Julig mat och juligt pynt

Vår julafton var lite seg och avslagen pga att både jag och sambon är rejält förkylda och har mindre energi. Planerat var att min mamma och min syster med man skulle äta julmat hos oss under sen eftermiddag/kväll då min syster tillhör skaran som jobbar under juldagarna.
Var tveksamma till om orken fanns att laga till maten och umgås under några timmar. Men vi gjorde som planerat och hjälptes åt så gott det gick. Mindre sorter på julbordet och inte i stora lass som det brukar vara. Brukar inte synas att vi ätit utan skålar och fat är överfulla med julmat efteråt och maten åker in och ut ur kylskåpet under flera dagar efteråt.......... kanske känns bekant?  För tänk om inte maten räcker till alla!!!
 
Julmaten står framdukad på vårt köksbord. Sill, lax, ägg o Janssons har prio ett, sen kommer skinka och sylta och lite småvarmt. Räcker gott och väl.
 
 
Min jultallrik med div godsaker på. Att det kan va så himla gott med mat!! Hade dukat i rött och svart o med några tända ljus och en julgrupp på bordet blev det fint och avkopplande - som det ska vara.
 
 
Givetvis såg vi "Kalle Ankas Jul" på tvn. Även "Karl-Bertil Jonsson" och "Svensson Svensson"  tillhör ju kultprogrammen man bara vill se på julafton-varje år!! Filmen "Tomten är far till alla barnen" såg vi åxå under kvällens gång.
 
 
Glögg grytan har hängt med i massor av år, så praktiskt med att muggarna hänger runt kanten. Den porslins målade tomten har en av mina fastrar målat. En kär faster som tyvärr ej lever längre.
 
 
Köpte denna annorlunda väggljusstake för många år sedan. Kul med del av ett kranvred........ lite julig ljusmanschett gör den finare.
 
Änglar är fint och jag har några lite här och där. Denna hörna är fin. När ljusen är tända blir det ännu finare!!
 
Vi byter inga julklappar vi vuxna. Jag ger min son och hans flickvän julklappar och vi får av dom. Vi skulle setts under lördagen men pga vår förkylning blev det ingen middag tillsammans. Bytte dock lite julklappar!!!
Jag fick 2 superfina ljuslyktor och en inbjudan till en gemensam middag på restaurang Larmgatan 10 framöver.
 
Resten av juldagarna har gått i stillhetens tecken. Mycket vila och tv tittande blir det. Har inte ork till mycket tyvärr. Men mest behövligt och ta det lugnt och läka sig.
Skickade dock iväg sambon till Rusta för och kolla REA utbudet på julsakerna. Brukar köpa julkortsstommar och göra egna julkort av samt köpa kylskåpsmagneter i form av änglar och tomtar. Och det fanns - det jag ville ha. Kanon ju nu kan jag pyssla igen om jag vill och orkar.
 
Inga planer för nyårsafton, men lite god mat blir det säkert. Åker nog ner till Kalmar city och ser det fina fyrverkeriet vid Slottsfjärden vid 17 tiden.
 
Önskar er alla God fortsättning och ett Gott Nytt År. Kram fr Lotta

Kalas och tidigt julfirande

Min son fyllde år häromdagen men vi firade honom 1 dag innan. Hela 29 år har han hunnit bli. Konstigt tycker jag som mamma för det känns inte länge sen han tultade omkring med nån form av boll intill sig och dunka o sköt på allt omkring honom. Ja tiden den går fort men känner mig inte gammal. Bara kroppen som är skröplig!!
 
Favorit i repris, jullandgång fick vi på sonens kalas. Mycket välsmakande!!
 
Min goa son, det bästa jag har!!! Ja min sambo med såklart!!
 
Kul när ungdomarna gillar mitt hantverk. Denna fina ljushylla med vita tomtar har dom köpt av mig till sitt fina hem.
 
Min systers ena barnbarn är hos sin pappa vid julen så vi firade lite jul i förväg den 20 dec med henne o min systers dotter med pojkvän o hans barn. Vi var alltså ett gäng som samlades hos min syster för lite julmat och julklapps utdelning. Trevligt och gott och gemytligt var det.
 
