Adventsmys på Öland

Igår lördag körde vi en runda över till Öland för att få lite julstämning till livs. Vi hade ingen julmarknad inbokad till att stå och sälja på utan valde att kika på andras hantverk mm. Första stoppet blev i Glömminge där det var lokal julmarknad mitt i byn. Julpyntad lokal och olika utställare med skiftande utbud.
 
Goa och glada Pernilla hälsade välkommen och sålde glögg vid entrén.
 
 
Pernilla och hennes syster sålde även massa hembakat. Så fina kakor och välsmakande!!
 
 
 
Lammskinn, tomtar, dörrkransar, stickade alster,  bröd, isterband, skorpor, ostkaka, sylt - ja det var mycket att köpa här.
 
Vi körde sedan mot Lindbyboden lite närmre Borgholm. Här vankades adventsmys. Flera utställare på plats samt försäljning av glögg, ljuslyktor, tomtar o massa fint från Lindbyboden.
 
 
Här är det prylar till salu överallt. Små ulliga tomtar och glasprismor blandas friskt.
 
Fina ljusfat med mossa, ljus och pynt såldes bl a.
 
Ett stopp för mat blev det i Rälla gamla skola, nu Edit o Julia Bed o Breakfast. Mycket trivsamt här och julpyntat och trevligt bemötande och supergod mat. Sambon och jag fastnade på bild!!
 
 
Det serverades jultallrik med både lite kalla och varma inslag. Bröd därtill och vi fick även glögg och pepparkaka till att börja med. Allt till priset av 99 kr. Verkligen prisvärt. De serverar jultallrik även nästa helg 5-6 dec, passa på om du är på Öland då.
 
Fint inrett i den gamla skolan i Rälla. Andra tider på året kan man äta både våfflor och kroppkakor här.
 
Det var mysiga timmar på Öland, hann se en hel del och mätta blev vi åxå. Vädret var grått och trist men våra sinnen fylldes med ljus och glädje denna dag.
Önskar er alla en riktigt mysig 1a advent.
 
Kram från Lotta

Julmarknad nr 3

Igår var vi iväg på vår 3e julmarknad/mässa för i år. Denna gången i lilla byn Kåremo ca 2 mil norr om Kalmar. Den lokala idrottsklubben arrangerar denna årligen återkommande marknad. En tradition som lockar massa folk till bygdegården. Flera utställare med div alster både hantverk och ätbart finns, fika och glögg kan köpas, likaså pröva turen i ett lotteri. Julsånger sjungs av en kör från en folkhögskola och barnen gillar tomtepromenaden i mörkret där tomten tar emot önskelistor från barnen.
 
Här står jag LottaTomtemor vid vårt bord med allt hantverk. Tar sin lilla tid att plocka fram allt på ett snyggt sätt.
 
 
Tittskåp av makrillburkar väcker alltid förundran över idén att spara dom och göra nåt av dom. Mitt eget påhitt för många år sedan. Plus många andra grejer av skilda slag på vårt bord.
 
 
Mina lösa tomtar samt kylskåpsmagneter av kakformar såldes bäst av igår. Ljusgruppen blev dock kvar.
 
 
Bygdegården är inte så stor, stundtals var här enormt mycket folk som handlade el fikade.
 
 
Eva o Lena stod bredvid oss och sålde scrappade kort och massa annat fint.
 
 
Gunilla sålde sina ulliga tomtar och annat fint handgjort.
 
 
Jeanette stod utomhus i kylan och sålde värmande stickade alster och smycken
 
Utomhus fanns även godisförsäljning och den lokala bysmeden jobbade för fullt. Hantverk och lotteri fanns åxå här ute.
 
Från vårt bord såg vi allt folk som köpte fika eller en värmande mugg glögg. Folk satt i lugn o ro för att sen handla av oss utställare. En gemytlig trivsam stämning och vi är nöjda med vår försäljning.
 
