Krusenstiernska gården

 
Krusenstiernska gården är en oas i Kalmar. Den ligger i södra delen av staden, rätt nära Slottet och Gamla Stan.
En vacker trädgård med div byggnader. Sommartid spelas teaterfars här med ca 1000 personer i publiken varje spelkväll. Skådespelare som Robert Gustavsson, Annica Pettersson, Susanne Reuter, Allan Svensson mfl står på scenen.
 
Det röda planket omgärdar hela trädgården. Vet man inte om vad som döljer sig bakom planket, då missar man massor.
 
På den stora gräsytan är scen, läktare och massa stolar uppställda under teaterperioden i juli varje sommar.
 
 
I det tjusiga lusthuset kan man sitta ner en stund och ev inta en fika. Fina blommor inramar lusthuset.
 
 
 
I den röda byggnaden kan man inhandla hembakade bullar och annat fika. Allt bakat på gården och väldigt välsmakande.
 
 
Vi satt oss i skuggan och fikade på bullar, morotskaka och chokladboll.
 
 
Fina blomsterplanteringar finns det gott om i trädgården. På hösten säljs all frukt som finns på träden. Bären plockas av och kokas till sylt och marmelader och säljs det med. Valnötter brukar även finnas på skördemarknaden.  
 
 
I denna grå byggnaden har hållits div djurhållning. Finns även ett grått boningshus strax bredvid som är fullt möblerat med tidstypiska möbler. Detta hus är museum idag och det hålls guidade visningar där.
 
Lite kort historia om Krusenstiernska gården:
 

Efter att Kalmars gamla stad totalförstörts av en brand 1647 beslutades att den nya stadskärnan skulle byggas upp på Kvarnholmen. Här, där den gamla stadskärnan legat uppfördes istället sommarlyckor, d.v.s. trädgårdar för stadsbornas rekreation och odling. Gården bestod till en början av fyra olika lyckor som slogs samman till en år 1762, då handelsmannen Jonas Löfberg köpte de fyra tomterna. Trädgården skulle vara en privat sfär och därför uppfördes det höga planket som än idag ramar in trädgården och som är så typiskt för den tidens trädgårdar.

Trädgården bytte sedan ägare ett antal gånger fram till 1874, då den köptes av Hermina von Krusenstierna för 16 000kr. Hermina lät inreda sitt hem med arvegods, en samling som utökades 1877 då Hermina gifte sig med sin kusin löjtnant Philip von Krusenstierna. Många av föremålen kommer från Herminas farfar, översten och ostindiefararen Mauritz Salomon von Krusenstierna, och är sådant som han bar med sig från sina många sjöresor.

 Krusenstiernska gården var under denna tid självförsörjande och de grödor som odlades såldes sedan på torget av trädgårdsmästaren. Man höll även kor, grisar, höns och hästar på gården. Makarna bodde kvar på gården under sin resterande livstid och då de var barnlösa kom gården att ärvas av parets trotjänarinna och vän – Hulda Nydell,  år 1915. När Hulda övertog gården tog hon som sin uppgift att vårda sitt arv i samma stil som varit under von Krusenstiernas tid. 25 år senare när Hulda låg för döden testamenterade hon i sin tur gården till Kalmar läns fornminnesförening och Kalmar stad, med viljan att allt på gården skulle hållas samman och bevaras som ett minnesmärke över en svunnen tid, vilket skulle göras tillgängligt för allmänheten.

 Krusenstiernska gården drivs idag av en stiftelse där det finns representanter för Kalmar stad, som ärvde mark och byggnader, samt för Kalmar läns museum (tidigare fornminnesföreningen), som ärvt alla inventarier.

 

Ett tips från mig om ni är eller bor i Kalmar, besök den vackra trädgården och ta en fika där och känn historiens vingslag. Stanna upp ett tag och känn lugnet innanför det röda planket. Andas och njut!!

Kram från Lotta

 

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Evas pyssel

Det är verkligen fint i Krusenstiernska. Men det är faktiskt jättelänge sedan jag var där. Tror det var när de visade barnteater för många år sen. När jag gick på seminariet bodde jag i ett gulligt hus alldeles här bredvid.
Kram Eva

2015-08-15 @ 22:02:08
URL: http://evaspysselsida.blogspot.com
Postat av: Carin Andersson

Vilken fin oas du visar och berättar om!Det känns som man varit där.....tack!

Ha en fin vecka, ta hand om er!
Kram, Carin

Postat av: Anne-Lie

Ni hittar nya utflyktsmål hela tiden, med mysiga fik. Fint väder fick ni också på den här utflykten.
Kram!

2015-08-17 @ 22:23:01
URL: http://www.skaparrgladje.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0