En liten del av all den mat som dukades upp. Jag orkar inte äta av all denna mat-tog mest sill, lax och ägg och sen Janssons förstås.
 
 
Tydligen hade barnen varit mycket snälla för här fanns många julklappar minsann.
 
 
Tjejerna började leka direkt när julklapparna var öppnade, mycket i leksaksväg var det men även kläder.
 
 
Blir ju ingen snö denna julaftonen så då visar jag vintervita vättar istället och önskar er alla en riktigt
GOD JUL.
 
Vi får idag besök av min mamma och min syster med man. Vi ska äta lite julmat tillsammans framåt eftermiddagen. Både sambon och jag är rejält förkylda med hosta, rinnande näsa och tung skalle. Känns inget vidare när man inte mår bra. Svårt o få in julkänslan med tycker jag. Men nu är det julafton och vi gör så gott vi kan för att den blir bra.
 
Va rädda om varandra i juletider. Stor och varm JULKRAM fr Lotta

Ölandsutflykt och julquiz

I söndags 3e advent var vädret fint, solen sken från en blå himmel. Vi styrde kosan över Ölandsbron och körde söderut ner mot St Frö och Strandnära vandrarhem o Restaurant. Under hela hösten har dom öppet lördagar o söndagar för fika. Allt är ekologiskt och bakat på plats. Mycket av tillbehören är dessutom närproducerade. Allt görs med kärlek och omtanke och smakar gudomligt gott.
 
Vi åt en välsmakande julmacka med köttbullar o rödbetssallad, julskinka med senap och ost. Jag tog en lakritsdröm åxå, jättegod kaka!!
 
 
Lucian stod där så ståtlig vid kassadisken. Var fint pyntat med gran, levande ljus, glöggdoft och en sprakande brasa. Adventsmys!!
 
Vi åkte genom Eriksöre upp mot övre vägen mitt på ön. Så vacker utsikt därifrån. Åkrarna och fälten var så gröna och fina. Blå himmel och en sol som lyste värmande från himmelen. Man kunde nästan tro att det var en tidig vårdag och inte 14 dec.
 
Väderkvarn i Eriksöre, foto tagit 14 dec!!
 
Vy tagit från Eriksöre med utsikt över åkerlandskapet och Kalmar syns i bakgrunden. Från 14 dec 2014
 
 
Stannade till vid Mys Blommor i Arontorp strax utanför Färjestaden. Har fanns mycket fina blommor och massa prydnadssaker att se på. Ganska höga priser tycker jag nog. Men visst var jularrangemangen fina!!
 
Några av alla de olika julgrupper som fanns till salu.
 
 
Olika sorters julstjärnor fanns såklart. Tycker nog att vanliga röda julstjärnor är finast.
 
 
Massa "tingel-tangel" att pryda granen eller nåt fönster med!!
 
Blev inget handlat i blomsteraffären men var en fröjd för ögat att se alla dessa blommor, blomstergrupper och julpynt av allehanda slag.
På söndagskvällen var vi på Kläckeberga lantcafe utanför Kalmar på en trevlig Julquizkväll. Vi anmälde oss för flera månader sedan och denna kvällen var nog populär för den blev fullbokad snabbt.
I priset ingick en god matpaj med sallad, bröd o smör samt kaffe o kaka. Fick även en mugg glögg för att höja julkänslan ytterligare.
 
Riktig god matpaj med tillhörande sallad. Även här sprakade en brasa så där mysigt och höjde temperaturen ett snäpp innan frågorna vidtog och pannorna lades i djupa veck medan geniknölarna gnuggades.........
 
 
Tomten övervakade hela tillställningen!! Frågorna var såklart om JULEN eller med anknytning därtill. Vissa kunde man direkt men många var knepiga. Skådespelare, artister, författare och div annat som man trodde sig kunna - var som bortblåsta denna kvällen. Är visst inte så allmänbildade tydligen haha :-)
 
Här har slagits in lite julklappar under dagen. Julstöket i övrigt tar vi det lugnt med. Blir jul ändå!!
 
Kram fr Lotta
 
 
 
 
 
 

Julmarknad, hantverk o fika!!