Nu är det 2 veckor till nästa julmarknad. Då på hemmaplan på Skälby gård. En gammeldags julmarknad med massa besökare i alla åldrar. Måste tillverka lite nytt som haft stor åtgång. Men har läget under kontroll.
Under veckan ska adventpyntas i vårt hem. Gardiner ska bytas - tur jag har en lång sambo!! Adventsljusstakar och stjärnor ska fram och tomtarna kommer fram ur vråna. Blir nog fint när det är klart.
 
Kram från en trött och seg Lotta idag

Friskförklarad - fri från cancer!!!

Yes yes jag är friskförklarad från äggstockscancern!!! I 5 år har jag gått på efterkontroller på gyn mottagningen efter min canceroperation i okt 2010 och efterföljande cellgiftsbehandlingar vintern 2010-2011.
 
Idag var jag på den sista efterkontrollen och allt ser bra ut. Ingen ny cancer eller annat onormalt kan ses. Så himla skönt. Som jag väntat på denna dagen och hoppats att jag skulle klara mig från återfall och andra problem.
Inför dessa återkommande undersökningar är nerverna totalt ur balans. Jag är skitnervös!!! Men nu kan jag pusta ut äntligen.
 
Cancersjukdomen är nog det jobbigaste jag upplevt i mitt liv. Fy vad dåligt jag mådde under behandlingstiden. Och tiden efter operationen där äggstockar, livmodern, äggledare och blindtarm togs bort var inte lätt heller. Det värkte rejält i buken och det stora operationsärret blev infekterat mm. Fy tusan vilken tid i mitt liv.
 
Tog lång lång tid att komma tillbaka till ett något drägligt liv igen. Men inget blir som innan cancern. Man omvärderar hela sitt liv på nåt sätt. Sätter värde på de små sakerna i livet - som att jag kan kliva i och ur sängen själv, klara en dusch på egen hand, orka stå upp och bre en macka och inte sitta ner vid diskbänken osv.
 
Detta foto på mig från april/maj 2011 - tappade allt mitt hår under cellgiftsbehandlingarna och här anar man att håret börjar växa ut så sakta. Kortisonrunt ansikte, för kortisondosen man fick vid behandlingarna var hög.
 
Frågade läkaren idag om hur överlevnaden ser ut för äggstockscancer patienter. 50 % överlever 5 år!! Resten får återfall eller  t.o.m dör för att cancern var för långt gången vid upptäckt. Hua hemska tanke.
Min cancer upptäcktes tack och lov i ett tidigt stadie. Den brukar inte ge några direkta symtom utan man kan gå med äggstockscancern länge innan det upptäcks.
Jag fick en hemsk magvärk som ej släppte och fick tid till gynmott och vid ett ultraljud sågs cystor på äggstocken. Cystor finns av skilda slag, farliga eller ofarliga. Min cysta innehöll cancerceller visade det sig.
 
 
Detta foto från juli 2011 då jag lärt känna min Bosse från Malmö. Han kom in i mitt liv när fjunen på min hjässa ej var så många men håret växte ut allt mer ju längre tiden gick. Från att ha haft rött hår hela mitt liv fick jag plötsligt krulligt cendrefärgat hår.
 
I mars 2012 blev vi sambo jag o Bosse och han finns vid min sida och är ett stort stöd. Ikväll ska vi fira med lite god mat på restaurang tillsammans med min son och min mamma. Dom har åxå varit ett stöd för mig såklart under denna perioden i mitt liv. Ja annars åxå såklart-haft krämpor av andra slag sen i tonåren ju.
Inte att förglömma alla goa vänner som finns där ute och tänker på mig och peppar mig framåt. TACK ALLA!!
 
Tacksamhet, glädje, lycka ja känslorna är många denna dag. Jippie!!!!
 
