Ölandsutflykt och Lufsa

Igår när solen äntligen sken bestämde vi oss för en tur norrut på Öland för att besöka Sandviks kvarn och käka den öländska specialiten Lufsa. Sandvik ligger ca 3 mil norr om Borgholm. Kvarnen är väldigt speciell, ditforslad från Vimmerby nån gång under 1800 talets senare hälft. I kvarnen finns en restaurang på nedre plan och man kan mot en mindre peng gå upp i kvarnen och kika. Totalt 8 vån består kvarnen av, så den har en rejäl höjd.
 
 
En majestätisk kvarn är det. Denna bild tagen från ena sidan av kvarnen.
 
 
Interiör från kvarnens restaurang, man sitter vid runda bord på dessa pallarna. Mysigt och ovanlig inredning.
 
 
Bardisken och lite inredning av kvarnen med träbjälkar i tak. Pga kraftig blåst satt vi inne och käkade denna gången.
 
 
Lufsa är en ugnspannkaka på riven potatis, mjöl och ägg. Ibland har man grädde/mjölk i smeten med. Rimmat fläsk ovanpå. Man äter detta med lingon och jag gillar lite grädde till. Mycket gott och väldigt mättande.
 
 
Miljön runt kvarnen är väldigt fin och mysig. Gott om sittplatser utomhus. Denna fina konstgjorda häst med vagn stod utanför kvarnen. Finns även pizzeria och cafe precis intill. Lekplats och minigolfbana finns åxå. Så mycket att göra här. Väl värt ett besök.
 
 
Vi körde sen söderut längs med den grusiga lilla kustvägen precis intill strandkanten. Så fint här. Solens strålar glittrade i havet. Små pittoreska fiskebodar här och där. Och orörd ölandsnatur runt omkring oss. I sakta mak tog vi oss några mil längs med denna vackra väg.
 
 
 
Öland har gott om kalksten. Detta bryts vid några stenindustrier på ön. En hel del kalkstensspill lämnas vid vägarna. Folk roar sig med att bygga olika höga torn av kalkstenar. Ser ganska kul och annorlunda ut.
 
 
Efter att ha kört en runda i Borgholm och ner till Ekerums camping styrde vi kosan till hamnen i Färjestaden för att avsluta dagen med en god glass. Denna skapelse med 3 olika smaker på glass, grädde, mjukglass, strössel och chokladsås så blev vi mer än nöjda och "bugasprängda"......... (proppmätta)
 
Tur vi har så nära till Öland och enkelt kan göra små utflykter dit när orken finns och vädret är någorlunda okey. Finns massa fina pärlor till ställen att besöka och uppleva. Det som slog oss denna dagen (22 juni) var att den riktiga turisttillströmningen ej börjat ännu. Var tämligen tomt i Köpingsvik t ex och även i Borgholm. Men om några veckor ser det nog annat ut.
 
Kram från den flitiga bloggaren Lotta - är lite chockad själv faktiskt!!!

Kommentarer
Postat av: Evas pyssel

Ojojoj vad ni har gottat er både med mat och med Ölands fantastiska natur. Vi åker varje sommar till lammet&grisen med våra grannar. På vägen hemåt blir det alltid kustvägen , den gropiga men ack så vackra. Glass i Sandvik har vi också på schemat.
Lufsa är jättegott och jag lyckades rätt så bra hemma vid senaste försöket.
Ha det gott. Kram Eva

2015-06-24 @ 10:36:07
URL: http://evaspysselsida.blogspot.com
Postat av: Carin Andersson

Vad det såg gott ut med "lufsa"! Synd det är så långt att åka annars hade det nog blivit en och annan tur dit till den här kvarnen... och glassportionen, den gick inte av för hackor. Förstår att ni blev proppmätta!
Finns mycket vackert att se i vårt avlånga land!

Ha det så bra och ta hand om er!
Kram, Carin

2015-06-26 @ 19:35:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0