Den 2a advent var vår sista julmarknad för detta året. På Skälby gård som ligger ganska nära oss. En gammeldags gemytlig julmarknad som funnits i många många år. Olika föreningar som går samman och arrangerar, bl a Kalmar Folkdanslag, Studiefrämjandet, 4H, Kalmarsundsdansarna och Lions mfl.
 
Vi hade plats i stora huvudbyggnaden på gården. En gång i tiden var det boningshuset på stora Skälby gård. Var ju rena landet där då. Nu är det bostäder runt om och Ölandsleden går precis intill.
 
Här står vi jag och sambon vid vårt hantverksbord. Tomtemor och tomtefar!!
 
Kalmar Folkdanslag höll till i största salen och sålde div lotter och hembakat mm. Fint klädda i sina hembygdsdräkter.
 
En av våra bordsgrannar i samma rum sålde bl a en del betongprodukter. Som dessa rumptavlor och en potta i betong. Kul och uppskattade saker.
 
Camilla som vi delade bord med hade lite blandade kul grejer på sitt bord samt riddarkläder och svärd mm.
 
Julmarknaden var mycket välbesökt även detta år. Men jag upplevde att folk tittade mycket utan att handla. Eller är folk mätta på juligt hantverk som jag säljer.
Jag trodde ju inte att det skulle bli nån julmarknad för min del. Fredagskvällen satt vi på akuten i 7 timmar!! Jag hade fått ännu en rosfeberinfektion i ena benet. Skulle det behövas inläggning och intravenös behandling eller bara penicillintabletter med behandling hemma? Dryg väntan på doktorn innan beskedet kom att tabletter räcker som behandling då proverna var bra och att jag hade ingen feber, Skönt o komma hem o kunna delta i julmarknaden. En glad Lotta - men trött och sliten.
 
Hade fått en beställning på några speciella lerfigurer så under veckan plockade jag fram leran igen och skapade dessa söta små flugsvampsnissar!!
 
Tur att näsan finns där annars hade mössan åkt längre ner........
 
Har en hel del hantverk kvar i mina lådor här hemma. Satt upp en del i mitt skåp. Om någon vill handla nåt av mig får dom komma o köpa. Har även skickat några små tomtar till Stockholms området och till Skåne. Kul när folk uppskattar det jag tillverkat.
 
Lyckovättar på liten träkloss finns kvar t ex.
 
Idag var vi en sväng till vår närliggande gårdsbutik Västerslät. Så fint pyntat i adventstider och massa att se på och handla. Vi tog en fika såklart när vi var där. Skönt och sitta ner och ta det lugnt i trivsam miljö. Köpte prinskorv, en god Calvados ost, te, brända mandlar, färs o lite annat.
 
Fint pyntade fönster och vi är verkligen på landet med lador o stenmurar utanför.
 
 
Hittade en tavla med Julens Budord. Kanske borde vi alla följa den!!
 
Önskar er alla en skön 3e advent, kram Lotta
 
 

Grötlunch, kalas och sjukbesök........

Veckan har varit fylld med diverse aktiviteter. Det minst roliga är väl besök inom sjukvården. Fick ett sår på hornhinnan och infektion i ena ögat för en tid sedan. Blir då täta kontroller hos ögonläkaren. Senaste besöket i veckan upptäcktes att även andra ögat (det friskaste ögat) hade en begynnande infektion på gång. Så nu behandlas båda ögonen med div droppar och ett återbesök är inplanerat innan jul.
Bekymmer med sår på fot/ben ger mig en oro om att nya rosfeberinfektioner kan bryta ut. Och igår var mitt högra ben svullet, rött och varmt. Besök på vårdcentralen först och sen till akuten. Där vidtog 6 timmars väntan på att en läkare skulle undersöka mig. Det var en orimligt lång väntan, men patienterna på kö var många. Och det var alltså min 5 e rosfeberinfektion i år!!!
 
Fick en stor dos penicillin under 2 v tid. Hoppas det ger med sig och inget annat dyker upp. Såsom hög feber mm.
Har liksom inte tid med o va sjuk denna helgen!! Julmarknad imorgon söndag. Som jag jobbat inför denna julmarknaden in i det sista. En välbesökt julmarknad med jättemånga besökare på ett friluftsområde mitt i stan.
 
