalksten. En del små en del högre- helt otroligt o se.
Blev ett stopp vid Sandviks kvarn. Är man här måste man äta Lufsa!! Så himla gott och en Öländsk specialité.
Lufsa med stekt fläsk på toppen. En ugnspannkaka med riven potatis helt enkelt. Serveras med lingon och gärna en skvätt grädde.
Vi drog vidare lite norrut - även nu på grusvägar. Jag hade aldrig varit i Jordhamn och inte Bosse heller. Vet att det är gamla skurkvarnar där och ville nu se dom.
 
Den gamla skurkvarnen i Jordhamn. Användes för att slipa kalkstenarna med hjälp av vinden. Detta var i första hand en kvinnosyssla. Männen åkte runt o sålde stenen sen. Vilket slitgöra!!!
Blev en liten runda till Borgholm på hemvägen. Numera ligger staden nästan öde!! Turisterna är borta. Lugnet råder igen- nästan för lugnt. Här var det ett folkmyller i juli och en bit in i augusti. Uteserveringarna var tomma o en del stängda. Några enstaka flanörer och så vi. Men det blev en glass på favvostället Ölandsglass. Tog en kula med smak av Äppel o Kanel. Mums smakade precis som en äppelkaka.
Mina energinivåer var fyllda efter härliga timmar på underbara Öland. Vi har en stor fördel som har så nära till Solen och Vindarnas ö. Det utnyttjar vi så ofta vi kan.
Snart stundar den stora Skördefesten på Öland. 27-29 sept blir det fullt ös i varje by, i varje lada, i varje hörn av ön händer det något skoj. Mycket mat, mycket konst, mycket aktiviteter av skilda slag. Konstnatten på fredags kvällen är magisk. Måste ses och upplevas med tända marschaller överallt, glada människor, fina pumpor som lyser upp i stort sett varenda grindstolpe och som sagt massa fint att se och uppleva o smaka på.
 
Solen skiner även idag efter gårdagens regniga gråa trista dag. Så vi passar på och njuter av denna dagen med.
Kram fr Lotta

Livet fortsätter

Livet fortsätter så sakteliga på hemmaplan efter utskrivningen från sjukhuset för 1 ½ vecka sen. Läkarna hittade ej
orsaken till fläckarna på mina lungor. Dom ruskade bara sina huvud och begriper absolut ingenting.
 
Den envisa rethostan finns alltjämt kvar. Riktigt irriterande både dag och nattetid med hostan. Man blir så utmattad och trött av hostandet. Dagarna bara liksom bara går utan att så mycket händer. Eftersom orken är nedsatt så blir jag trött av minsta ansträngning. Tur det finns mobil och dator!!!
 
Igår tog vi dock en tur ner mot Blekinge. Ville komma hemifrån och sitta i en bil funkar nog tänkte jag. Målet var Asarum där jag tänkt köpa in höstens behov av hobbylera. Nu var det tyvärr stängt där, så blev ingen lera.
Men det var en härlig resa dit ner med stopp av glassätande vid vackra Galtsjön.
 
Förra årets bild från Pilens lera. Här visas alla färger som finns att köpa plus en del kul modeller.
Vi styrde kosan mot Karlskrona där jag kollat upp att det finns en butik mitt i stan med Panduros sortiment. Kanske kunde jag hitta lite kul saker där. Mitt på Ronnebygatan ligger butik Simsalabim. Och där fanns lite blandat med grejer. Inte så jättemycket Panduro grejer som jag trodde utan blandat med finare leksaker och lite sortiment från Kreativ Insikt med bla halsband, tavlor, tankekort mm.
 
Men blev lite fina saker inhandlade att göra nåt kul med:
 
Fina papper, rosor, julröd Fimolera, blå färg till att måla himmel i massa kakformar, lim går alltid åt, dubbel häftande tejp till julkort mm.
Blev så förtjust i dessa lite gammeldags vintage papper. Fina att dekorera tändsticksaskar med eller göra fina kort av. Lite lite börjar lusten att hobba komma känner jag!!
Lite mat åt vi i Karlskrona och njöt av den fina utsikten över havet och den friska havsluften. Så fint med alla öar som Karlskrona är uppbygd på. Så sakta tog vi oss hemåt. Rätt skönt och få komma iväg o se lite andra vyer.
 
Leran från Asarum fick jag beställa över telefon senare samma kväll. Fabriken var tydligen inte bemannad dagtid pga sjukdom. Denna leran är mycket prisvärd och mjuk att jobba med. Funkar bra för mina händer. Så när leran väl kommer så ska jag börja så smått med att rulla kulor och producera tomtar och vättar i långa banor till kommande försäljningar. Min första försäljning är på en Höst Basar den 20 oktober. Känns långt dit men tiden går fort.
 
I det fina vädret som är nu, bestämde vi oss för en lunchfika i Kläckeberga idag. Blev en macka att dela på och en liten god sötsak. Är så förtjust i Cheesecake, så det fick det bli.
 
Mums vad sött och gott!!!
Tänkvärda ord på en av väggarna i cafeét.
Ute i naturen är det fortfarande fantastiskt. Blommor och blad prunkar som alltid och rönnbären är intensivt röda och hänger i stora klasar på träden. Jag brukar ju plocka rönnbär och torka dom och sen använda i mitt hantverk som dekorationer.
 
Alldeles ljuvligt blå himmel idag och rönnbären är så fina nu. Undrar om det blir en intensiv kall och snöig vinter i år med!!!
 
Önskar er alla en skön helg, njut av det underbara sensommarvädret ännu några dagar.
Kram Lotta
 
 

RSS 2.0