Skördefest på Öland

 
 
För 20e året i rad anordnas det Skördefest på Öland under helgen. Eller det började med invigning i onsdags i Borgholm. Invigde gjorde kronprinsessan Viktoria.
En del evenemang och försäljningar drog igång under torsdagen men de flesta kör fredag-söndag. Fredag kväll är det konstnatt över hela ön till midnatt. Höbalar, pumpor och marschaller finns det gott om för att visa vägen att här händer det nåt i vår by.
Hus lador skjul och tält öppnar upp och mängder med varor bjuds till försäljning. Självklart mycket ätbart eftersom det är skördetider. Men även konst och hantverk visas och säljs. Musikunderhållning, eldjonglörer ja allt kan man uppleva på Öland.
 
Vårt första stopp under fredagen blev på Örtagården i St Frö. Här såldes massa fina betongsaker som 2 damer från Bromölla tillverkat. Jo jag handlade........
 
 
Båten med rostigt segel fick följa med hem. Nu står den på vår terrass med betongpumpan och färgglada prydnadspumpor.
 
 
 
Sniffade på en del kryddor som säljs på Örtagården och köpte med lite hem. Köpte cider och god Ölandsost med Calvados smak åxå.
 
 
 
Alla pratar om löktavlan i Ventlinge på södra Öland så vi åkte dit. Ca 6000 lökar är tavlan gjord av.
Gul, röd lök och purjolök bl a.
 
 
 
Närbild p löktavlan. Lökarna sätts fast på spikar, tar sin lilla tid. I Ventlinge finns även en majslabyrint som är populär, men vi hoppade över den. Hade nog gått vilse där.
 
 
 
I Ventlinge såldes såklart massa nyskördade grödor men även här fanns många olika hantverkare som visade det dom tillverkat. Mysig miljö i ladan med stora halmbalar som ramade in allt. Servering av soppa och fika och man kunde köpa nygrillade majskolvar att knapra på.
 
 
 
Stannade till i Södra Möckleby där en vän stod och sålde sina stickade alster. Inte så många försäljare här men lite betong, smide, smycken, dörrkransar mm fanns.
 
 
 
Trä- och smides hantverk i Södra Möckleby. Kul o se andras hantverk när vi själva håller på och "pillar ihop grejer."
 
 
 
 
Mycket pumpor fanns till försäljning lite överallt. Både små prydnadspumpor och de större orange pumporna som folk vill ha till halloween. Även matpumpor finns att göra t ex pumpasoppa på.
 
 
 
Vi körde från Öland strax efter kl 18 då var det tät trafik till Öland. Folk som ville besöka konstnatten var på väg över bron. Vi var nöjda med vår visit och med dom inköp vi gjort.
 
 
Eftermiddagen var blåsig på ön men det var uppehåll. Kom dock en rejäl regnskur när vi körde hemåt. Fick se en vacker regnbåge. Skördefesten fortsätter alltså under lördagen och söndagen med. Men vi avstår nog det.
 
Oktober månad är här. VÄLKOMMEN även om det blir mörkare och mörkare ute. Men träden färgas allt mer i orange-gult och det är ju vackert.
 
Kram Lotta
 

Kommentarer
Postat av: Jessica

Ser ut som det var riktigt mycket o kolla på :)

2016-10-01 @ 21:47:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0