Sightseeing på norra Öland

Igår blev det av, en resa norrut på Öland. Vi har pratat en del om att åka en runda norröver på den avlånga ön. Ville inte åka när ön är full av turister, med bilköer och folk överallt. Lagom varm dag är bäst med.
Min sambo har varit i Byxelkrok som ung men det är ett antal år sedan. Och sen finns det mycket mer att se än bara "Kroken". Härifrån går bilfärja till Oskarshamn under sommaren. Likaså båtturer ut till ön Blå Jungfrun som ligger mitt ute i Kalmarsund.
 
 
Vårt första stopp blev i Böda hamn där ingen av oss varit förut. En fin liten fiskehamn med röda fiskebodar, ett fiskrökeri och fiskrestaurang. Liten camping med fin badstrand. Solen sken och knallblå himmel. Ljuvligt!!
 
 
I Byxelkrok hamn gick vi en runda bland alla fiskebodarna. Sommartid är det div försäljning sommartid med hantverk mm. Dessa var stängda för säsongen tyvärr. Väldigt pittoreskt att gå här och kika.
 
 
Vi slog oss ner på en restaurang med detta sjönära läge. Här kunde man doppat tårna i vattnet nästan medan man åt!! Riktigt god lunch åt vi här i mysig miljö med fantastisk utsikt.
 
 
Så här kan man pimpa en lyktstolpe!! Hantverkaren Susann Billmark har gjort detta i närheten av sin hantverksbod på hamnplan. Kreativt....... och himla kul.
 
 
 
Vid Ölands norra udde har sambon aldrig varit. Fyren Långe Erik finns här i norr, medan Långe Jan vakar vid södra udden på Öland.
 
 
Denna bild tagen i Grankullavik. Man anar fyren som en vit prick i bakgrunden-mitt i bilden. Så stilla och så lugnt här. Inga turister kvar här alls. Bara för gudomligt. Vi kikade även på det gamla färjelägret i Nabbelund. Färjan gick till Klintehamn på Gotland en gång i tiden. Synd att den inte gör det fortfarande.
 
 
 
Raukarna vid Byrum vill man inte missa om man är på norra delen av ön. Att havet skapar detta är otroligt. Lager på lager av kalksten gröps ur. Här blev jag sittandes i mina filosofiska tankar och bara njöt!!
 
 
Den lilla båthamnen och sandstranden i Byrum. Inbjuder till sköna bad, men vi avstod detta. Tämligen molnfritt denna fina dag.
 
 
 
Tänk om detta vore sanning!! Såg denna affisch i hamnen i Byxelkrok.
 
 
Idyllen Sandvik har vi besökt flertalet gånger. Så fint här så man vill verkligen återkomma. Hamnen, båtarna, restauranger, havet - ja mycket som lockar. Blev ett glass stopp här för vår del.
 
 
En helt underbar dag som fyllde alla våra sinnen med intryck. Andades härlig havsluft med inslag av tång och fisk. Solen ödslade sina strålar över oss. Åt gott och bara njöt av allt fint vi såg och upplevde under dagen.
Tacksamhet känner jag - att vi har allt detta fina rätt så nära oss. 10-12 mil till norra ön från vårt hem.
 
Kram från Lotta
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0