Skördefest på Öland

För 18e året i rad har det firats skördefest på Öland. En stor fest över hela ön i flera dagar. Den invigs alltid under torsdagen i "Årets By". Detta året hölls alltså invigningen i Stora Rör. En liten by precis vid Kalmarsund där färjorna gick från fastlandet innan Ölandsbron byggdes.
Sedan tar kommersen vid under fredag-söndag. I dom flesta små byarna händer det nånting. Antingen en konst utställning eller hantverkare, eller både och!! Nåt ätbart säljs att ta med hem t ex säckar med lök, potatis eller morötter. Pumpor i olika storlekar säljs det mängder av. Maträtter såsom pumpasoppa, skördesoppa, kroppkakor såklart eller annat ätbart intas på stående fot eller sittandes vid bord efter lång kötid ibland.
 
Fredagskvällen och natten är det Konstnatt på ön. Folk ger sig ut längs med vägarna i mörkret och letar efter guldkorn att se och uppleva!! Vi var på Eriksöre bygata där massa utställare finns. Pimpat med pumpor här.
 
 
Jag gillar lite galna ideér. Som dessa pjäxor med ljung i. Häftiga!!
 
 
Pumpor kan man ha till mycket, som en fågelskrämma t ex.
 
 
Ölandschoklad fanns på plats med sin goda praliner. Men köpte inga!!!
 
 
Häftiga betongalster med färgade insidor på skålarna, fanns att beskåda i Eriksöre bygata.
 
 
En häftig ljusinstallation i Bläsinge.
 
 
Fina fårtavlor visades i ett stall i Bläsinge, vilken mysig miljö!! Man kunde sitta i de gamla spiltorna och fika eller äta ärtsoppa.
 
 
Lördagen styrde vi kosan mot Ekerum o den stora mässan med hantverkare och mat av skilda slag till försäljning. Dessa tovade ugglor på drivved tyckte jag var fina. Men prislappen var rätt hög tyvärr.
 
 
Mellow Design från Växjö sålde sina budskapstavlor och skyltar.
 
 
Känner mig lite som hönan här på bilden - lite slö och på sniskan!! Efter 2 dagar på Skördefesten med alla intryck och en del gående på ojämnt underlag så säger min kropp ifrån. Nu blir det vila och lite mer vila.........
 
 
Vädret var lite blåsigt under helgen. Under lördagen sken solen och värmde gott. Men oj vad mycket trafik på ön. Köer här och där längs med vägarna. Man får ej ha bråttom. Trångt på parkeringarna och i bygatorna, men med ett glatt och gott humör så njuter man av allt man ser och upplever.
Köpte inte så mycket men en god Ölandsost med smak av calvados fick följa med hem, likaså några mindre prydnadspumpor. Köpte lite ätbart med; kladdkaka med lakrits i, smaksatta biscotti, lite godis. En lotion för smärtande muskler inköptes o ska testas framöver.
 
Ha en fortsatt skön höstvecka framför er, skördekramar från Lotta

Sjukhusvistelse

Ja då har jag varit inlagd på sjukhuset igen. Ibland känns det som det är mitt andra hem. Är jag inte inlagd på nån avdelning så är det besök på någon mottagning. Tur det finns frikort inom vården. Skulle kosta en förmögenhet annars.
Inte är det kul heller- varken med inläggningar eller läkarbesök. Men visst är det bra att sjukvården finns och att man kan få hjälp med de krämpor och besvär som uppkommer.
I måndags morse vaknade jag tidigt med världens frossa. Ropade på sambon, behövde ta en temp. Inte mycket feber, men 37.9 visade termometern. Frossan fortsatte och ena benet kändes varmare än det andra. Sambon tittade på benet och det var både rött och varmt. Jaha en ny Rosfeber - den 3e i ordningen denna sommaren!!!
 
Ringde sköterskan inom hemsjukvården för att få en bedömning. Han kom och sa att jag skulle direkt till akuten med min sjukdomsbakgrund. Återkommande rosfeber infektioner kräver behandling fort. Och jag har ju en del bekymmer i bagaget sen tidigare.
 
Blev snabbt omhändetagen på akuten och div blodprover togs. Fick vätskedropp och så småningom satts även ett penicillindropp. Fick vänta på en plats på infektionsavdelningen, där jag under eftermiddagen fick flytta in på en enskild sal.
 