Kram från Lyckliga Lotta

Första julmarknaden i år

Igår var det premiär för deltagande på julmarknader detta året. Den årliga julmarknaden i Sinnenas park vid Länssjukhuset i Kalmar hölls i sedvanlig ordning i halva november. Parken var fint pyntad med ljusslingor och en stor gran. Lions gula försäljningsbodar var på plats, liksom stora tält och marknadsknallar. Olika hantverk och div delikatesser såldes. Jag o sambon och några utställare höll oss inomhus i värmen istället. Var rejält blåsigt ute så besökarna ville in i värmen o dricka glögg och det gynnade ju oss.
 
Lottas Hantverk - allt upplockat på vårt bord. Sambon är delaktig i tillverkningen han med även om jag tillverkar allt som görs i hobbyleran.
 
 
Allt rymdes inte på bordet så tog även en byrå till utställningsyta.
 
 
Min lilla enkla uppbyggnad av jultomteby!! För att visa hur man kan göra med tomtarna och pepparkaksgubbarna mfl. De små svamparna och lussekatterna hade en strykande åtgång. Fina att dekorera adventljusstakens mossa med eller i en blomstergrupp.
 
 
Strid ström av besökare under flertalet timmar. Många köpte glögg o pepparkaka och lotter där avkastningen går till skötseln av Sinnenas Park. Denna bild tagen från min plats bakom vårt bord!!!
 
 
Här står Lions utlånade gula bodar på rad med div alster som säljs från bodarna.
 
 
Lite extra mysig stämning när mörkret faller i Sinnenas Park
 
 
Gänget från socioterapin på GR kliniken (fd långvårdsklin) som håller i julmarknaden.
 
 
Vi är mer än nöjda med försäljningen igår. Så tacksam över att kunder vill handla av oss och gillar de saker vi tillverkar. Den sociala biten att komma ut och träffa massa trevliga personer är halva grejen såklart. All tid vi lägger på tillverkningen av alla alster- då jobbar vi i ensamhet. Jag jobbar alltid vid köksbordet. Sambon sågar och skruvar och målar allt trä i cykelboden el utomhus.
Tröttheten är förlamande idag och värken rätt rejäl i lederna. Blir vila och ta det lugnt nu. Kanske måste tillverka lite mer alster av olika slag med. Packa om en del hantverk inför nästa julmarknad om drygt en vecka. Då i Kåremo bygdegård norr om Kalmar, den 22 nov kl 15-18.
 
Kram från Lotta

Hantverksmässa i Oskarshamn

Igår söndag 8 nov drog årets hantverksförsäljningar igång. Det var Reumatikerdistriktet i Kalmar län som arrangerade denna hantverksmässa efter förslag från mig. Många medlemmar ute i de olika föreningarna i länet håller på med div hantverk. Vissa jobbar enbart hemma på kammaren medan andra håller på i studiecirklar med smyckestillverkning, kallmålning, måla tavlor etc.
Det var ett 40 tal utställare på plats i Folkets Park med olika varor som bjöds ut till försäljning. Tyvärr var inte publiktillströmningen så stor från allmänheten. Fanns ju en del medlemmar från Reumatikerföreningarna på plats men allmänheten uteblev i de skaror vi hoppats på. Annons hade varit i tidningarna men tyvärr ej hörsammats.
 
Men tiden gick rätt fort och jag fick sälja så vi var nöjda. Kanske beror lite på vad man säljer. Jag säljer ju enbart Julhantverk och det ligger väl i tiden framöver.
 
Här sitter jag vid vårt långa bord med allt hantverk upplockat. Varm var jag - tar alltid ca 1.5 timma och plocka upp allt på bordet. Vill att det ska se snyggt och tilltalande ut för kunderna.
 
 
Närbild på en del av hantverket på vårt bord
 
 
Och här är ena änden av bordet med ljuslampetter, änglatavlor, kylskåpsmagneter av kakformar, vänskapsstenar, pyntade små tändsticksaskar o lite till.
 