I början på veckan var vi på trevligheter. Reumatikerföreningen anordnade den traditionella grötlunchen. Ett 20 tal medlemmar var på plats och njöt av en mugg glögg med pepparkaka samt julgröt med skinksmörgås.
 
Glöggservering från vackert pyntat bord.
 
Julgröt med kanel och en skinkmacka därtill, riktigt mumsigt. En trivsam stund tillsammans.
 
En liten handgjord tomte på mossa stod i ett fönster. Dessa tillverkade vi medlemmar i mängder under många år när vi hade lokaler på Skälby och medverkade på julmarknaden där. Mycket pengar som föreningen drog in på lotterier och försäljning av div hantverk under många år.
 
Sonens flickvän fyllde år under veckan och det firade vi såklart. Blev en liten fikaträff hemma hos mig o sambon. Alltid trevligt och umgås och lite paket blev det åxå till födelsedagsbarnet medan fikan intogs.
 
Jag hade fixat en glutenfri morotskaka pga allergi. Den var himmelskt god. Vi smaskade i oss Rocky Road, chokladkonfekt bitar med Dumle, marschmallows, choklad, nötter mm i.
 
Årets adventsljusstake tändes för första gången. Blandade nötter runt ljusen blev fint. Tomtarna med liten spik på baksidan finns på Rusta. Dekorativa tycker jag!
 
Har under veckan hunnit med att dekorera fler små tändsticksaskar inför julmarknaden. Har nu gjort 96 st totalt till årets försäljningar. Endast ett 20tal återstår!! Även tillverkat lite fler julkort. Är så kreativt med julkortstillverkningen. Hoppas jag säljer dom nu bara.......
 
Ett smakprov på de julkort som nu är färdiga. Tomten är ett gammeldags bokmärke-allt går att använda!!
 
Ikväll blir det och sitta med onda benet högt och vila framför tvn. Mitt hantverk är redan på plats på julmarknaden så vi behöver ej vara där i ottan och plocka iordning. Kl 10-16 finns vi på plats och vi hoppas på mycket folk och att dom är köpglada såklart och vill pynta sina hem med det jag tillverkat. Bra julklappar är det ju med såklart.
 
En skön och trevlig 2a advent önskar jag er alla, kram Lotta

Ishockey och julmysstämning

Söndagen spenderade vi i Nybro ishall- Victoriahallen- det var hockeymatch mellan Nybro Vikings och Malmölaget IK Pantern. Och vi var där för och sälja hantverk på den lilla julmarknaden som anordnades i entréhallen. Första gången det anordnades lite julmysstämning i samband med match. Live julmusik och tomtar som delade ut godispåsar till alla barnen mötte besökarna. Tomtegröt till de 100 första besökarna samt glögg med tillbehör såldes. Vi utställare stod åxå för lite juligare inslag.
Många kom ju för att se på matchen såklart men några kikade på det utbud av hantverk och hembakat som såldes. Försäljningen blev inte så lysande men vi fick ju se hockey och umgås med andra och ryckas med i julmyset tillsammans.
 
Borden var små så fick inte plats med så mycket. Ställde upp ett par lådor bredvid o la på duk och fick plats med lite grejer där med.
 
 
 
Benita sålde scrappade saker såsom julkort, chokladkort och tändsticksaskar mm.
 
 
Marie Matmor sålde sitt hembakade kroppkakespadsbröd, vörtbröd, hembakad ostkaka, sylt o saft - hade en strykande åtgång.
 
 
Ulliga gulliga tomtar sålde Gunilla - alltid lika populära!!
 
 
Therese stod ute och sålde granrisbockar och granristomtar samt hembakade kakor, tyvärr ingen vidare försäljning. Men oerhört fina och charmiga prydnader.
 
 
Denna glasinstallation finns mitt i entréhallen. Är man i glasriket ska det synas minsann!!
 
 
Ishockeymatchen då? Jo Nybro Vikings vann med 4-2 över IK Pantern. Stort jubel på hemmapubliken
 
 
Nu är december månad här och en uppmaning att ta det lugnt fram till jul. Stressa inte det blir jul ändå. Lägg en del av måstena åt sidan. Julen kan va knäckande!! :-)
 
 
Kram från Lotta

RSS 2.0