Detta är en vanlig syn för mig, mediciner direkt in i blodet för snabbare verkan.
Att jag hamnade på enskild sal var för att dom ej var säkra om jag hade någon smittsam magsjuka. Haft lös mage efter alla de penicillinkurer jag tagit under sommaren. Inget konstigt alls för min mage reagerar så på den typen av medicin. Mina besökare fick gå genom slussen och tvätta sig och sprita sig extra noga. Turligt nog klingade besvären av och efter 4 dagar hävdes isoleringen.
Skönt för mig som äntligen kunde öppna dörren ut mot korridoren och se nåt annat när jag så ville gå ut från rummet.
 
Var inte alls lika påverkad av infektionen denna gången som jag var i jan-febr då jag var inlagd på samma avdelning. Hade aptit nu och klarade av att komma i och ur sängen själv osv. Blodproverna bättrade sig efter några dagar och snabbsänkan låg under 5 vilket är jättebra för att vara reumatiker. Värdet för vita blodkropparna blev bättre åxå.
Efter 4e dagen byttes dropp var 6e timme ut mot tabletter. Så nu tar jag stor dos penicillin på hemmaplan i en vecka totalt.
 
Denna söta nalle fick jag av en väninna som kom på besök. Det värmer verkligen med omtänksamma familjemedlemmar och vänner som bryr sig om mig.
Hade en hel del besök, pratade i tele med några, chatt och sms kontakt med andra - Ja det är så skönt att NI alla finns runt mig. Inte minst min sambo som varje dag kom 2 ggr om dagen till mig och höll mig sällskap.
Härligt att sonen med flickvän nu bor nära och lätt kan ta sig till mig när jag behöver dom i min närhet. Blir så glad i hjärtat <3 TACK
 
I fredags - efter 5 dagar på sjukhuset, fick jag åka hem. Rodnaden på benet har lagt sig en del. Febern borta. Men tröttheten är konstant. Likaså det sår som är öppet på benet och nu måste läka.
Detta sår som är anledningen till att hudbakterier letat sig in under huden och orsakat infektionen.
Hjälp av kommunens sjuksköterska samt hemtjänst framöver alltså.
 
Till helgen väntar Skördefesten på Öland. Hoppas ha ork att åka dit och se lite av allt hantverk och lokal odlad mat mm som visas på ön hela helgen.
 
Kram fr Lotta
 

Det lackar mot jul........ njaa inte riktigt än!!

Som jag skrivit förut så har jag kommit igång så sakta med hantverket inför höstens kommande julmarknader.
Tyvärr blir det ingen Höstbasar i Torsås i oktober som jag brukar deltaga på. Synd det.
Men en del julmarknader och en utställning blir det under november och december.
Skönt och börja i god tid samt att jag har en hel del på lager sen tidigare år.
 
Nåt nytt vill man försöka komma på eller varianter på hantverk som gjorts förut. Men så svårt att tänka nytt!!
I år ville sambon tillverka fler ljuslampetter och ha till försäljning. Blev bara ett fåtal i fjol.
 
Vår variant av vägghängd ljuslampett - kan även ställas på bord el dyl såklart. Änglamotiv går alltid hem!
 
Cernit/fimolera är ju något jag gillar att jobba med. Tillverkar tomtar, vättar, svampar mm i det materialet. Finns ju många färger i leran och man härdar den i vanlig hushållsugn. Så inga konstigheter alls. Lite fallenhet och kreativ skaparlust kanske behövs åxå.
Små flugsvampar gör jag i mängd men dom går alltid åt fort. Får försöka göra ännu fler i år.
 
Här sitter svamparna i en bit oasis för jag har precis målat dit prickarna med vit hobbyfärg.
 
Sambon blir involverad i mina hobbyprojekt minsann. Här lackar han små träkälkar, som jag tillverkar små tomtar till..........
 
Då kan det se ut så här...... med tomten på kälken!! Ner ner ner för backen ner....... :-)
 
 
Fick så fina stenar av sonen med flickvän. Dom hade plockat  dem under en semestertripp. Dessa anti tomtar har jag sålt under flertalet år och dom väcker munterhet och glada tillrop!!
Så nu fortsätter jag i lite lagom takt med tillverkning av diverse saker. Så mycket som är kul o göra. Lite julkort, dekorera stora tändsticksaskar, tomtar i mängd i olika storlekar och färger, lite trähantverk, tavlor och massa annat skoj. Kreativiteten är igång och händerna får jobba dom dagar inte ledvärken är för jädrig i min kropp.
 
Men vi ska väl njuta lite av naturen och solen som strålar från en blå himmel just nu. Måste plocka mossa och rönnbär bla - så nån sväng ut får det bli.
 
Kram från en pysslig tomtemor// Lotta

RSS 2.0