 
Lite suddig bild...... men här är gänget med lösa tomtar som jag säljer. Bygg upp en egen tomtemiljö runt pepparkakshuset eller runt kyrkan med belysning i. Sålde massor av de små lussekatterna och svampar. OBS ej ätbara, är gjorda i lera. Att pynta med.
 
 
Ett foto över en del av utställarna som stod på dansgolvet.
 
 
Gott hembakat fanns att köpa. Bakat med smör och massa kärlek - för det jag smakade var supergott.
 
 
Textila varor och massa stickade alster sålde Jeanette från Öland
 
 
Betongalster i olika former kunde man handla av Christina från Oskarshamn
 
 
Lena från Kalmar sålde hembakat, träarbeten, dockkläder mm.
 
 
Från vår plats hade vi utsikt över hela dansrotundan med utställarna. Väldigt öppen och härlig lokal för en sån här mässa.
 
Idag är vi slitna i kropp och skallar. Lederna värker lite mer än vanligt och huvudet hänger inte med. Mest pga sömnbrist. Jag är alltid så förväntansfull och pirrig innan vi kommer ut på första mässan/julmarknaden. Men nu är vi igång.
På torsdag är det Julmarknad i Sinnenas park vid sjukhuset här i Kalmar. Ett återkommande populärt inslag med massor av besökare. Vi är med såklart. Fast vi står ej utomhus där flertalet knallar står utan har ett bord i värmen inomhus i parkens omedelbara närhet.
Så mer grejer fylls på i packningen här hemma och vi laddar om- sambon och jag.
 
Välkomna!! Kram fr Lotta Tomtemor 

Ölandsutflykt och mer pyssel

I lördags på Alla Helgons dag styrde vi bilen mot Öland tillsammans med några vänner. Lite soldis men ändå skönt väder med 12-13 gr i luften. Naturen är ju så vacker nu när trädens löv skiftar i vackra färgtoner.
Målet var Strandnära i Stora Frö där det vankades fika i mysig miljö.
 
Även entrén in till Strandnära var pimpad i höstens färger.
 
Eftersom det var vid lunchtid så tog jag en smarrig räksmörgås med hembakat ekologiskt bröd.
 
 
En liten sötsak fick plats i magen i form av en Snickerskaka
 
 
Soldiset lättade allt mer på Öland och levererade en blå himmel - en fin bakgrund till löven i orange/gult.
 
Har skrivit det förut och skriver igen; har ni inte besökt Strandnära förut gör det nu!!! Öppet varje lörd-sönd kl 12-17. Hembakade läckerheter och soppa med bröd erbjuds. Allt är ekologiskt. Söder om Färjestaden i byn St Frö. www.strandnara.com
 
 
När vi kom hem satt vi oss i köket och rullade mängder med lerkulor i olika färger. Gick undan när vi var så många. Ovärderlig hjälp för mig att kulor av lera finns färdigrullade. Utifrån kulorna formar jag kroppar, skägg o luvor mm till mina tomtar.
 
 
En av Årets nyheter: handgjord tomte i en glaskula. Fin att hänga i ett fönster t ex. Hoppas att kunderna kommer gilla dessa.
 
En väldigt speciell trädrot jag haft liggandes i många år. Nu äntligen blev det nåt av den!! Sambon sågade av lite utskjutande grenar o tog bort lite lös bark. 15 st tomtar är det på roten. Så himla fin att placera vid t ex en öppen spis med nån lykta intill. Ska med till julmarknad framöver.......
 
 
Har även tillverkat ett gäng lussebullar i lera. Även gjort flugsvampar. Dessa kan man pynta sin adventsljustake med eller någon julgrupp kanske. Bara att släppa loss fantasin. Går dock ej att äta dom!!!
 
Söndag den 8 nov har vi vår första hantverksmarknad för året. I Oskarshamn Folkets Park kl 10-15. Reumatikerdistriktet arrangerar. Vi som säljer våra alster är alla medlemmar i någon av länets reumatikerföreningar. Varmt välkomna!!
 
Kram Lotta Tomtemor

RSS 2.0